Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 8, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
четвъртък 18 август 2011 - 11:02:35
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956


Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл


Преди четири години, една твърде недолюбвана по-късно статия от българския министър-председател, излезе в американския "Конгрешънъл куотърли" / Congressional Quarterly или кратко CQ/ - американски  сенатски информационен бюлетин, който в никакъв случай не би могло да се определи като "жълт" от 2 март 2007 година. Публикацията бе за софийския кмет тогава - Бойко Борисов и е пусната във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност". Според написаното, Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип, с цел да оцени риска в България".

В превод на оригиналния текст на автора Джеф Стайн бе публикувано:


"Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.
Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София...... Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, военноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.
Целият текст на този Доклад можете да прочетете в сайта "Хроники", но сега става дума за една публикация на сайта Биволъ.бг, която разбуни духовете и се наложи настоящият американски посланик Джеймс Уорлик да отиде в парламента и засвидетелства пред репортери колко уважават Щатите настоящият български премиер!Докладът както стана ясно бе поръчан от специален поръчител, свързан с американски спецслужби на Швейцарска частна банка и проучването е било поверително, сериозно и професионално извършено...
А ето какво публикува сайтът Биволъ.бг по същата тема:

Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл

Премиерът се смятал за “най-голямата придобивка на България”
от Биволъ, 25 Май 2011 г.
"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа" - това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. [06SOFIA647] [Превод на български] Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което означава, че в доклада са използвани конфиденциални източници.Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света.
"Мръсотията"Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13, а в скобите след него е нивото на класификация, което никак не е случайно и отговаря на най-високото ниво на секретност за грамата SECRET//NOFORN:"13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата")."

Tрафикът на метаамфетамини стана публична тема през пролетта на 2008 г, след прочутата среща на Румен Петков с Братя Галеви под шефството на Алексей Петров. Скандалът доведе до оставката на Петков. Месец по-късно, в началото на май 2008, бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов хвърли бомба с твърдението, че фармацевтична компания в Дупница произвежда нелегално синтетична дрога, която се изнася за арабските страни, а приходите пълнят червените партийни каси. В Дупница е заводът "Актавис", собственост на исландския милиардер със спорна репутация Тор Бьорголфсон, който е и съдружник на Цветелина Бориславова в СИБАНК. Ген. Атанасов тогава заяви, че в МВР има данни за метамфетаминовия трафик, по които не се работи и обеща по-подробни разкрития "Когато му дойде времето".
Когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове, които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството. Разбира се, това не е вярно, защото по тази абсурдна логика излиза, че информационната система на САЩ работи по слухове и клюки. Нескопосните опити да се омаловажи неудобната някому информация се превръщат в бумеранг с обратна сила. Пример за подобни трагикомични напъни бяха изявленията на бившия министър на МВР Румен Петков да квалифицира американските посланици с обидното определение "треторазрядни доносници", след като лъснаха на бял свят подробности за неговия морален облик.В горната грама обаче имаме нещо много по-сериозно. Тя е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата "SIMO" се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията [06BUENOSAIRES2590]Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":"14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда "танто-за-танто", публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."
Разследване на Биволъ хвърли светлина и върху друг епизод от съвместния бизнес на Борисов и Бориславова с фигури от престъпния свят като "Пашата", споменати в грамата. През март 1995 г. в Крайморие НСБОП разбива фабрика за нелегално производство на цигари, собственост на фирмата "Тео Интернационал", в която съдружници са Борисов, Бориславова, Румен Николов - "Пашата" и Ангел Бончев от Литекс. Разследването така и не довежда до обвинения. Борисов продава дяловете си в "Тео Интернационал" на Иво Каменов, един от съдружниците в групировката ТИМ, цитирана в американските грами като "изгряващата звезда на българската организирана престъпност". Източници на Биволъ информират, че тютюневите машини от Крайморие фиктивно са изнесени за Ливан преди години, с помощта на сирийски бизнесмен. В действителност те са били тайно преместени около голям град в Североизточна България и до момента продължават да произвеждат необезпокоявано нелегална продукция.
Валентин Златев е споменат и в известната грама за организираната престъпност в България на посланик Джеймс Пардю. "Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са подозирани в силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност" - преценява Пардю през 2005 г.От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ." Ренгеновата психологическа снимка на особеностите, слабостите и качествата на бъдещия премиер е непогрешима:
"16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ.", сочи анализа в доклада. Неформалният лидер на ГЕРБ съвсем директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции. "Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер, който впечатлил американците.Като пример за противоречивостта е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието ни в международните военни мисии, а от друга си позволявал да критикува демагогски публично проамериканската политика на БСП със следните думи: "Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."Интересен е пасажът, в който Байърли докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с подобна антиамериканска риторика. За да се направи на лоялен, той категорично обещал да унищожи партия АТАКА. Въпреки това новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка". Не е пропусната неговата особена чувствителност и непоносимост към всякакъв вид частна, или публична критика.Една от основните егоцентрични слабости на премиера ни е да си прави реклама. Анализът в грамата дори издава негативна оценка. "Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му." Споменава се, че лично той е изградил стройна машина за ПР, която да гради публичния си образ. Български журналисти обаче не са спестили в частни разговори пред служители в посолството истината, че спрямо тях се прилага методът на "моркова и тоягата". Борисов или плащал в брой за да бъде хвален в медиите, или директно заплашвал непослушните.Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции."Със сигурност американците не са забравили с кого си имат работа, защото изнесените данни са шокиращи за един премиер на европейска държава. Самият Борисов вероятно би искал някои подробности от биографията му, които са изследвани и са станали известни на тези кръгове да бъдат завинаги погребани в дипломатическите папки.
Макълдауни - Обяздването на руския жокер
Две години и половина след Байърли, посланик Макълдауни описва бъдещия премиер на България като "сурова политическа сила" [08SOFIA672] (Превод на български). Той е "нетърпелив" и "променящ мненията си всеки ден" според информатори от ГЕРБ. При първата си среща с посланика той заявил, че българите не могат да взимат решения сами и разчитат на Брюксел и Вашингтон "да кажат на премиера какво трябва да се направи".
Въпреки заявената западна ориентация, Борисов е като жокер когато става въпрос за Русия - отбелязва Макълдауни. Той има близки връзки с Валентин Златев, за когото слуховете твърдят, че поддържа ГЕРБ с пари в брой. Златев бил и голям финансов поддръжник на БСП, отбелязва в скоби Макълдауни. Борисов флиртува и с електората на Атака. Пред свои хора от ГЕРБ той казал, че "от време на време" ще прави про-руски изказвания, но ще страни от дебата Русия срещу НАТО, за да е щастлив електората му.
Победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост, смята американският посланик. Обгрижвайки гордостта на Борисов и необходимостта му да получи легитимност, американците разчитат да насочат ГЕРБ към "модерна политическа формация". 
За разлика от предшественика си Байърли, Макълдауни вече говори не само за "побутване" на Борисов, а с метафора от родеото: ако Борисов победи на изборите, на американците им предстои "трудна езда".
Батман на конецboyko_shliferБойко Борисов не може да се похвали с монопол върху прозвището "Батман". В световните новини то вече беше присъдено на Путин от друга изтекла грама, оприличаваща руския премиер на "Батман", а президента Медведев на "Робин".Колко е дълъг конецът с който е вързан българският "Батман"? И има пространство за маневриране извън треакторията между явните жестове към американците и тайните срещи с руската резидентура?От една страна, САЩ очевидно разполагат с много сериозни компрометиращи данни за престъпна дейност на Борисов в миналото и умело експлоатират егото му, разчитайки на обещаната лоялност.От друга страна личи, че премиерът силно зависи от "регента" Златев, който е избраник на руските "кукловоди". От дипломатическите доклади узнахме, че Борисов си е признал пред американците за заплахата на Путин да врътне кранчето на газа [09SOFIA561]. Но не се изключва възможността да има и персонални заплахи. Ако е вярно, че Златев е свързан с руската разведка излиза, че руските служби също са в течение на компрометиращите факти, които американците знаят за Борисов.Показателен е драматичният обрат в отношението на Бойко Борисов към руските енергийни проекти у нас и най-вече към  АЕЦ "Белене". В преговорите изневиделица се включи като консултант на руската страна Валентин Златев, а позициите на проамериканските министри като Трайков и Младенов се разклатиха.Идват драматични месеци, в които на България предстоят избори и съдбоносни решения, свързани с енергийната ни независимост от Русия. Има реален риск европейският цивилизационен избор на страната и защитата на националния ни интерес да бъдат сервирани на тепсия от един български Батман на по-старшия му руски брат.-----------------------------------------------
Цитирам публикуваното в Бивол.бг без коментар. Реакцията от тази публикация дойде в навечерието на подписването на договор с Уестингхаус, който българският премиер без колебание подписа, след като бе "оневинен" и "реабилитиран" от посланик Уорлик.И все пак, нека не забравяме, че един посланик като Байърли е класи над сегашния Уорлик. Не случайно той бе изпратен в Москва, като във важна за щатите държава. 
В България бе назначен Джеймс Уорлик - което говори само едно: страната ни вече не е толкова важна за американските обитатели на Белия дом.
[ Редактирано четвъртък 18 август 2011 - 11:05:05 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
четвъртък 18 август 2011 - 11:11:42
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Осигурете си време и добавете коментар към горната, много дълга статия^_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
неделя 21 август 2011 - 09:31:04
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
Бойко Борисов и Петко Сертов станаха световно известни с коментарите си за Wikileaks


Коментарите на българския премиер "Не чета Уикилийкс... Не чета жълта преса" предизвикаха вълна от насмешка и саркастични коментари в най-голямата социална мрежа Facebook, след като Wikileaks ги публикува в официалната си страница.

    "Ние също не четем корумпирани прессъобщения и таблоиди г-н    Премиер"

     "Уикилийкс служи на публиката, а не корумпираните официални лица"
 
     "И Сара Пейлин не чете"

      "Може би не вижда?"

      "Изглежда си е заровил главата в пясъка..."

      "Добре, а умее ли да чете изобщо?"

      "Естествено, че няма да чете... Защо му е да чете истината от истинска нецензурирана и неконтролирана пресгрупа?"

      "Значи така: щом не съм го чел, значи не е вярно"

      "Щом го е направил той знае, че го е направил. За какво му е да го чете?..."

      "Още един криминален тип с паднали гащи"

      "Естествено, че няма да чете Wikileaks, авторът не е Карл Май"

 
Не липсват и забележки за корумпираните елити, за които Wikileaks разкрива истината не само в България. Други коментари обсъждат външния вид на Борисов и облеклото на снимката от периода му като главен секретар на МВР. На нея Борисов е с черен шлифер, борсалино и затъкнат в колана пистолет.

     
"Изглежда като Дон"

      
"Най-добре облеченият премиер, който бихте пожелали да видите"

      "Ако не искаш хората да те свързват с организираната престъпност не се обличай като шибан Дон"


 
Във виртуалната битка се включват и привърженици на Борисов, защитавайки патрона си с изброяване на успехите на България при неговото управление.
 
Недоумение, присмех и съжаление предизвиква и коментарът за информацията от Wikileaks на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, назначен от Борисов за зам.-началник в БОРКОР.
 Пред агенция Cross Сертов заявява следното:


     
"Това са пикантерии и не ми се коментират. Разберете, дори не американци, а марсианци да бъдат – и те бъркат понякога.

      "
Фейсбук феновете на Wikileaks са оставили до момента почти 200 коментара за това прозрение на Сертов:

      
"Някой трябва да му каже на това момче, че Марс не е населена"

       "Този марсианците ли е шпионирал?"

       "Марсианците са готини"

      
"Вината е на малките зелени човечета"

       "Уикилийкс направи забележителни усилия за човешките същества"
[ Редактирано неделя 21 август 2011 - 09:32:12 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
неделя 21 август 2011 - 09:36:03
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
маг мм
понеделник 22 август 2011 - 07:13:40
......

Регистриран потребител #407
Регистриран: неделя 18 юли 2010 - 09:01:10
съобщения: 43
Колко думи има в речника на МВР-министъра?


Речниковият запас на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е тема, която е достойна за кандидатска дисертация със заглавие: „Как с 300 думи се яхва втория ръководен пост в държавата”. На третия вот нямаше национален траур, така че от ГЕРБ нямаше как да извъртят нещата и да не предават вота по радиото и телевизията. За разлика от предишните два вота на недоверие, внесени от БСП и ДПС, третият бе подкрепен и от Синята коалиция. В същото време управляващото мнозинство не спря да говори как няма начин правителството да падне, тъй като имало подкрепата на "Атака", както и на независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ. Кабинетът "Борисов" бе избран с квалифицирано мнозинство от 162 гласа, а днес - две години по-късно, разчита на платено мнозинство с държавна субсидия към едни и с толериране на антиевропейско поведение на други, обобщи ситуацията зам.-председател на ДПС Христо Бисеров по време на дебатите по вота......>>>>
[ Редактирано понеделник 22 август 2011 - 08:25:04 ]
Най-отгоре
admin
петък 26 август 2011 - 09:32:37
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Wikileaks: Операция "Октопод" - исторически успех на правителството или "жесток удар" срещу него?

Биволъ.бг


Из филма на френския Canal + за българската организирана престъпност
"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно." Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. [10SOFIA103], озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството".Уорлик изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ: сменени са 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР. В крайна сметка координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила". Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организираната престъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".В същия текст Уорлик споменава като успех операцията "Октопод" (протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари), за която още не са известни подробности.

Провалени дела и съпротива на "Старата гвардия" срещу реформите

Картината обаче не е само розова. Известно е, че "големите риби" плуват на свобода, заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура - отбелязва посланикът. Уорлик дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Конкретно е цитирана операцията "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", който е освободен под гаранция.

От разговори с главния прокурор Велчев и министъра на правосъдието Попова, посланикът на САЩ е разбрал, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи. Притеснително е също, че радикалните реформи изискват промяна на конституцията с квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо при баланса на силите в парламента.

Арестът на Трактора: "Исторически удар срещу организираната престъпност"

Два дни по-късно Уорлик изпраща още по-оптимистичен текст във Вашингтон, описвайки с подробности операцията "Октопод", ареста на Алексей Петров и свързаната с него престъпна група. [10SOFIA106]

Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби - отбелязва Уорлик. Вътрешният министър Цветанов на 11 февруари е изказал увереност, че полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."

Другите откровения на Цветанов пред посланика са известни и от по-късните публични изявления на министъра. Те включват разказ за политическото влияние на Петров, което той дължи на близките си връзки с бившия главен прокурор Никола Филчев и с високопоставени кадри на БСП. Затова въпреки "протеста на международната общност", Петров е станал специален съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов при правителството на Станишев.

Ще издържат ли обвиненията срещу Петров?"

Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора" - пише посланик Уорлик в последната част на грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?". Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група. Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста се разпространи сред "стотиците хора и фирми изнудвани от неговата организация".

"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров" - пише Уорлик в заключението. Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката. Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.

"Октоподът" година и половина по-късно


Софийският апелативен съд, в който шеф беше скандалният бивш военен съдия Пенгезов, в крайна сметка освободи от ареста Алексей Петров. Така опасността за сплашване на свидетелите, изтъкната и от Цветанов в разговора с посланик Уорлик, стана съвсем реална.

Обвинителният акт по делото "Октопод" още не е влязъл в съда, като междувременно разследването премина през драматични перипетии. Преди година "Октоподът" беше "разфасован" на две отделни дела от прокурора Светлозар Костов. След като съдът постанови, че това е направено в нарушение на закона, ВКП отмени разделянето на делото. Впоследствие делото пак беше разделено, но вече съобразно със закона.

Според последните новини от прокурора Светлозар Костов, процесът трябва да стартира наесен в Софийски градски съд.Развитието на това знаково дело потвърждава наблюденията на Уорлик за проблемите в правоохранителната и правосъдната система. От една страна делото затъна "технически" в мудната и формална процедура.

От друга страна явно има проблем със събирането и предявяването на качествени доказателства в досъдебното производство, въпреки единодушния оптимизъм на най-високо ниво в държавата.Подобни критики към прокуратурата и разследващите се съдържат и в мониторинговия доклад на ЕК в областта правосъдие и вътрешен ред, който предстои да бъде обявен.

САЩ също оценяват не по арестите, а по присъдите...
"

В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност".

Тази фраза не е от Джон Байърли за правителството на Тройната коалиция, а е написана от посланик Джеймс Уорлик на 10 февруари 2010 г.

"Недосегаемите фигури на организираната престъпност" са изброени с имената им в отделна грама [09SOFIA508], към която Уорлик е дал препратка в текста. Кои са те, вкарани ли са успешно в затвора година и половина по-късно и може ли да се говори за реални успехи в следващите рундове от мача "ГЕРБ срещу Мафията"?

Продължение....

Коментар на "Хроники"

Делото за "Октопод" още не е влязло в съда. Прокурорът Светлозар Костов, който е наблюдаващ по това дело, оглави специализираната прокуратура и не свърши преките си задължения да внесе Обвинителен акт по "Октопод".

Костов все още не е внесъл обвинителния акт.

В същото време един от нарочените за главен обвиняем се кандидатира за президентските избори, които ще се проведат през м. октомври.

Повечето от обвиненията по това, уж знаково дело отпаднаха в процес на прокурорската проверка.

Широко афишираното дело така и не остави впечатление за добре свършена работа от органите на МВР по събиране на годни за пред съда доказателства.

Очакват се първо - президентските избори, а след това - при евентуална загуба на Алексей Петров - продължение на делото "Октопод" и внасяне на Обвинителен акт в съда.


[ Редактирано петък 26 август 2011 - 09:45:33 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
петък 26 август 2011 - 09:50:50
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^bv.gif_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
маг мм
събота 27 август 2011 - 07:42:08
......

Регистриран потребител #407
Регистриран: неделя 18 юли 2010 - 09:01:10
съобщения: 43


Девет души управляват света

Цялата ни реалност, всичко към което сме привикнали – ще се променя.
Цивилизацията на парите си отива.
[ Редактирано събота 27 август 2011 - 18:09:48 ]
Най-отгоре
admin
събота 27 август 2011 - 18:16:28
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^bv.gif_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 27 август 2011 - 20:36:11
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
Светлото бъдеще на българина е днешното настояще на западняка.
 А ще настъпи след 41 години. Може би...>>>
Трите Мойри: ag.gifag.gifag.gif


[ Редактирано неделя 28 август 2011 - 09:58:48 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
неделя 28 август 2011 - 10:12:08
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
вторник 30 август 2011 - 22:04:29
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956


Анализи и коментари

Цветанов пред Рот: Първанов създаде такситата на Октопода

Шокиращи факти за купени мачове, измами със залози, натъпкани с допинг спортисти и корумпирани спортни деятели - това съдържа новата книга на Юрген Рот "Нечестна игра". Подобаващо място в нея е отделено и на България.

 Месец преди Лотар Матеус да разпространи своите впечатления от България на сайта Infinite Energy, бях за пореден път в София. Наред с другото се срещнах с двама души, които трудно биха могли да бъдат по-различни - единият бе вътрешният министър, другият - човек, обвиняван от службите за сигурност, че е начело на най-мощната мафиотска организация в България. Вътрешният министър Цветан Цветанов, встъпил в длъжност на 17 декември 2009, се явяваше към момента един от малкото безукорни политици, решени да се преборят с корупцията и организираната престъпност. От информациите в българските медии знаех, че той е обект на атаки от страна на опозицията, тъй като не можел да докаже откъде е получил парите, с които си е купил няколко апартамента в последните години. За да ме убеди, той ми показа множество документи, които извади от дебела папка с книжа, и обясни откъде са дошли парите; показа ми и съответните банкови извлечения, пише германският журналист, цитиран от Дойче веле.

 "Това са само нападки на опозицията, за да бъда оклеветен" - каза той доста огорчен. И изведнъж започна да говори за един случай, който е принципно невероятен. Но министърът го описа така, че всичките ми съмнения, че е убеден в това, отпаднаха. Той знаел от два осведомени източника, че бившият главен прокурор е поръчал две убийства, които в крайна сметка били извършени от Алексей Петров и неговите хора. Единият от убитите бил прокурор, който бил в конфликт с тогавашния главен прокурор; жертва на другото убийство била една адвокатка.

 След което вътрешният министър ми показа списък на всички успешни акции на своето министерство, предприети в последната година в рамките на борбата срещу босовете на организираната престъпност. Списъкът наистина бе впечатляващ: включваше не само арести на фалшификатори на пари и на издирвани поръчкови убийци, но и - най-важното - разбиването на една мощна мафиотска групировка, операцията "Октопод".

 Именно с нея министърът се гордееше особено много. В центъра й бил споменаваният многократно от министъра Алексей Петров. "Той е главата на Октопода", каза Цветанов. Разказа и, че президентът Георги Първанов се разпоредил в София да бъде създадена таксиметрова компания, която да бъде предадена на Алексей Петров. Шофьорите трябвало да бъдат очите и ушите на социалистите и на службите.

 Обвиненията към Алексей Петров и неговата организация са наред с другото за изнудване, пране на пари, организирана проституция, наркотърговия и поръчкови убийства. Петров е задържан на 9 февруари 2010 година, на 10 октомври е пуснат под домашен арест. Т.е. излиза, че не е чак толкова опасен, този бивш агент на Държавната агенция за национална сигурност и бизнесмен със съмнителна слава.

 Седмица по-късно обвиненият от министър Цветанов за поръчаните убийства бивш главен прокурор отхвърли категорично тези твърдения и заяви, че става дума за политически клевети, зад които стои американското посолство. В продължение на дни в българските медии и на политическата сцена цареше голяма възбуда. След което се установи обичайното спокойствие. Не се случи нищо, независими разследвания не бяха проведени, нито бяха изслушани свидетели - българска работа. /БГНЕС Берлин / Германия

Bookmark and Share

[ Редактирано вторник 30 август 2011 - 22:18:33 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
вторник 30 август 2011 - 22:19:44
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>   

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.3002 сек., 0.0881 от тях за заявки.