Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 9, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: РФК :: РФК ПЛОВДИВ
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
М.ф. Димитрия СТАЙКОВА- интервю за в-к Марица
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
събота 14 май 2011 - 09:42:49
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956


Трябва да има баланс между морално-етичните норми на професията и икономическата обосновка, убедена е Димитрия Стайкова

Парите за лекарства на НЗОК ще стигнат до октомври

М.ф. Димитрия СТАЙКОВА,
председател на Български фармацевтичен съюз - Пловдив
 Интервю на Мария КАРАБОЙЧЕВА,
13 Май 2011; 12:21

 Фиксираните цени на медикаментите няма да ги оскъпят, напротив, много от тях ще поевтинеят

 - Г-жо Стайкова, организацията ви настоява да има фиксирани цени на лекарствата. В същото време здравният министър твърди, че това щяло да ги оскъпи. Така ли е?

- Идеята да има фиксирани цени на лекарствата, особено тези, които са по лекарска рецепта, съществува много отдавна. И ние от доста време се опитваме да работим за нея. Абсолютно неуспешно, защото зад цените на лекарствата има огромни интереси на производители. Когато цената не е фиксирана, това води до много изкривявания. Давам пример: препарат, който се предписва след коронарография или коронародилатация струваше 140 лева. Сега тази цена е значително по-ниска. Има и други медикаменти, които са били 2-3 пъти по-скъпи, отколкото са в момента. Тоест при формиране на цената може да има много по-скъпи лекарства и те да не са фиксирани, докато фиксирането ще доведе до яснота и няма да се получават нечисти сметки  ­ как да се източат повече пари от Здравната каса с висока цена, която след това да падне в пъти. Това сме го видели многократно от 2000 година. Случва се и в момента. Затова едно от исканията на фармацевтичната гилдия е да има фиксиране на цените на лекарствените продукти, заплащани с публични средства. Така ще има и предвидимост за парите, които НЗОК ще похарчи. Всички сме свидетели как средствата за медикаменти миналата година стигнаха до средата на септември. Към края на ноември НЗОК престана да плаща, защото бюджетът беше изчерпан. И цялата система беше пред колапс точно около Коледа. Тази година отделените средства за лекарства ще свършат още по-рано. До изборите може би няма да има сътресения, но след това ще се повтори същият сценарий. Фармацевтите сме сигурни, че крайната фиксирана цена няма да доведе до по-скъпи лекарства. Напротив. Може да се стигне и до по-ниски.

 - Искането за минимално отстояние от 500 метра няма ли да наруши пазарния принцип на много обекти?

- Това излезе от Националната аптечна камара ­  организация, която включва собственици на аптеки, които са само фармацевти. Истината е, че фармацевтичната професия е една от регулираните в Европейския съюз. Това означава, че трябва да е ясно как се завършва, в какво учебно заведение, какви изпити се държат, какъв е минималният пакет от знания, които трябва да има човек, за да работи. След като образованието се контролира, следва да се регулира и практикуването. Отстоянието и минималният брой население за аптека гарантира, че веднъж направени тези аптеки ще могат икономически да се издържат и да бъдат полезни за пациентите. Около доста здравни заведения и на големи пазарни улици има струпване на много аптеки, които са буквално врата до врата. В същото време в по-непривлекателни райони няма такова нещо. И всички, които твърдят, че веригите са по-добри за пациентите, защото могат да договарят големи обеми лекарства и малко по-ниски цени, са по-пазарно насочени, не са прави. Някой да е видял веригова аптека на село? Ние се борим за баланс между икономическата обосновка да има аптеки и морално-етичните норми на професията.

 - А как ще бъдат мотивирани фармацевтите да откриват аптеки в малки населени места. Там никой не иска да отиде, подобно на джипитата?

 - Сегашният закон позволява на едно юридическо лице да открива до 4 аптеки на територията на България. Предложението ни е, ако някой реши подобно нещо, всяка трета аптека да бъде в малко населено място под 10 000 души население. По този начин ще се осигури равномерност. В труднодостъпните райони хората са много ощетени. Те нямат въобще аптеки, да не говорим за денонощни.

Може да се приложи и една друга идея, която функционира в Германия и други държави. Няма смисъл ние да измисляме топлата вода. Прави се график на денонощните дежурства и карта на населеното място, където са обозначени денонощните аптеки, които дежурят. Всеки който има нужда, отива до най-близката върху картата на витрината коя дава 24-часово дежурство. В Германия е направено с лампички, които светят. Ако примерно в Пловдив има 5 или 10 аптеки, които поемат денонощния график, толкова лампички мигат в момента. Да речем, че в Пловдив този проблем не стои, но го има може би в Кричим, в Карлово, в Първомай и други по-малки градове.

 - Фармацевтичният съюз твърди, че липсва прозрачност в националната лекарствена политика. Как да се промени това?

 - Едно от исканията ни е да има участия на фармацевтичната гилдия и пациентски организации в комисията по ценообразуване и комисията по реимбурсиране. Защото е ясно на всички, че там има много големи борби и натиск от производители на лекарства.

- Вие сте и срещу искането на НЗОК за двойна наличност на медикаменти в аптеките. Защо е нужно, след като можете до няколко часа да осигурите нужния медикамент?

 - От 3600 приблизителен брой на аптеките в България към 2000 имат договор със Здравната каса. Тоест почти 50 процента не желаят да говорят по линия на НЗОК, защото са заложени изисквания, които са икономически необосновани. Имам предвид следното: аптеката поддържа лекарства за свободна продажба за пациенти, които идват с обикновена рецепта, и същите медикаменти се дублират в наличност по НЗОК. Без да имаме право, ако дойде пациент и ние го имаме по Каса, да можем да го отпуснем по свободна продажба. И обратното. Аптеките понасят много високи санкции, ако това се случи, а пациентите не печелят нищо. В период на икономическа криза и средствата не достигат, ние поддържаме едни и същи лекарства два пъти, което устройва отново производителите, а препаратите се бракуват, ако изтече срокът им на годност.

Примерно - заредили сме с препарат за психични заболявания по Здравна каса, защото имаме пациент. В този момент обаче идва човек, който няма протокол и иска да закупи лекарството на свободна продажба, тъй като му е изписано от лекар. Но ние нямаме право да му дадем бройката, с които разполагаме, защото е по Каса. В същото време и двете лекарства са закупени от нас, не са на някой друг, а не можем да обслужим пациентите.


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 14 май 2011 - 09:44:41
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ↑_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0476 сек., 0.0119 от тях за заявки.