Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 6, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: Неспециализиран
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Болниците да отказват договори с НЗОК
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
salvia
понеделник 26 януари 2009 - 07:46:59


Регистриран потребител #4
Регистриран: понеделник 24 ноември 2008 - 20:56:29
съобщения: 1426
Пневмонията евтина, болници отказват
 
24 Часа

Д-Р БОЖИДАР НАНЕВ
       Болниците да отказват договори със здравната каса по клинични пътеки с неизгодни цени. Това ще обсъжда новият управителен съвет на Българския лекарски съюз утре, съобщи председателят д-р Божидар Нанев за “24 часа”.
     Крайната мярка може да бъде предприета, ако касата не увеличи някои пътеки. Настояваме тя да преразгледа цените на най-ниско финансираните пътеки, защото те са причина за дълговете на болниците, обясни д-р Нанев. Примери за такива пътеки били лечението на пневмония - с цена 385 лв. за възрастни и 545 лв. при деца, и операцията от апандисит - 556 лв. Въпросът ще бъде поставен и на среща със здравния министър д-р Евгений Желев днес.
     Решението за отказ можело да бъде взето до седмица-две. Преди това новото ръководство на БЛС предлага промени в правилата за работа през 2009 г., приети от касата. Тя ги определи еднолично и ще носи отговорността за решенията си, каза д-р Нанев. Късно е за нови преговори между съюза и касата, бюджетът е приет, но в неговите рамки има възможности за преразпределение, добави той. Шефът на съюза пратил до касата 2 писма с искане за такива разговори.
     БЛС не бил съгласен и с лимитите за цялата дейност на болниците и за талоните в специализираната извънболнична помощ. Решението болничните лекари да имат право само на 2 трудови договора пък противоречи на Кодекса на труда, каза още д-р Нанев.
     Трети договор ще се допуска по изключение за лечебни заведения в отдалечените райони, където липсват специалисти, уточни тези дни д-р Румяна Тодорова, директор на здравната каса.
     Касата запазва цените на пътеките с 10-процентното увеличение от края на 2008 г. През 2009-а били възможни само 5% отгоре, и то след анализ на приходите и разходите през юли.
     Без промяна остава и отпускането на изкуствени стави, стентове за коронарни интервенции, кохлеарни имплантанти и сърдечни клапни протези.
     Районните здравни каси вече няма да се разпореждат сами с бюджетите си. Разпределението по тримесечия ще прави централното управление, тъй като повечето райони не можели да управляват парите си.
     За 2009 г. са предвидени 931,4 млн. лв. за болниците, 157 000 лв. за личните лекари, 330 000 лв. за лекарства и 91 363 лв. за зъболечение. Цените при зъболекаря са увеличени за сметка на касата, нови дейности няма.
     АННА БОТИНОВА
      Обратно          Прочети докрай   


[ Редактирано понеделник 26 януари 2009 - 07:52:00 ]

==========================================
качване на снимки от тук

Упътване за ползване на форума_______________________________________________________
Всичко далеч от морето е провинция - Хемингуей
-------------------------------------------------
Най-отгоре
admin
понеделник 26 януари 2009 - 17:13:44
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Здравният министър обещал съдействие на БЛС

26.01.2009, zdrave.net

Успехи се постигат само в делови, работен режим, и само работещ Лекарски съюз е в състояние да постига резултати в полза на съсловието и в крайна сметка – на пациентите. Това е заявил на среща с Управителния съвет на БЛС здравният министър д-р Евгений Желев, съобщиха от пресцентъра на ведомството. В името на тези цели МЗ е готово да съдейства, е казал д-р Желев и изразил готовност експерти на МЗ и на БЛС да обсъдят промени в Наредби 39 и Наредба 40.

По време на срещата от БЛС са изтъкнали, че е необходимо да се установи диалог с ръководството на НЗОК и изразили надежда министерството на здравеопазването да съдейства за него.

Според БЛС има недофинансиране на някои клинични пътеки и е напълно възможно това да генерира финансови проблеми в работата на болниците. Поради това ръководството на БЛС смята, че съвместно с НЗОК може да бъде направено преразпределение на остойностяването на отделни клинични пътеки в рамките на съществуващия бюджет на касата. БЛС смята, че е належащо още сега да стартират разговори с НЗОК за новия рамков договор за 2010 г., посочват от пресцентъра на здравното министерство.


Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
26.01.2009 17:00:19ГостУважаеми г-н Нанев, недофинансиране има не на някои клинични пътеки, а на всички дейности в ПИМП, СИМП, МДД и болници. Вземете сега намалете някои пътеки, за да увеличите други. Или сте смешници и слагачи, или идиоти


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
вторник 27 януари 2009 - 10:30:24
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Преговори с НЗОК за анекс са възможни, убеден е д-р Стефан Константинов

27.01.2009, zdrave.net

Напълно е възможно да се преговаря със здравната каса за анекс, въпреки че вече има бюджет за 2009 г., който е одобрен от Народното събрание. Това заяви пред БНР д-р Стефан Константинов, зам.-председател на УС на БЛС, по повод исканата от ръководството на съсловната организация среща с представители на НЗОК. Според него има възможност да се преразгледа начина и регламентите за работа, а във финансовата част някои от дейностите могат да бъдат по-равномерно разпределени. Средства могат да се освободят от някои дейности, които са напълно излишни, посочи д-р Константинов. Той даде пример от своята практика  като АГ-специалист – по четири пъти по време на бременността наблюдаващият лекар е длъжен да изследва хемоглобин, утайка и кръвна картина, което не винаги е необходимо. Изследването не е скъпо, струва към 5 лева, но ако едно от тези 4 изследвания се спести, за 70 000 жени годишно прави 300 хиляди лв., каза зам.-председателят на Лекарския съюз. Във всяка специалност могат да се намерят такива примери за средства, които да се използват по-смислено, допълни той. Това не касае бюджета, а дори го облекчава. По отношение на самото финансиране д-р Константинов заяви, че би приветствал всяко увеличение на цените. Недоволни от здравеопазването има и във Франция, и в Англия, важното е да има движение напред, отбеляза той.

Правилата, по които работят лекарите, в много отношения са твърде рестриктивни и им пречат да си изпълняват задълженията, каза още д-р Стефан Константинов. Лекарят от една страна е длъжен да изпълни определени изследвания, които му възлагат наредбите на здравното министерство, а от друга – да не надвиши определения от НЗОК лимит, и се озовава в порочен кръг. Според д-р Константинов, това се дължи на проблеми в управлението, които политиците прехвърлят в отношенията лекар – пациент. „Убеден съм, че всеки политик би спечелил, ако не прави евтина пропаганда с големи обещания, а просто изпълнява онова, което е обещал”, каза зам.-председателят на Лекарския съюз.

Досегашният председател на БЛС д-р Андрей Кехайов е изчезнал „някъде в нелегалност”, каза още д-р Константинов. Офисите на съсловната организация вече се ползват от новото ръководство, но най-важните документи не са на разположение, затова са се обърнали към прокуратурата за съдействие, стана ясно от думите му.


Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
27.01.2009 10:19:55областенАбе константинов , какво ни бърка че имало бюджет ? Ние нямаме нищо общо с бюджета , здравната политика , щенията на пациентите , правителството и касата . Ние , лекарите трябва твърдо , ясно и подробно да заявим УСЛОВИЯТА , КОИТО ИСКАМЕ ЗА ДА РАБОТИМ ефективно и професионално . Да се вдикнат цените , което може да стане за сметка на обеми и рестрикции . Когато свършат възможностите на касата , обществото да се оправя . Това не е наша работа . Не се нагърбвай с отговорностите на обществото и правителството , а с желанията на лекарите и условията да се спаси здравната система !


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
salvia
вторник 27 януари 2009 - 11:16:05


Регистриран потребител #4
Регистриран: понеделник 24 ноември 2008 - 20:56:29
съобщения: 1426
Мнението на "областен" е много точно и важи аналогично и за фармацевтите . БФС може спокойно да си го перефразира и да защити професионалните интереси на членовете на съсловието. Например ето така :
-  Ние , фармацевтите трябва твърдо , ясно и подробно да заявим УСЛОВИЯТА , КОИТО ИСКАМЕ ЗА ДА РАБОТИМ ефективно и професионално
- Да се вдигнат надценките , което може да стане за сметка на обеми и рестрикции .
- Когато свършат възможностите на касата , обществото да се оправя . Това не е наша работа
- Да не се нагърбваме с отговорностите на обществото и правителството , а с желанията на фармацевтите и условията да се упражнява качествена фармацевтична услуга!.


==========================================
качване на снимки от тук

Упътване за ползване на форума_______________________________________________________
Всичко далеч от морето е провинция - Хемингуей
-------------------------------------------------
Най-отгоре
Т.Йотов
сряда 25 март 2009 - 05:37:14

Регистриран потребител #6
Регистриран: вторник 25 ноември 2008 - 14:17:05
съобщения: 279
Над 1 млн. неосигурени изчерпват парите за здраве

От Лили Войнова
Последна промяна в 17:45 на 24 мар 2009

Финансовата криза е увеличила с 40 хил. хората, които не плащат здравни вноски, и те вече са над 1 млн. Това съобщи д-р Иван Кокалов, шеф на здравната федерацията в КНСБ. Той обясни, че става въпрос предимно за самоосигуряващи се. В същото време точно неосигурените черпят най-много пари за лечение, а за тях никой не плаща. "Като директор на болница "Св. Анна" мога да кажа, че всеки ден приемаме по 8-10 души, които са отпаднали от системата, защото не са си плащали вноските", допълни д-р Димитър Димитров, който е и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По думите му вече четвърта година за неосигурените плащат лекарите, защото парите се приспадат от заплатите им.

Според Кокалов увеличеният брой на неосигурените води до намаляване на събираемостта на здравните вноски. Така през януари в здравната каса са постъпили само 90 млн. лв., което е доста под планираното. Димитров определи българския здравен модел като "тюрлюгювеч" между германския, английския и американския. "Здравеопазването и особено болничната система имат тежки дефекти", каза д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на доброволните здравни дружества. Според нея липсата на стандарти за лечението е довела до парадокса една става или стент да струват на пациента от 1000 лв. до 6000 лв., както и до абсурда в болниците да има ценоразпис за "тоалет и обличане на труп".
_________________________________________________________________

Децата боледуват все повече

За последните 20 години детската заболеваемост в България е нараснала два пъти. Тревожен е ръстът при болните от астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тези данни съобщи председателят на парламента Георги Пирински на форум по проблема. Той обясни също, че смъртността сред децата през последните години намалява, но въпреки това е почти два пъти по-висока от средната за Европа. Управителят на НОИ Йордан Христосков каза, че институтът ще намали разходите си с 30-40%, ако се разшири профилактиката. Загубените работни дни заради грижа за болно дете са 1.5 млн. годишно, съобщи той.


[ Редактирано сряда 25 март 2009 - 06:30:23 ]

t.j. yotov
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0802 сек., 0.0302 от тях за заявки.