Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 4, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: Специализиран
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
МНОООГО ВОЖД - МАЛКО ИНДИАНЕЦ !
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
четвъртък 26 февруари 2009 - 07:42:53
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Мнооого хапчета на пазара

През 2008 г. продажбите на медикаменти достигнаха 1.6 млрд. лв

Фотограф: Shutterstock
Д
Фотограф: Капитал
2008 г. беше успешна за България. Още по-успешна бе тя за фармацевтичните фирми. Въпреки започналата в края на миналата година икономическа криза компаниите от този бранш отчетоха рекорден двуцифрен ръст на продажбите за 2008 г. Реализирани са медикаменти на обща стойност 1.6 млрд. лв. Това означава 13.9% увеличение на продажбите на лекарства спрямо 2007 г., показва годишният доклад на световния доставчик на данни за фармацевтичния пазар IMS Health.
Миналата година хората са купили лекарства за 1.03 млрд. лева, или 65% от общото количество реализирани медикаменти. За разлика от останалите европейски страни България е държавата, в която обществените фондове (здравното министерство, здравната каса и болниците) покриват най-малък дял от необходимите лекарства. В европейските държави средният дял, който се покрива от фондовете е 83%.

Без изненади 


В класацията на най-големите фармацевтични компании през последните години няма съществени размествания. Тя традиционно се оглавява от "Актавис", следвана от "Софарма". Техните продажби обикновено надвишават 100 млн. лв. Двете компании произвеждат генерични медикаменти (аналози на научните изобретения след изтичането на патента им) в почти всички терапевтични области. В момента продуктовото портфолио на Актавис включва 234 медикамента и 90 продукта, за които не се изисква рецепта. "Софарма" произвежда 150 лекарства.
"Актавис България" посрещна 2009 г. като лидер на българския пазар не само по отношение на продажби и представяне на нови продукти (24 без рецепта и 15 по лекарско предписание), а и по отношение на инвестиции в производствените си мощности. Твърдо съм убеден, че "Актавис" ще запази и затвърди лидерските си позиции в България, защото предлагаме най-богатото продуктово портфолио у нас", коментира изпълнителният директор на компанията Илия Пашов.
Новост в класацията е изместването на досегашния 10-ти - инсулиновата компания Novo Nordisk, на 11-о място. На нейно място в класацията влиза немският концерн Bayer, който през последната година имаше изключително активна маркетингова политика. "Дължим успеха си на това, че сме максимално ориентирани към клиента. Опитваме се да посрещнем най-специфичните му нужди и да отговорим на най-високите му очакванията. Борим се за успех на всяко ниво", коментира Ренато Келер, мениджър на Bayer-Schering за България.
Според анализа на IMS 60.1% (около 955 млн. лв.) от продажбите се падат на оригиналните компании (произвеждащи лекарства с патент). Генеричните компании са водещи по брой продадени опаковки - над 209 млн., или 56.2% от продадените в аптеките и използваните в болниците опаковки с лекарства.
За тази година обаче се очакват драстични размествания в пазарните дялове на компаниите. Асоциацията на оригиналните фармацевтични компании обяви, че в България няма да се продават около 400 медикамента заради натиска от страна на държавата това да става по най-ниската цена в ЕС. Ако част от тези продукти имат генерични аналози, те ще заемат тяхната пазарна ниша. Има обаче медикаменти, които нямат заместител. Има значение и кой ще купи "Актавис". Неговият сегашен собственик, исландският бизнесмен Тор Бьорлгофсон, продава фармацевтичния си бизнес.

Големите губещи 

Създадената в края на 2005 г. "Софарма трейдинг" вече е пазарен лидер по доставките на медикаменти за болниците и аптеките. Досегашният първи - "Хигия", в момента заема четвърто място. Въпреки разместването в класацията четирите най-големи дистрибутора ("Софарма трейдинг", "Либра", "Стинг" и "Хигия") са сравнително близки по пазарен дял. Заедно те държат над 81% от доставките.
Промяна в класацията би могла да има в зависимост от това кой ще е новият собственик на "Хигия", която е от групата на "Актавис" и също се продава. Според анализа на IMS за разлика от производителите и аптеките дистрибуторите продължават да са големите губещи на пазара. Доходността на повечето от тях е незначителна или отрицателна заради отложеното плащане на медикаменти в болниците. Към края на 2008 г. болниците дължат на търговци на едро 200 млн. лв. за медикаменти. Повечето аптеки пък поръчват продукти по няколко пъти на ден и това също увеличава разходите на дистрибуторите.

По-малко аптеки

Продължава тенденцията да намалява броят на аптеките. През миналата година в България са затворени 100 обекта повече, отколкото са отворени. В момента медикаменти се продават в 4100 аптеки. За сметка на това 2008 г. е една от най-рентабилните - средната стойност на една продадена опаковка е 6.45 лева при 6 лв. през 2007 г. Средният оборот на аптеките се е увеличил от 270 000 на 324 000 лв. годишно. Принос за това имат продажбите на медикаменти, които растат с 14% спрямо предишната година. С много по-голям растеж са и продажбите на хранителни добавки - 29.7%. Официално регистрираните продажби на хранителни добавки надхвърлят 130 млн. лв.
Не е ясно дали добрите резултати на фармацевтичните фирми ще се запазят и през тази година. Ако бюджетът изпитва затруднения, не ги чакат добри дни. Още повече ако безработицата се увеличи и доходите намалеят. При всички случаи очакваният растеж няма да е двуцифрен.

Мнения :
______________________

Анонимен потребител1От: N [Анонимен | весело]
21 февруари, 15:07
  • Оценка: 0, гласували:0Като гледам имам голям принос към ръста на пазара - все болни и възрастни пациенти ми се падат
Анонимен потребител2От: мислещ [Анонимен | неутрално]
24 февруари, 09:16
  • Оценка: 0, гласували:0Болни и възрастни пациенти, които поради оскъдни средства купуват най-евтините продукти( сирене, мляко, хляб, понякога кренвирши), вредящи на здравето им... После лекарите им предписват лекарства( за какво???)... 
Нито се влияе на последствията... а причината... поне до края на живота им никой не може да я отстрани..( липсата на средства за по-качествен живот.) 
( не искам да обезсърчавам лекраите, но това е положението.)
_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Т.Йотов
понеделник 22 юни 2009 - 04:37:25

Регистриран потребител #6
Регистриран: вторник 25 ноември 2008 - 14:17:05
съобщения: 279

Започват исторически преговори между касата и лекарите

От Лили Войнова

Последна промяна в 18:30 на 21 юни 2009,  16 коментара

Преговорите за Национален рамков договор (НРД) за 2010 г. между организациите на лекарите и стоматолозите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започват в понеделник. Това е документът, който определя правилата, по които ще работят медиците и болниците. След години спорове и заради липсата на преговори в момента се работи по договора от 2006 г. Датата за разговорите беше определена от НЗОК след натиск от Българския лекарски съюз (БЛС) и предупреждения за протести.

От няколко месеца БЛС настоява да започнат преговори за НРД, но и да се подпише анекс към сега действащия договор. Причината е, че директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова предупреди, че парите на институцията за лекарства ще свършат още през септември. Ръководството на НЗОК обаче има право да прехвърли средства от други пера, например за медицинска дейност, и точно от това се опасяват лекарите и стоматолозите. Те искат да се подпише споразумение, че подобно нещо няма да се случи.

В същото време от касата упорито избягват въпроса за анекс към действащия договор. Още повече че в момента в институцията тече конкурс за нов директор, който ще трябва да управлява след 1 септември. За поста се борят Тодорова, изпълнителният директор на дистрибутора на лекарства "Търговска лига" Тони Веков, бившият шеф на касата Димитър Петров и бившият началник на лекарствения отдел в НЗОК Галя Кондева.

Лекарският съюз настоя за по-голяма прозрачност при избора на новия директор на касата. Организацията покани всички кандидати да представят публично разработките си за развитието на осигурителната институция. Зададената на претендентите тема е "Дейности на НЗОК за осигуряване на стабилност и устойчивост на системата за задължително здравно осигуряване".


[ Редактирано понеделник 22 юни 2009 - 08:13:38 ]

t.j. yotov
Най-отгоре
Т.Йотов
четвъртък 31 декември 2009 - 09:19:28

Регистриран потребител #6
Регистриран: вторник 25 ноември 2008 - 14:17:05
съобщения: 279
След вчерашното заседание на Министерски Съвет[ Редактирано четвъртък 31 декември 2009 - 09:33:08 ]

t.j. yotov
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0757 сек., 0.0272 от тях за заявки.