Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 4, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: Политика
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
In memoriam '2009
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
събота 14 май 2011 - 14:55:17
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

--> ЛИНК />


Големите икономики обсъждат реформа на капитализма

15:22 09-01-2009 Вера Гикова 

Ангела Меркел иска икономически съвет за сигурност към ООН

Историята показва, че тежките икономически кризи неизбежно поставят въпроса за намесата на държавата в икономиката, на увеличаването на държавния контрол върху бизнеса и подпомагането на закъсали предприятия с пари от държавния бюджет. Анализатори обясняват, че в период на срив и рецесия, на липса на свободни капитали и висока безработица, ниска покупателна възможност, липса на инвестиции и спрени производства винаги изниква въпросът докъде може да се разпростре държавната намеса.

Въпросът за държавните регулации върху развитието на пазара изникна отново след срива на борсите в края на миналата година. Уплашени кризата да не достигне катастрофалния си мащаб от времето на Великата депресия, лидерите на Европа и САЩ започнаха да търсят и прилагат мерки за бързо овладяване на кризата.

 Правителството на САЩ и кабинетите на развитите страни в Европа наляха милиарди долари и евро в закъсалите банки и компании. В най-тежките дни на кризата дори се заговори за масови национализации, за засилване на намесата на държавата в свободния пазар и увеличаване на правителствения контрол в политиките на компаниите.

 Сега, когато според международните анализатори най-страшните дни на кризата изглеждат отминали, лидерите на Европейския съюз отново поставят въпроса за увеличаването на правомощията на държавата при регулиране на свободния пазар и нарастване на правителствения контрол над големите частни компании.

 Лидерите на Европа говорят за т.нар. втори капитализъм, когато фирмите ще бъдат възпитавани да не се водят единствено от стремежа си към бързи печалби, защото това може да доведе до огромни финансови рискове, както и да повлече страните в дълбока и катастрофална криза, ефектите от която ще бъдат лекувани десетилетия наред. Дали настоящата световна икономическа криза ще сложи началото на нови регулации на пазарите и на нов икономически и финансов ред, все още е твърде рано да се предположи.

 Основите на това обаче бяха положени по време на срещата на водещите европейски лидери от преди дни, за която беше избран Париж. Лидерите на Франция и Германия - френският президент Никола Саркози и немският канцлер Меркел, остро разкритикуваха провеждащата се икономическа политика. Те призоваха САЩ да се включат по-дейно в борбата с глобалната финансова криза и обсъдиха бъдещото развитие на капитализма. На двудневната среща присъстваше и британският експремиер Тони Блеър, който обаче се въздържа от категорична и крайна позиция. Икономическите гиганти на Европа - Франция и Германия, се застъпват за увеличаване на ролята на държавата в икономиката и повишаване на контрола върху пазарите. Кризата показа, че никоя държава не може сама да води икономическата си политика, смятат Саркози и Меркел. През 21-ви век никоя нация не може сама да каже какво да се прави и какво да се мисли по време на такива кризи, е позицията на Франция и Германия.

 Системата не може да продължава да съществува по този начин, категорична е Ангела Меркел. Тя призова за по-регулирани финансови пазари. Темата за нарастването на ролята на държавата ще продължи да бъде дискутирана на срещата на върха на развитите страни от Г-20 в началото на април. Европейските лидери пък си обещаха да се срещнат преди това още веднъж в Берлин, където ще продължат обсъжданията по темата.

 Европейските водачи се обединиха около идеята правителствата им да поддържат единен курс по отношение на икономиката. Трябва да обсъдим как всеки от нас управлява валутата и лихвите си, убедена е Меркел. Отделните държави трябва да поддържат обща икономическа политика, казва тя в едно от изявленията си.


От една страна, Меркел критикува огромните дългове, които компаниите натрупаха заради световната икономическа криза, от друга обаче - признава, че това е единственият начин за справяне с нея. Мерките, които предприемат Меркел и Саркози, също показват посоката на засилване на ролята на държавата.

 Канцлерът предвижда допълнително да налее 50 млн. евро в германската икономика, подобни идеи има и френският президент. Така френският финансов министър Кристин Лагарде обяви, че парижкото правителство планира да направи финансова инжекция от 10,5 млн. евро в някои от големите национални банки, като по този начин ще засили позициите им.

МВФ не успя да регулира глобалния капитализъм, има нужда от нов ред, убедени са някои от лидерите на ЕС. Ето защо Меркел призовава да се създаде икономически орган към ООН, подобен на Съвета за сигурност. Той ще има задачата да критикува и контролира политиките на отделните европейски правителства по отношение на развитието на икономиките им.

 Много от колегите на Меркел в Европейската комисия, като комисаря по развитие на конкурентоспособността Нели Крос, подкрепиха подобна идея. Правителствената помощ на компаниите би била много полезна в ситуация на икономическа криза, както и за в бъдеще, допълва Крос.

Френският президент Никола Саркози разкритикува в Париж компаниите, които бързат да натрупат бързи печалби. Според него такава логика опорочава системата на капитализма. Това е система, при която богатството отива при богатите, трудът на хората е загубил стойност, производството е обезценено и предприемаческият дух е обезценен.

 Вече в капитализма на 21-ви век има място за по-голямо пространство на държавата, заяви Саркози. Най-великият предприемач, който съм имал шанса да срещна, беше ентусиазиран от факта какво е произвел, а не какво е спечелил, завършва речта си Саркози. С което поставя началото на един нов европейски ред.


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
събота 14 май 2011 - 15:21:51
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956


Добави коментар към горната статия ↑_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0711 сек., 0.0183 от тях за заявки.