Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 5, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: Общи приказки
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
.... не сме бащи по принцип
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
събота 23 април 2011 - 07:26:31
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
Ян Уинклес

Ян Уинклес: Днес сме бащи на собствените си деца, но не сме бащи по принцип

Купувайте български стоки, съветва ирландецът, известен по цял свят с работата си на остров Реюнион в Индийския океан

Ирландецът Ян Уинклес е известен сред природозащитниците по целия свят с работата си на остров Реюнион в Индийския океан, където успя да създаде уникална среда на хармония между туризъм и екология. Уинклес е специалист по алтернативни източници на енергия, както и по природосъобразно земеделие. От миналата година той живее в България и помага на своите ученици от сдружение „Тринога” да пренесат принципите му у нас. Уинклес е създател на нов метод за възпитание, признат от ЮНЕСКО, който възстановява прекъснатите връзки между децата и възрастните хора. Неговите ученици го наричат Папи Ян заради семейните принципи, които се опитва да наложи. Тепърва предстои той да открие образователен център в Пещера. Там младите хора ще могат да се научат да обменят опит с възрастните и да се занимават със земеделие. Подобен център вече има и в село Помеждин.
На 28 април Ян Уинклес ще изнесе лекция в Гьоте институт в София, посветена на „пермакултурата” в града – прилагането на принципи, заимствани от екологията, в земеделието, така че градовете да спрат да бъдат източници на замърсяване. Ирландецът е гост на предварителната програма на фестивала "Беглика" в Западните Родопи.

- Г-н Уинклес, напоследък „зеленият” начин на живот се превърна в мода. Смятате ли, че това е полезно и че хората действително знаят как да живеят природосъобразно?

- Глобално погледнато, това е полезно. Защото дава на обществото информация. И защото позволява да се проследи икономическото влияние на тези идеи.

 - Въпреки добрите природни условия в България твърде често се случва на пазара да купуваме само зеленчуци от чужбина и дори чесън от Китай. Смятате ли, че това вреди?

- Това със сигурност не е природосъобразно. Трябва да се развива местното производство. Първото нещо, което бих ви посъветвал, е да купувате български стоки.

 - В работата си с млади хора вие ги учите да общуват с по-възрастните, да използват опита им. Прекъсната ли е връзката между поколенията в нашето общество?

- Да, мисля, че е прекъсната. Един от основните ресурси, които имате в България, е социалният ресурс. И всеки забравя за него. Забравя за възрастните. Често говоря с тези хора и дори плачем заедно. Много е лично. Те осъзнават, че собствените им деца няма да се върнат. Поели са по друг път, към друг свят. Когато станеш на определена възраст, се нуждаеш от млади хора около себе си. Защото последното, което правиш в живота си, за да му придадеш смисъл, е да прехвърлиш своя опит на младото поколение. И този социален ресурс не се използва.

 - Защо според вас младите хора напускат селата и късат корените си?
- Това е синдромът на пеперудата. Виждал съм го в много страни. Не ме разбирайте погрешно, не искам да правя сравнения между България и африканските държави, но това става и там, в селските райони. Когато видят големия град по телевизията, младите откриват нещо красиво и са привлечени - като пеперуда от огън. Но кадърът не показва боклуците, които също са част от града.
Това се случва в селата – младите скучаят, интернет е навсякъде и те са привлечени от този идеализиран образ. Едно от положителните неща за България е, че тя е първата европейска страна, която виждам, с много образовано младо население, което казва – добре, това, което става на Запад, е хубаво, но ние искаме сами да решим какво да правим. Има и много западни младежи, които идват тук и казват – не всичко е розово на Запад.

 - Какви са впечатленията ви от българската природа? Знаете ли за заплахите срещу нея?


- Красиво е. Природата не е разрушена от човешката намеса, поне засега. Може би това, което ще кажа, ще разстрои мнозина, но хората тук трябва да се научат да правят компромиси. Всеки се бори за Рила и Витоша, които са много красиви места. Но не би ли било по-логично да се съгласим да правим туризъм там и да вземем пример от някой обект на ЮНЕСКО като остров Реюнион в Индийския океан, откъдето идвам.
Ние работихме там 20 години, за да превърнем острова в обект на ЮНЕСКО. Наложи се да бъдем много реалистични. Защото трябва да има и икономически ползи за местното население. Ние направихме проверка на три неща – колко хора туроператорите искат да изпратят там, колко хора могат да посрещнат местните и колко хора може да побере островът, без да се наруши естественият му баланс. Цифрите бяха много различни и дълго работихме, за да направим компромис. Откривам много хора, които живеят в града и които изразходват огромни количества енергия в интернет, но в същото време казват – не искаме да докосват природата. Мисля, че ще е по-добре да се работи по обща програма между природозащитниците и хората, които искат туристическо развитие в региона. И в замяна те ще осигурят опазването на друг район.
Бащата на един мой колега, който скоро ще дойде в България, е президент на национален парк във Франция. – силно развит туристически и ски център. Отнело му е 20 години да открие как да го направи, но е станало. Не казвам Рила да бъде изоставена. Тя трябва да бъде превърната в устойчива система. Проблемът е в комуникацията.

 - Как може един човек, живеещ в големия град, да не вреди на природата?

- Това е голям проблем. За да се реши, ще има нужда от много време и работа, но е възможно. Според мен решението е в така нареченото пери урбанистично селско стопанство: в район от 10-20 километра около града да се отглежда храната, която ще храни града. Това решава много енергийни проблеми. Освен това всички органични отпадъци от града, които всъщност са си ресурс, могат да се използват за торене на земята. Това ще създаде цикъл.

 - А какво може отделният човек да направи, за да е полезен?


- Дори само един жест е полезен. Ние сме 7 милиарда души на планетата. Няма действие, което да е безсмислено, ако го правят 7 милиарда. Хората обаче се чувстват сами и не мислят, че могат да променят нещо.

 - Не е ли парадокс, че в информационната ера хората се чувстват сами?


- Не, това е резултат от тази епоха. Модерният ритуал за ухажване например вече е по мобилния телефон. Не гледаш приятелката си в очите и не й казваш, че е хубава. Изпращаш й SMS.

 - Вие сте разработил концепция за устойчиво развитие и за възпитание, призната от ЮНЕСКО. Какви са основните й принципи?

- Повечето от нас имат линеен подход към нещата – вървят по права линия, за да стигнат до дадено място. Днес всички работим в коридори. Често се случва човек в единия коридор да търси отговора на даден въпрос, а човек в друг, успореден коридор да знае този отговор. Но двамата не комуникират помежду си. С моя метод аз се опитвам да ги свържа. Да направя така, че човек да не тръгне по права линия, а да заобиколи, но да намери това, което търси. Петте принципа на устойчиво развитие, част от този метод, са култура, общество, околна среда, селско стопанство и туризъм. Това са големи проблеми в днешно време, но в тях се крият и големите решения. Например в природосъобразното земеделие. Или в туризма с участие, при който туристите помагат на своите домакини.

 - Как трябва да се промени възпитанието на децата според вас?

- На Запад много училища имат огради не за да пазят децата вътре, а да ги пазят от обществото около тях. Това значи, че имаме едно общество от канибали. Това е просто един малък пример – за мен младото поколение днес се чувства предадено от старото поколение. Това е нормално, защото възрастните са тези, които са направили света такъв, какъвто е днес. Но повечето хора забравят, че и старото поколение не е имало избор. И те не са били възпитани правило. Пропастта между поколенията вече не е въпрос на едно поколение, а на три-четири. Родителите не знаят как да възпитават децата си. Ако видя едно дете да се държи зле и му направя забележка, в 90 процента от случаите бащата ще ми каже, че не е моя работа, защото това е неговият син. Забравили сме какво значи да си баща. Днес сме бащи на собствените си деца, но не сме бащи по принцип. Ако всички бащи се държаха като бащи на всички деца, светът щеше да е много по-различен. Затова ме наричат Папи Ян - цялата ми работа се базира на семейни принципи. Едно от нещата, които младите хора научават, когато работим заедно, е какво значи да си „чичо”. Не като брат на бащата, а като чичо на всички деца. Те научават отговорността, която идва с тази дума. Много често се научаваш да си чичо, преди да станеш баща. Ако преминеш през този процес, когато вече си баща, ще знаеш какво да правиш с детето. Същото е и с жените – те стават лели, преди да родят собствени деца. Експериментите показват, че човек не реагира по същия начин на дете, което го нарича чичо, и на дете, което го нарича по име.


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 23 април 2011 - 07:31:43
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956


Често се случва човек в единия коридор да търси отговора на даден въпрос, а човек в друг, успореден коридор да знае този отговор. Но двамата не комуникират помежду си.Добави коментар:_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 23 април 2011 - 18:09:54
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
 
 
Между теб и Бога не бива да стои нищо. Нито имами, нито попове, нито равини или други пазители на нравствеността или религиозното водачество. Нито духовни учители, нито дори вярата ти. Вярвай в своите ценности и правила, ала не ги налагай никога на другите. Ако постоянно разбиваш сърцата на хората, каквото и религиозно задължение да ипълняваш, то е безполезно. Нека твой водач бъде само и единствено Бог. Научи Истината, приятелю, но внимавай да не превърнеш истините си във фетиш.

  Натъпкани със завист, омраза, озлобление, принизени до падението – да се бият на пазара за агнета, българите посрещат своя Великден. Някои дори се обръщат един към друг с „Честит Великден!”, невнятни за Възкресението Христово.Ходят обаче на църква и палейки свещица гузно се надяват, че Бог е видял „благочестивостта” им.

 Докато се взират в иконата на Христос се молят за пари, джакпот, да спечелят изборите и никога не благодарят на Онзи, който Е, и който пое греховете ни на плещите си. Тичат след всеки, рекъл, че е Месия, че Водач, че е Лидер и после горко реват, хвърляйки камъни по него, защото май и Бог не може да угоди на българите.

 „Между теб и Бога не бива да стои нищо. Нито имами, нито попове, нито равини или други пазители на нравствеността или религиозното водачество. Нито духовни учители, нито дори вярата ти. Вярвай в своите ценности и правила, ала не ги налагай никога на другите. Ако постоянно разбиваш сърцата на хората, каквото и религиозно задължение да ипълняваш, то е безполезно. Пази се от всяко идолопоклоничество, защото идолите замъгляват зрението ти. Нека твой водач бъде само и единствено Бог. Научи Истината, приятелю, но внимавай да не превърнеш истините си във фетиш.”

 
„Христос Возкресе!” пълни църквите и Благодатния огън пристига с правителствения самолет – като че ли Благодатния огън зависи от Бойко Борисов. Мазни политически мутри се кръстят несръчно, а затъналите в бездуховност и униние „редови” българи псуват люто. И едните, и другите не се и опитват да прозрат, че всички сме свързани, и че отчаяното бездушие, коравосърдечност и злост са погубили душите ни за Истината.

 
„Този свят се крепи върху взаимозависимости. И капка доброта не остава невъзградена, и прашинка зло не остава ненаказано. Не се страхувай от съзаклятията, измамите и номерата на другите. Помни, че ако някой залага капан, Бог прави същото. Той е най-големият съзаклятник. Каквото и да прави, го прави красиво.”

 Не всичко е изгубено. И разбойникът до Христос на кръста за миг заслужи да познае зедно със Спасителя царството небесно. Защото със сърцето си позна Вярата, която е Любов. А ключът бе смирението.

 „Смирението не значи да си малодушен и бездеен. То не води нито до фатализъм, нито до капитулация. Точно обратното. В смирението е заложена сила – сила, извираща отвътре. Който се подчини смирено на божественото естество на живота, ще пребъде в невъзмутимо спокойствие и мир дори когато целия широк свят е хвърлен в смут.”

 
Между агнето, ракията, салатата, козунаците и чалгата, поне за един миг отворете и осветете душата си.Поне един миг за запознанство с Бога
.
Воистина возкресе!


[ Редактирано събота 23 април 2011 - 18:16:30 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 23 април 2011 - 18:17:40
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
"Не се плаши къде ще те отведе пътят. Вместо това се съсредоточи върху първата стъпка. Това е най-трудната част и именно за нея носиш отговорност. Веднъж направиш ли първата стъпка, нека всичко следва естествения си ход, а останалото ше се нареди само. Не се носи по течението. Самата ти бъди течение."

Добави коментар:_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0418 сек., 0.0098 от тях за заявки.