Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 90, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
сряда 21 септември 2011 - 07:48:02
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев пред вестник "БАНКЕРЪ":

Фармацевтичният пазар върви към монопол
Работим на много ниски маржове и затова аптеките фалират

Антон Вълев завършва фармация в Медицински университет - София. През 2002 г. специализира клинична фармация в германския град Хановер като стипендиант на Европейското дружество. Бивш регионален директор на "Фармекспрес " - клон Варна, и директор по осигуряване на качеството в "Българска Роза - Севтополис". През 2006 г. поема ръководството на Педиатричната аптека в София. Член е на Българската асоциация по педиатрия, на Българското медицинско хомеопатично дружество, на Професионалната организация на болничните фармацевти в България, на управителния съвет на Българското биохимично общество "Д-р Вилхелм Шуслер" и на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз. От юни 2010 г. е председател на Националната аптечна камара. 

Господин Вълев, колко струваше на аптеките "удоволствието" да се свържат със системата на НАП?

- По наши изчисления секторът е платил около 1.7 млн. лв. за касови апарати. Тази сума е почти равностойна на надценките върху лекарствата по здравна каса за цял месец. В най-слабия икономически период за аптеките - лятото, трябваше да намерим излишни пари, а това е трудно. Първоначално не бяхме наясно и с функциите, които тези апарати трябва да изпълняват. При нас софтуерът е специализиран, има различни плащания и стандарти. Но реално всички успяхме до 1 септември да се свържем с приходната агенция. Инициатори на този ход бяха Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и фирмите около "Софарма ". Идеята бе да се пресекат съмнителните практики и препродажбата на лекарства в трети страни. Но това и сега трудно може да бъде проследено. Положително е, че държавата иска да "осветли" фармацевтичния бранш. Но за пореден път това бе направено по-най-хаотичния начин, без ясен регламент. Очевидно е, че в държавата липсва административен капацитет.

Компетентен регулатор на фармацевтичния бранш ли е държавата?

- Тя работи на принципа "важното е администрацията да е добре, а пък бизнесът - да се оправя сам". Порочните практики и неадекватната държавна намеса изгониха качествените фармацевти от България. В аптечния бизнес няма регулация, а се получи свръхконцентрация на магистър-фармацевти. Около 4000 от 5800-те специалисти в бранша работят в аптечната мрежа. Те обаче трябва да получават едно нормално заплащане. В другите страни се дава достатъчно висок ценови марж на аптеките, за да могат да поддържат високоплатения си персонал. В Гърция например, която в момента е синоним на думата "криза", търговската надценка в аптеките е 30%, в Германия тя достига до 45-50 процента. В други страни няма увеличение, но има такси за обслужване, подобни на нотариалните, плаща се за единица обслужено лекарство или рецепта. Фармацевтът получава парите си за извършена услуга. Тук маржът е 11.8%, приходите ни са много ниски.

Как се отразява това на аптечния пазар?

- Стига се до лесно и механично окрупняване на пазара - независимите аптеки фалират и биват "поглъщани". Така е в България в момента. Ситуацията е доста брутална, обвързаните вертикално и хоризонтално структури целенасочено предлагат определени лекарства, които те зареждат на по-ниски цени, заменят се предписани медикаменти и така пазарът се изкривява. Толерират се и нефармацевтични похвати. Продава се при всякакви обстоятелства, независимо че за повечето лекарства се изисква рецепта. При тези условия до втората-третата година след като завършат фармацевтите, вече са се превърнали в търговци.

Поправките в Закона за лекарствените продукти не повлияха ли позитивно?

-С тях бе променен главно регистрационният режим за издаване на разрешения за нови аптеки, за който следи Изпълнителната агенция по лекарствата. От една страна, това изглежда резонно. Но, от друга, агенцията е зависима от политиката и много по-лесно вече ще могат да се прокарват корпоративни интереси. Опасяваме се, че може да се стигне примерно до нерегламентирано разрастване на веригите. И в момента се дават разрешения на аптеки, неотговарящи на изискванията за височина, осветеност или квадратура. Но тези факти се пренебрегват. Ние искахме да намалим участието на държавата като регулатор, защото апаратът й е неефективен и корумпиран. Но по обясними причини на желанието ни не беше обърнато внимание.

Кои големи вериги са сред най-облагодетелстваните?

- В аптеките на Марешки когато и да се извърши проверка, никога няма нарушения. "Вътрешни хора" явно ги предупреждават. Затова не можем да очакваме, че държавата ще въведе ред. Самата тя е некоректна. Щом се разбра, че фармацията носи големи обеми пари, веднага навлязоха икономическите интереси на големи групировки. Наместиха се много хора, които нямат нищо общо с бранша, но държат немалък пазарен дял. А ние сме тези, за които фармацията е изкуство и можем да казваме "не", ако един медикамент е вреден. Хората "от другата страна на барикадата" отпускат всичко, защото се ръководят само от печалбата. Съществен елемент е, че аптечните картели са силни и ще влияят на правителството. Това на практика се случва с "Марешки" и със "Софарма", които монополизират пазара. Примерно в Норвегия през 2003 г. се направи пълна либерализация на пазара и само за четири години всички аптеки бяха изкупени от една голяма верига. Монополът доведе до безумен скок на цените, а веригата се оттегли от всички места, в които нямаше изгода. Така се създаде дефицит. Ние вървим по същия път. В много населени места няма аптеки, денонощните намаляха в цялата страна, между Петрич и Кюстендил например няма нито една с 24-часов работен ден.

Значи ли това, че аптеки продължават да фалират?

-Точно това става. Наскоро двама колеги ми се обадиха, че закриват аптеките си. Те са тотално обезверени и смятат, че развиването на независим семеен аптечен бизнес в България е опропастено. Огромна част от собствениците все още "си налягат парцалите", защото се теглили кредити, но когато ги изплатят, ще закрият обектите си. Голяма част от колегите напускат страната и защото не желаят да обслужват български пациенти. Може някой да се обиди, но повечето посетители на аптеките са арогантни, груби и не уважават мнението ни. За тях ние сме продавачи в бяла престилка. Обществото не ни приема сериозно. Основна вина, разбира се, има и гилдията. Не успяхме да се отърсим от финансовите зависимости. Нямаме време и да поддържаме квалификацията си, защото мислим за неплатени дългове.

Защо камарата настояваше да се създаде национална аптечна карта?

- Искахме да подчертаем, че фармацията не е търговия, а има социални функции. Трябва да се създадат административни лостове, които да подкрепят разкриването на аптеки в малките населени места. Може да се направи чрез държавни или общински субсидии. Искаме да гарантираме, че всяка аптека ще има определен твърд клиентопоток, защото разходите ни са високи. Заплатата на един магистър фармацевт е между 800 и 1200 лева, дори и в провинцията. Искаме да спрем и подбиването на пазара от страна на новопоявилите се аптеки. Във водещите пазарни икономики като Германия, Франция или Италия има подобни регулации, както и фиксирани цени на лекарствата. А тук кой знае защо може да сложи точни цени на цигарите, а на лекарствата - не. Това е парадокс. Аптечната карта може да определи компетенциите на аптеките - подготвяне на лекарства, на билкови чайове, денонощни дежурства - трябва да предоставяме пълния набор от услуги. Ще разберем и колко квалифицирани кадри ни трябват, за да не се обезцени професията от пренасищане на пазара. Държавата обучава магистър-фармацевти, а те емигрират в Англия, защото тук не им се предлага достойно заплащане.

В тези пазарни условия все пак от какво печелят аптеките?

-Съществуват два механизма за печалба. Първият е налагането на безумно ниски пазарни цени. Печели се от оборот, това е чисто пазарен похват. Тази практика използват вертикално обвързаните структури, които имат зад гърба си складове и могат да дават отстъпки сами на себе си. Другият вариант е да се насочиш към сегментиране и към създаване на специализирани аптеки. Някои колеги започнаха да продават фармацевтични услуги, а не кутийки. Но такъв подход е възможен само в големите населени места, малките аптеките са обречени. Данните, според които има с 14% увеличение на оборота на фармацевтичния пазар (спрямо миналата година), се дължат главно на повишените цени на лекарствата. Някои медикаменти, които се отпускаха с рецепта, минаха на режим без лекарско предписание и производителите веднага качиха цените им. Реално не са се увеличили продадените опаковки. Тук пациентите си купуват частично опаковките, на блистери. И често се получава ситуация на недолекуване или лекарствена инвалидизация, защото след временното подобрение с курса на лечение се приключва. Но ако пациентите плащат примерно по 2-3 лв. за единица лекарство, ще се замислят добре - дали да не си го закупят наведнъж, или да плащат три пъти подред.

Как се отнасяте към интернет търговията с медикаменти и хранителни добавки?

- Продажбите по интернет от субекти, различни от аптеките, са незаконни. Но, в това отношение контролът от държавата също е изключително слаб и нищо не се прави по въпроса. Въпреки че в Изпълнителната агенция по лекарства има отдел, който трябва да проследява нелегалните канали. Липсват и целенасочени държавни кампании. Пускат се предизборни клипове за това, как трябва да гласувате, но нито един министър досега не е дал пари, за да разясни, защо е наложително пациентът да има рецепта и защо не трябва да пие антибиотици по собствено усмотрение. Хората трябва да бъдат ограмотявани постоянно, това е посоката за работа. Право за търговия по интернет чрез сайтовете си е нормално да бъде дадено само на съществуващи аптеки, които са удостоверени със сертификат от държавната агенция.

В каква насока ще се развива фармацевтичния бизнес в България?

-Тенденцията към влошаване ще продължи. Махалото вече се е засилило и няма спиране. Вече казах,До две-три години ще се стигне до тотално окрупняване на пазара, което ще доведе до политически проблеми. После "монетата" ще се обърне и ще се стигне до драстична промяна. С нея ще се върнат единните правила във фармацията. И когато ако влезете на място, на което пише "аптека", това няма да е рекламен пункт. Там ще ви посрещне магистър-фармацевт, който може да прецени дали да ви даде едно лекарство и какво да ви посъветва. Професионалистите в бранша ще станат консултанти "от първа линия". Рано или късно ще се върнем към натуралните лекарства, билковите препарати и естествените суровини.


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
сряда 21 септември 2011 - 07:48:55
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Интересен коментар:Коко Локо 


Колеги,не можах да се въздържа да не коментирам изказването на Антон Вълев.Ако някои има амбиции да легитмира професията фармацевт в бг,да работи за облика на съсловието в обществото то по добре да се обедини с официалния орган на фармацевтите БФС.

С  упражнения от името на поредна фармацевтична организация освен да се защитава тесен кръг мнения и интереси друго не може да се постигне.Има един единствен път фармацевтичната професия и практика да се развие до нивото,  което всичк искаме!

А той е ясен политически механизъм,тоест политика от най високо ниво в държавата, за да може един път завинаги да елиминираме лошите практики в лицето на безскрупулни търговци и съмнителни производствени схеми.

Такъв механизъм и достигане до това ниво в даржвата е възможно само, ако има единен фармацевтичен орган и кристално ясна позиция от всеки един фармацевт в бг, а именно:
-  участие на представители на БФС в НЗОК,
-  конкретни имена на политици ангажирани в здравната политика,на които ясно да се изисква какво точно се постига в областта на лекарствената политика-цени,реимбурсация
,аптечен модел,развитие на фармацевтите в практиката и т.н.,
- и като главна мярка да се работи по реален модел на съвременно здравеопазване в бг така че всички здравни вноски и пари от бюджета на страната за здраве да са максимално прозрачно канализирани.

Всякакви други коментари и идеи от чужбина са напразни, имаме подготвени колеги на най- високо, академично ниво,тотално пробит фармацевтичен аптечен сектор и липса на воля да се изпълни каквато и да е прозрачна здравна политика!


[ Редактирано сряда 21 септември 2011 - 08:05:06 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Анонимен
сряда 21 септември 2011 - 07:51:16
Гост

Академиците са за ВУЗ-овете,действителността е съвсем друго нещо.Статията е много добра,казват се нещата просто и разбираемо.Започвам да си мисля,че е все едно кой го казва,стига нещо да се прави,че съвсем задрямахме.Всеки иска силен съюз,но при толкова различни интереси не става.
Най-отгоре
Анонимен
сряда 21 септември 2011 - 07:52:41
Гост
Идеята за единна съсловна организация е ИДЕАЛ -ВЕРУЮ за магистър-фармацевта.


Идеята за единна съсловна организация е ИДЕАЛ -ВЕРУЮ за магистър-фармацевта. На този етап в общественото развитие /в икономически, политически и социален аспект /, тя е неосъществима, защото: - интересите на събраните в БФС на базата само на една диплома са различни - наемни фармацевти, собственици, производственици,фирмени представители, академични, лаборатории, държавна администрация /МЗ,РЗИ / и прочие; - до голяма степен ръководните постове на висше ниво УС и комисии се ползват изцяло за лични интереси и "докосване" до върховете на властта - МС, МЗ,Парламент,ВСФ,различни комисии и т.н. - личните и морални качества на избраните да представляват гилдията могат да се окажат доста различни от очакванията и надеждите. С други думи, сега БФС е пълно отражение на държавата. Страна прекрасна, Държава ужасна! Перефразирано...БФС-идеал прекрасен, БФС състояние и изпълнение ужасно... Идеята за силна и единна съсловна организация се деформира и измества. БФС се превръща в една задължителна "казионна" организация, която може да нанесе повече вреди, отколкото ползи за съсловието, в зависимост от това кой е в управителните органи и чии интереси защитава! Промените могат да настъпят или чрез еволюционни, бавни изменения - качествени натрупвания на ниво личност или революционно! Съсловното осъзнаване за съсловна принадлежност са дълъг и труден процес. Като начало, нека всеки се опита да бъде малко по-толерантен към колегите си!


 ____________________________________________________________________________

admin -> ... ако искате пишете ми потребителското си име /ник/ на адрес -pharmabg©abv.bg- и ще ви пратя служебна парола, с която да се логнете и после да смените.

[ Редактирано сряда 21 септември 2011 - 08:10:33 ]
Най-отгоре
Post to Facebook
сряда 21 септември 2011 - 08:07:29


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0535 сек., 0.0149 от тях за заявки.