Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2019

ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 17, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ :: От Доневата преса
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Гергана Павлова - ИАЛ ще лицензира аптеки
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
сряда 04 май 2011 - 07:56:53
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955

Агенцията по лекарствата ще лицензира аптеки

Галерия с изображения
Публикувана: Вторник, 3-ти Май 2011, автор(и): 24 Часа; прочитания: 209; коментари: 0
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА


Със заместник-министъра на здравеопазването по лекарствената политика Гергана Павлова разговаря Илияна Ангелова:

- Г-жо Павлова, има сигнали, че липсват лекарства за онкоболни. До вас стигат ли такива?

- Да, има през последната седмица. Те са за един лекарствен продукт - зомета. Вчера получихме писмена информация от всички 22 онкодиспансера и болници. Само в 10 от тях се е получил недостиг в снабдяването. Шест вече са организирали доставки. По-продължителни са проблемите в 4 лечебни заведения. Четири от тях очакват заявки до утре (днес - бел. авт.).Нямаме все още никаква информация от ИСУЛ. Там беше първото място, където се генерира сигнал за проблем.Имахме очакване за потенциален проблем, защото търгът на МЗ се провали. Фирмата не можа да даде толкова ниска цена, колкото беше определена в тръжната документация.В средата на април ние информирахме за проблема, за да могат лечебните заведения да предприемат действия съобразно лекарската преценка. Лекарят може да реши да използва аналози или да поръча закупуване чрез болничните процедури. Тези търгове в голямата си част вече са приключили и предстои подписване на договори.

- Очаквате ли подобни проблеми с други лекарства, които се купуват от болниците?

- Някои болници вече официално ни съобщиха, че не желаят доставка, защото са сключили договор. Сега правим преразпределение на медикаменти за месец май там, където има нужда. Огорчи ни, че научавахме за липсите не от самите болници, а от медиите или от пациентите. Тази пасивна позиция определено не е в полза на пациентите, затова работим за изчистване на комуникационните проблеми.

- Вероятно болниците са се страхували от санкции или мъмрене, че не се справят с търговете...

- Не сте далече от истината с предположенията си. За нас беше учудващо, че се появи недостиг на зомета, защото в края на март направихме преразпределение на 1000 флакона. Ако се съди по разхода за 2010 г., средномесечно се харчат по 700 флакона. Те покриват напълно нуждите и чакащи нямаше. Съобразили сме се напълно с прогнозите на експертния съвет по онкология и лечебните заведения.Нашите очаквания бяха, чевсички пациенти трябва да бъдат обезпечени до средата на май. Затова се учудихме, че седмици след разпределянето на лекарството се появи сигнал за липса. Другата седмица почваме проверки на място, за да видим какво се е случило с доставките. Има много нуждаещи се пациенти, но не говорим за епидемично заболяване, което да прави такъв пик на търсенето. Няма логика.

- Наскоро Министерският съвет прие законопроект за промени в закона за лекарствата. Кои са най-важните моменти?

- Те са няколко. Едната група промени е свързана с облекчаване на достъпа до медикаменти. Друга група са свързани с европейските регулации. Третата е за инициативата на това правителство за облекчаване на административните процедури.За нас са най-важни промените, които засягат лекарствената политика. Например, ако фирма реши да изтегли от българския пазар продукт, който няма алтернатива, тя трябва да уведоми министерството поне година и половина по-рано. Такъв период ще ни даде възможност да разговаряме с фирмите и да обезпечим доставки.Предвидили сме и по-стриктен контрол от страна на производителите по отношение на продуктите фантоми. Това са продукти, които са включени в реимбурсната листа, но реално не се продават, защото са евтини и няма икономически интерес да се продават на малък пазар като нашия. Ако има някаква основателна причина, ще има задължения тези продукти своевременно да бъдат изключвани от списъците или да се уведомява администрацията.Предвидили сме и сливане на комисията по цени и комисията по позитивната листа. Това означава сериозно съкращаване на сроковете за включване на едно лекарство в реимбурсната листа. Ако досега процедурата траеше 120 дни, сега тя ще е максимално 3 месеца, а за определени продукти и до 45 дни.Другите промени са свързани с облекчаване на процедурите по издаване на разрешителни за всички нива - производители, търговци и аптеки, уведомления за реклама и др. Те ще намалят административните разходи, защото в момента има доста експертни комисии.

- Предвижда се отмяна на максимално фиксирани цени. Какво означава това и за кои лекарства се отнася?

- Отмяната на максималните цени не се отнася за повечето медикаменти - те попадат в други разпоредби и са включени в допълнителни приложения към закона. Тя е предвидена за определени продукти, не лекарства, които не са включени в реимбурсния списък на болници, министерство или НЗОК. Това на практика ограничава списъка до пет-шест лайфстайл продукта като тези за подобряване на потентността. Освен това пререгистрацията им ще е по-нарядко - през 2 г.Реферирането на тези продукти по принцип е доста трудно - те не присъстват в нито една европейска реимбурсна листа точно защото са лайфстайл продукти. Поради тази причина и цените им на европейско ниво не подлежат на регулиране.

- Значи чисто пазарни механизми ще определят цените им?

- Напълно, но при тях вече има и доста генерични варианти (по-евтини еквиваленти на оригиналните продукти - бел. авт.), затова конкуренцията е голяма. Спомням си, че преди години най-малките милиграми струваха около 100 лв., а сега - 20 лв.Пазарът и търсенето си казват думата и в този сегмент. Ние обаче сме наясно, че икономическата ситуация в България не е цветуща, затова и тези цени сме ги замразили за 2 г. Тоест премахването на максималните фиксирани цени за тези продукти ще стане след този период.

- Споменахте за сливането на комисии. Колко всъщност ще решават за лекарствата?- Две. В едно се сливат комисията по цени и тази по позитивния списък. Комисията по прозрачност остава. Ние не желаем да я премахваме, защото тя е като междинен орган, преди да се стигне до съда, ако има възражения на пациенти срещу комисията по реимбурсиране. Невинаги всички са съгласни. Единствената промяна е, че се намалява квотата на здравното министерство и на касата в комисията по прозрачност.Тази на обществените институции пък ще бъде по-голяма, защото те са социален коректив.

- Как ще става лицензирането на аптеки?

- Те ще преминат към Изпълнителната агенция по лекарствата, която извършва и контрола. Така министерството ще се облекчи от несвойствени процеси. Агенцията пък досега нямаше информация по време на самите проверки.Какво става сега? Агенцията констатира нарушение - например в аптеката няма магистър фармацевт. Оттам обаче отговарят, че тече процедура по пререгистрация и така се опитват да се измъкнат от санкцията.

- Предвижда ли се разрешаване на вериги аптеки?

- Не, няма такова нещо.

- А какви ще бъдат правомощията на Висшия съвет по фармация? Ще дава ли становище за аптеките?

- Той е консултативен орган към министъра и е компетентен по нормативната уредба и указанията по лекарствената политика. Това не е променяно и си остава, защото там са експертите. До момента съветът по фармация никога не е имал функции да проверява на място. Те само са разглеждали някакви документи.Остава важната му роля при проверяване на достоверността на дипломите, а също и задачата на съсловната организация да гарантира, че съответният специалист е неин член и притежава правоспособност. Облекчаването на процедурата се състои в това, че становищата на всяка институция се свеждат до нивото на нейните правомощия. Чиста загуба на време е хора, които не са юристи, да събират и разглеждат правни документи, както и да дават експертна оценка. Преди в крайна сметка документите отиваха при юристите в министерството, сега ще ги гледат юристите в агенцията по лекарствата.

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
сряда 04 май 2011 - 08:08:34
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955
"Визитка

Родена на 11 февруари 1974 г.

Омъжена, с едно дете

Има магистърска степен по счетоводство и контрол от ВИНС, Варна, а също и следдипломна квалификация по международни икономически отношения към УНСС, София

От 2000 до 2008 г. работи като мениджър по продажбите към фармацевтични компании

От 2008 до 2010 г. е мениджър ключови клиенти в IMS Health, международна консултантска компания и доставчик на данни, специализирана в сферата на здравеопазването

От 2010 г. е зам.-министър на здравеопазването

Владее руски и английски език
"


Добави коментар:

width="500">

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
четвъртък 05 май 2011 - 12:10:11
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955
www.trud.bg

...................
Новата мярка, както и останалите допълнения в законопроекта, са утвърдени от Съвета за административна реформа начело с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Те са приети с решение на Министерския съвет (МС)...........
...

Гергана ПАВЛОВА:

....Предложените промени са обсъдени с всички заинтересовани страни и текстовете са възприети, доколкото това е възможно.
...4000 души запазват работата си
В аптеките остават на работа т. нар. консултанти. Това са хората, които нямат фармацевтично образование и продават сапуни, носни кърпички, козметика и т. н.

Българският фармацевтичен съюз беше поискал в аптеките да работят само и единствено фармацевти. “Искат съсловието да стане златно”, коментираха от пациентските организации. Ако идеята бе приета, над 4000 души щяха да останат на улицата и да увиснат на шията на социалното министерство и на нашите данъци.

Министерският съвет обаче не позволи законът да пази печалбите на едно съсловие за сметка на 7,5 млн. пациенти. Освен това никъде в Европа интимни шампоани или дамски превръзки например не се продават от магистър-фармацевт. Напротив, там хранителни добавки и лекарства без рецепта човек може да си купи дори в супермаркета.....
....С проектозакона ще изчезнат още много съмнения за необективност. Такъв пример е присъствието във Висшия съвет по фармация на Аделина Любенова като представител на фармацевничния съюз. Тя обаче е и член на борда на директорите на дистрибуторската компания “Стинг”. И сред фармацевтичните среди предизвиква остри коментари фактът, че именно тази фирма е първа на аптечния пазар за първото тримесечието на годината.
...... “Труд” попита Николай Костов дали има подобни сигнали: “Не бих могъл да го коментирам, защото не мога да го докажа.” Но подчерта: “Прави впечатление, че каквото и становище да даде фармацевтичният съюз, то 1:1 съвпада с това на Висшия съвет по фармация. Тоест съюзът превръща в свое оръжие съвета.”

Добави коментар:_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
петък 06 май 2011 - 20:00:36
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955[ Редактирано сряда 11 май 2011 - 13:24:50 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
сряда 11 май 2011 - 13:33:13
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955
Бойко Борисов бламира здравния министър


Бойко Борисов бламира намерението на здравния си министър в аптеките да могат да работят и хора, които не са фармацевти. Докато д-р Стефан Константинов бе в Будапеща, премиерът събра здравни експерти от ГЕРБ на среща с Българския фармацевтичен съюз. Решено бе само магистър и помощник-фармацевти да работят в аптеките. 4000-те консултанти, които сега продават там сапуни, памук и козметика, остават на улицата. Промяната ще повлече поскъпване на лекарствата - фармацевтите са по-високо платени и ще увеличат разходите на аптеките.Борисов повикал в МС вицепремиера Симеон Дянков, шефката на здравната комисия Десислава Атанасова, директорката на здравната каса д-р Нели Нешева, зам. здравната министърка Гергана Павлова и депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов. Интересите на аптекарите защитавали Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз, и заместничката му Аделина Любенова (тя е и отговорният фармацевт на дистрибуторска компания).Ръководството на БФС заплаши с протести в страната, ако в аптеките бъдат оставени консултантите, както предвиждат промени в лекарствения закон. Те бяха подготвени от здравното министерство и бяха гласувани от кабинета. Именно по този повод била инициирана срещата при Борисов. “Труд” научи, че Ненчев и Любенова веднага подели темата само фармацевти да се трудят в аптеките. В тяхна защита се обявил и д-р Лъчезар Иванов, който в последните години твърдо стои зад БФС.За да няма недоволство в страната, премиерът и останалите се съгласили с искането на съюза. “Само че цената на тази договорка е повишаване на разходите в аптеките и поскъпване на лекарствата”, обясни Николай Костов, шеф на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА). На мястото на консултантите ще трябва да се назначат фармацевти, но техните заплати са близо 2 пъти по-високи - около 1200 лв. За да “избият” новите харчове, собствениците на аптеки ще спрат да дават отстъпките от стойността на лекарствата и другите продукти. От което ще пострадат всички болни българи.

“Ние също обмисляме протести”, заявиха от АСА. Намерението им обаче може да се окаже пагубно за пациентите, защото само в София членовете на АСА отговарят за 75% от снабдяването с животоподдържащи и спасяващи медикаменти. Докато аптеките, които БФС защитава, са малки, които нямат достатъчно средства да работят със скъпо струващите медикаменти. “Докога ръководството на гилдия от 4000 души ще тормози българското общество?!”, запита Николай Костов. Той добави, че АСА очаква подкрепата на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и КРИБ.


Добави коментар:_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Анонимен
сряда 11 май 2011 - 13:48:28
Гост
Тоя помияр Костов чии интереси защитава,на козметиците,защото той самият е такъв.Цените на лекарствата нямат нищо общо с персонала.Никаква връзка.Когато една аптека реинвестира, не се покачват цените,де да можеше така.С покачване на разходите на аптеката не растат цените на лекарствата,а намалява печалбата на аптеката.
Прости неща,Кольо.Цените на лекарствата са пределни.

[ Редактирано четвъртък 12 май 2011 - 09:16:23 ]
Най-отгоре
admin
четвъртък 12 май 2011 - 09:24:16
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955


Go to ImageShack® to Create your own Slideshow

Дата: 10.05.2011 16:46; автор(и): 24 Часа; прочитания: 843 пъти; коментари: 2
Да се въведат фиксирани цени на лекарствата - това поискаха от Националната аптечна камара. Разкриването на аптеките пък трябвало да става по определени критерии - да са на поне 500 м една ... » прочети цялата статия


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
четвъртък 12 май 2011 - 09:26:01
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955

Добави коментар към статията по-горе!:_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
четвъртък 12 май 2011 - 16:58:47
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955
Д-р Константинов: Не искам да отлагаме ДСГ


Министерството на здравеопазването е твърдо против фиксирането на цените на лекарствата. Това заяви пред журналисти здравният министър д-р Стефан Константинов при откриването на новия офис на БАПЗГ. Той добави, че по този начин се защитават интересите на обществото, а не на тясна група от фармацевтите. Д-р Константинов коментира, че обясненият за това как фиксирането ще се повиши качеството за него са несъстоятелни. Според министъра по този начин хората, а и държавата ще загубят много пари. По повод на това дали премиерът Бойко Борисов подкрепя фиксирането на цените д-р Константинов обяви: „Няма такова нещо. Премиерът изслушва всички страни. Понякога излиза преждевременна информация, че той е взел това или друго решение, но аз ви казвам каква е позицията на МЗ. А премиерът е делегирал на МЗ правото да решава тези неща. Разбира се, може да влизаме в противоречия, може да спорим, понякога могат да се направят и компромиси, но аз ви казвам кой е основния въпрос, по който няма да отстъпим”. Министърът добави, че не го плашат никакви протести от страна на фармацевтите. „Който иска да протестира. Протестът е форма на демокрация. Не мога да отстъпя срещу заплаха от протести за нещо, което ще натовари джоба на българина”, обяви той. Д-р Константинов отбеляза, че по други въпроси, като например районирането на аптеките за определен брой население се води диалог. „Аз по принцип съм за подобен тип рамкова регулация, но трябва да бъдем реалисти. За момента не съм видял работещ механизъм, по който да се направят квоти”, каза той............................

Добави коментар към горната статия ↑_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Анонимен
четвъртък 12 май 2011 - 17:32:08
Гост
ами ще скочат цените зависи от производителя.Ако му хрумне да регистрира високи цени ще скочат,ако реши да ги намали ще паднат.Кеф ти риба,кеф ти паламуд.Народът и фармацевтите да духат супата,защото аптеките също купуват и заплащат лекарсгвата.

[ Редактирано четвъртък 12 май 2011 - 17:38:14 ]
Най-отгоре
admin
петък 13 май 2011 - 14:54:47
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955Добави коментар към горната статия ↑_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 21 май 2011 - 20:22:19
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2955
КАПИТАЛ

ВНИМАНИЕ!
ЗАВИСИМ ВЕСТНИК!
ТУК ВИ МАНИПУЛИРАТ!


www.capital.bg

Червено хапчеНосталгията по социализма явно още стои в съзнанието на част от фармацевтите.
Те очакват държавата да им създаде парникови условия за бизнес, вместо да се

Добави коментар към горната статия ↑_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0541 сек., 0.0095 от тях за заявки.