Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 11, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
четвъртък 17 ноември 2011 - 15:45:25
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Октоподът "Софарма"


Лекарствата в Здравната каса командва Гергана Павлова - бивш шеф в "Софарма" и зам.-министър на здравеопазването сега

17 ноември 2011 11:01 Република

Снимка: БГНЕС

С 25% са увеличени цените на лекарствата, купувани от държавата и договорени от болниците след избирането на Гергана Павлова за шеф на надзора за Здравната каса.
Известно е, че в цял свят вертикалната интеграция е забранена, защото води до монопол, но в България, в една от
най-чувствителните сфери, каквато е здравеопазването, тя процъфтява. Доказателство е "затвореният цикъл" на Огнян Донев - "Софарма" - производство, "Софарма трейдинг" - търговец на едро, "Софарма аптеки" - търговец на дребно чрез "Сейба", "Санита", "Софийски аптеки" и няколко франчайзинга. Като прибавим и здравно-осигурителните фондове "Доверие" и "Медико 21", правата за доставката на медицинската апаратура на General Electric и председателство на настоятелството на Медицински университет София става ясно, че няма област от здравеопазването която да е извън сферата на бизнес-предизвикателствата за Донев. От началото на управлението на ГЕРБ апетитите за завладяване на нови ключови позиции в нереформираната система, в която текучеството на министри е най-голямо, стават главозамайващи.И славещият се като отличен дипломат Донев този път реагира недипломатично. През март, миналата година стана ясно, че бизнесменът е влязъл в Надзорния съвет на здравната каса. Нещо, което до този момент касата нямаше.

Предложението за вкарването му там бе направено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която през ноември същата година той оглави.Обструкциите на фармацевти, доктори и депутати за крещящ конфликт на интереси, тъй като касата е най-големият разпределител на публични средства за лекарства останаха нечути. Наложи се парламентът да приеме специална   поправка в Закона за здравното осигуряване, станала известна като поправката "Донев". Тя  бе гласувана заедно с бюджета на НЗОК за 2011 г.

Според новия текст в надзора на касата не могат да участват собственици или работещи във фирми за производство или търговия с лекарства. На мястото на Донев от съюза на работодателите влезе Евгени Иванов.Няколко месеца преди това, още докато шефът на "Софарма" бе в надзора на касата два ключови поста в здравеопазването бяха овладяни от него чрез бившата мениджърка аптечни продажби в "Софарма трейдинг" Гергана Павлова.Тя бе назначена през април миналата година за зам.-министър на здравеопазването с ресор лекарствена политика.

 Тогава министър на здравеопазването бе известната с финансовите си взаимоотношения с фармацевтични компании Анна-Мария Борисова. Тя повери на заместничката си Павлова отговорността да предлага за приемане всички нормативни актове в областта на производството, регистрацията, рекламата и реимбурсацията на медикаменти в България. В началото на тази година Павлова оглави и надзора на НЗОК. Нейният принос в сферата на лекарствената политика е следният:

1. Премахване на държавните поръчки за онкологични лекарства през 2011 г. и прехвърляне на снабдяването в държавните болници и диспансери по реда на Закона за обществените поръчки. Декларираните цели на Павлова бяха - прозрачност и облекчаване на пациентите.
Аптеките на варненския търговец Веселин Марешки са следващата цел на Донев и компания.
Снимка:БГНЕС
На практика това доведе до увеличаване на доставките на онкологични продукти на "Софарма трейдинг" с над 100 млн. лв. годишно. Не е тайна, че много от държавните и общиннски болници имаха натрупани дългове към доставчици.

   От "Софарма" неколкократно декларираха, че няма да запорират сметки на длъжници, а ще се договарят при взаимоизгодни условия с болниците.

Оказа се, че най-често взаимоизгодните условия означават разсрочване на дълговете - срещу ангажимент здравните заведения да пазаруват не само медикаменти, но и медицинска техника от Донев. В момента под финансовото влияние на бизнесмена са не само държавните болници, но и производителите на медикаменти.

Ето няколко примера:

Продуктът Zavedos (Pfizer) е продаван на министерството на здравеопазването през 2010 г. на единична цена
 152.20 лв.,
 а през 2011 г. на държавните болници за

 259,90 лв.

Аналогични случаи на увеличение на цените са:

Genotropin от 92,02 лв. на 249.06 лв. (159,39 %)

Cymevene от 44,80 лв. на 76,320 лв. (70,09%)

Mycophenolate от 70,18 лв. на 172,85 лв. (146,31 %)

Rocaltrol от 15,20 лв. на 30,53 лв. 1100,86%)

Anastrozole от 28,44 лв. на 128,68 лв. (352,465%)

Farmorubicin от 5,56 лв. на 19,84 лв. (270,44%)

Zoladex от 89,58 лв. на 231,19 лв. (158,08%)

Освен увеличението на цените, което води до източване на публичния ресурс на НЗОК през държавните болници чрез доставките на скъпи лекарства е преразпределен и фармацевтичния пазар.

 Посочените продукти през 2010 г. са доставяни на МЗ от Рош България, Либра, Актавис, МС фарма, Фармасютикъл България, Санофи-Авентис, Стинг, докато през 2011 г. продукти на болниците се доставят основно от "Софарма трейтинг". Средното увеличение на цените на лекарствените продукти от договорените с МЗ през 2010 г. (конкурсът е проведен преди Гергана Павлова да бъде назначена за зач-министър) и договорите за директно снабдяване на болниците през 2011 г. е 25 %.

2. Направените промени в наредбата за работа на комисията дадоха възможност на здравния министър, т.е. на неговия заместник който отговаря за лекарствената политика да определят членовете на комисията по позитивния лекарствен списък. МС само ги одобрява.

3. Промени в закона за аптеките пък доведоха до отпадане на забраните за аптечните вериги. Това съвпадна със стратегическите интереси на Огнян Донев, който според прогнозите на бранша скоро ще придобие и аптеките на задлъжнял едър търговец на медикаменти.

Ръководения от Гергана Павлова Надзорен съвет на НЗОК приема т.нар. правила за определяне на делегираните бюджети, срещу които изпищяха болниците.

Проблемът е, че послушните здравни заведения, които сключват договори за доставки на медикаменти с правилната фирма, се награждават с увеличение на делегирания бюджет, за да могат да се разплащат болница Св.Георги-Пловдив. Респективно на опърничавите болници (напр. Българския кардиологичен институт) парите се режат с 60 % без принципи и правила.Оказва се, че и в здравеопазването има октопод, който превръща в заложник обществото, пациентите и политиците.

Влиянието в болничното здравеопазване очевидно се реализира не без съдействието на здравния министър, чието ведомство е принципал на държавните болници. Като че ли Стефан Константинов няма нищо против скъпите доставки на медикаменти и апаратура.

БИЗНЕС ДОСИЕ

Приятелският кръг Огнян Донев, Любомир Павлов и Венцислав Стоев се впуска в бизнеса Здравеопазване още през 1997 г.
Тогава в този кръг е включен и Стефан Софиянски. Именно той осигурява политическата подкрепа за приватизиране на общинското дружество "Софийски аптеки" и държавният производител на лекарства "Софарма"

.
Хронологията на събитията и подробностите около раздържавяването на "Софийски аптеки", "Софарма" и "Фармахим" е истинска класи в жанра.

Любомир Павлов
Март 1999 г.

 Огнян Донев приватизира общинското дружество "Софийски аптеки" чрез Работническо-мениджърско дружество (РМД). Предложената от него цена е 3 млрд. неденоминирани лева. 10-те процента, които трябваше да бъдат платени веднага, бяха осигурени с кредит от ОБ. Останалото бе платено с компенсаторки.

  Конкурент в процедурата бе дружеството  "Фарма комерс", което предлагаше 7,075 млрд. неденоминирани  лв. платими кеш. .... !!!!!!!

 Софиянски се обяви срещу "Фарма комерс" с довода, че не е съгласен "Софийски аптеки" да се продават на едно юридическо лице, което да създаде монопол.

Представители на "Фарма комерс" обвиниха Софиянски, че е поискал подкуп от 2 млрд. лв. за продажбата на 34 аптеки.
В крайна сметка в процеса на търга РМД-то е принудено да увеличи предлаганата цена до 8 млрд. неденоминирани лв.
 Плащането е извършено с компенсаторни записи по 0,17 лв. Рекапитулацията показва, че РМД-то в крайна сметка е платило общо 1 360 000 лв. А само застроената площ на аптеките, които се намират на ключови и атрактивни места в София надхвърля 5 000 кв м.

Януари 2001 г.


 
Огнян Донев и компания приватизират 64 % от най-големия фармацевтичен производител "Софарма" за 24 млн. долара, т.е. по 38 долара на акция.
 Схемата е не по-малко скандална от тази за "Софийски аптеки".
Купувач на "Софарма" е регистрираното специално за целта дружество  "Елфарма".
Агенцията за приватизация се съгласява чрез включена клауза в приватизационния договор да се прехвърли дълга на "Елфарма" (24 млн. долара) от купувача на купуваното предприятие ("Софарма"), т.е. цената на сделката на практика се изплаща от активите на "Софарма" и приватизаторите не влагат никакви собствени средства..... ама никакви!!!!

 Следователно държамвата подарява "Софарма". Веднага след закупуване на мажоритарнтия дял от предприятието следва класическо увеличение на капитала и прецакване на миноритарните собственици.

През 2006 г. гръмва скандал, който бързо отшумява без последици. Прокуратурата започва проверка след като става ясно, че за четири месеца близо 62 % от акциите на "Елфарма" в "Софарма" са продадени - при това на цена осем пъти по-ниска от реалната. Купувач са три фирми, пряко свързани с Огнян Донев ("Телсо" АД, "София" АД и "Телекомплект").
 От упражнението с продажба на акции за по 1 лв., при обявена борсова цена от 9.30 лв. на акция хазната е ощетена с около 40 млн. лв. от данък печалба на фирмата-продавач.

Юни 2002 г.

 Огнян Донев и приятели приватизират и "Фармахим холдинг", като "Софарма" придобива 100 % от капитала на холдинга и 45,89% от капитала на Научно-изследователски химико-фармацевтичен институт (НИХФИ). Цената на сделката за "Фармахим" е 9,2 млн. лв. Според клауза в приватизационния договор предметът на дейност на дружеството трябва да се запази за три години - напълно достатъчно време за прехвърляне  на "Софарма" на собствеността на всички регистрирани марки в други страни.
По този начин Донев затваря кръга -

- производство на лекарства ("Софарма"), външно-търговско експортно предприятие ("Фармахим"),

 което притежава регистрираните търговски марки във всички страни от бившия Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ) и научен институт по лекарствата (НИХФИ).


Конфликт на интереси: България поставя нов рекордNEWEUROPE Online„Ню Юръп Онлайн“ публикува новини и анализи от 1993 г. Изданието действа в 49 държави, като акцентът на материалите пада върху европейските институции и връзките на Европа със света. Печатната версия стига до 66 000 читатели. Интернет страницата на медията има около 150 000 посещения на месец.

Преди две седмици предупредихме за проблемите, срещу които може да се окаже България, заради допускането на концентрация на компании, ангажирани с публичния сектор и обществените поръчки и медийни компании.

 Представихме най очевидния случай – бившата държавна компания „Софарма“, сега собственост на групата Донев и двата вестника, „Труд“ и „24 часа“, купени от германският медиен концерн ВАЦ, в момента собственост на същата група контролираща „Софарма“.

 В предишната си статия наблегнахме на необходимостта правителството на Борисов да наложи разделянето на компании, занимаващи се с обществени проекти и поръчки, раздавани от държавата и компании, контролиращи медии.

 Като пример посочихме Гърция, която все още е на прага на банкрута, като една от причините е невъзможността на гръцкото правителство да предотврати компании, активни в обществените процедури да притежават медии.

 Гръцкото правителство по онова време не бе достатъчно силно, за да наложи съответното законодателство, но кабинета на Борисов в момента е.
... „Софарма“ е водещият производител на фармацевтични продукти в България и осигурява 70% от държавните нужди за болниците и поликлиниките. Освен това изпълнява и 50% от предписаните рецепти по линия на националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

 Така на практика „Софарма“ притежава монопол върху държавните фармакологични нужди.


Това, което преминава тънката червена линия в случая, е  фактът, че собственикът на „Софарма“ е и член на управителният съвет на НЗОК от 2006 година, а от 2010-а става и член на надзорния съвет на касата. Това означава, че той е член на борда на държавния орган, който решава какви лекарства да поема НЗОК (50% в "Софарма") и какви лекарства държавните болници ще купят (70%). Това повдига летвата за конфликт на интереси до нови висоти.


Добре информирани български източници разказват, че в замяна за подкрепата на Съюза на работодателите в България (КРИБ), ръководен от Огнян Донев, за изборите през 2009-а, управляващата партия ГЕРБ назначава бившия изпълнителен директор на "Софарма" Гергана Павлова за заместник-министър на здравеопазването.
Също си струва да се отбележи, че „Софарма“ е купена от групата на Донев от бившия кмет на София Стефан Софиянски, за цена представляваща половината от годишната печалба на компанията.

За тази сделка може да се кажа, че е най-малкото съмнителна.

До този момент министър председателят Бойко Борисов игнорира напълно всички тези странности, директно засягащи неговия кабинет. Единственото логично обяснение е, че не желае да се конфронтира с двата най-важни вестника в държавата.
Тази практика вече не е просто български, но и европейски проблем, защото е в разрез със европейското законодателство. Това значи, че заслужава вниманието на службите на европейската комисия (за вътрешни пазари, за конкуренция и ОЛАФ), които в близкото минало са замразявали повече от половин милиард евро заради много по дребни неща.

Остава да разберем причините,  поради които евро-службите не са обърнали внимание на този въпрос. Дали е заради факта, че все още не е изпратена официална жалба до тях или някъде из Брюксел някой не желае да има разследване, или и двете?
[ Редактирано четвъртък 17 ноември 2011 - 16:19:08 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
четвъртък 17 ноември 2011 - 16:22:59
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
admin
неделя 20 ноември 2011 - 08:42:47
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

петък, 18 ное 2011 г. 14:06 ч.
Народът vs "Софарма"

Бунтът срещу здравния Октопод изби в интернет

BNews.bg
Бунтът срещу здравния Октопод изби в интернет
Избирането на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите по предложение на неговия дългогодишен бизнес-ортак Огнян Донев логично насочи вниманието и към мултимилионера и монопола му върху бизнеса с лекарства. Общественото недоволство срещу него се насочи във форумите и Facebook, където се появи фен-страница "Срещу монопола върху лекарствата".


Обширен материал на вестник „Република“ отключи страстите в интернет,

 след като разкри поредица от връзки между здравната империя на Огнян Донев, няколко министерства и Здравната каса.

 Разследването, озаглавено „Октоподът „Софарма“, е публикувано на 17 ноември и разказва за пътя, по който е преминал Донев и веригата му от компании, за да осъществи тотален монопол върху всички звена в българското здравеопазване.

Материалът за Октопода при лекарствата създава цялостната картина на вертикалната интеграция, която в цял свят е забранена, но у нас процъфтява, и то в деликатния сектор на здравеопазването. Производство на лекарства, разпространение на едро, няколко вериги аптеки за продажба на дребно – всичко това е явна или свързана част от „Софарма“, а като се прибавят и двата здравно-осигурителни фонда, доставката на медицинска апаратура, председателството на Медицинския университет в София, както

 и членството на Донев в Надзорния съвет на НЗОК – всичко това говори само за едно – обсада върху цялото българско здравеопазване.

 Логично, разследването на монопола на Софарма предизвика сериозен отзвук.


Само за часове събра над 40 коментара под статията в онлайн-изданието на вестника, като почти всички от тях са насочени срещу Донев/„Софарма“ и негодуват срещу неморалната му политика за милиони.

 „Срамота! Набутаха на онкоболните и трансплантираните най-евтините лекарства,

 които на последните дори не им понасят и отхвърлят органите, под предлог, че в здравната каса било заложено да заплащат най-евтиното лечение, а плащат луди пари на Софарма за лекарства с огрооооомни надценки. Родителите ни се редят като пощурели на опашки за по-евтини лекарства, тъй като половината от пенсиите им отиват за това. Това, ако не е обществен геноцид!“, пише читател под статията „Октоподът „Софарма“, като това е едно от най-меките мнения по отношения на топмонополиста.

 „Докато чета статията се питам къде оставаме ние, гражданите?

По-прецакани на този свят едва ли има!? Виждаме как един човек дърпа конците в едни от най-важните пера на една държава - здравеопазване, медии и дори има пръст във финансовата система!“, смята друг читател, а друг му приглася: „"Фармацевтът" до кога ще може да си разиграва коня в и без това изтормозената държава?!“ От дискусия по форумите, разбира се, темата се прехвърли и в социалната мрежа Facebook, където днес се появи

 фен-страница „Срещу монопола върху лекарствата“.

 „Ние сме срещу монопола при разпространението на лекарства в здравеопазването! Нека прекратим доминацията на "Софарма" и нейния изпълнителен директор Огнян Донев, за да се преборим заедно с Октопода в здравеопазването!“, са казва в описанието на групата, а единствената публикация върху Стената ѝ за съвсем краткото ѝ съществуване е именно линк към статията на вестник „Република“.


Читателските коментари от други сайтове и от Facebook са предоставени без редакторска намеса.
[ Редактирано неделя 20 ноември 2011 - 08:52:41 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
неделя 20 ноември 2011 - 08:56:55


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
admin
четвъртък 24 ноември 2011 - 20:45:30
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Д-р Константинов: „Софарма” не е овладяла МЗ

24.11.2011, zdrave.netВ момента няма абсолютно нищо, което да ме притеснява в конкурса за циклотрона. Това обяви в интервю за ТВ7 министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. „Който иска да го печели. Ако иска да го печели „Софарма”, ако иска „Актавис”, или „Чайкафарма”, или който и да е от българските производители. За мен е жизненоважно час по-скоро да започнем да произвеждаме тези изотопи и през ПЕТскенерите да минат не 5 хиляди болни, а 10-15 хиляди”, заяви той. Министърът бе категоричен, че конкурсът не се прави заради „Софарма” и че в него спокойно може да участват всякакви фирми. Той коментира, че в България има поне 30 регистрирани производители на лекарства, голямата част от които са чуждестранни. Според него, всеки чужденец може да дойде и да се регистрира моментално.

 Министърът отрече и твърденията, че от „Софарма” са „овладели” зам.- министри в неговия кабинет. „Герана Павлова е работила в Софарма, но не идва от там. След това тя е работила в международна голяма компания IMS Health, която следи процесите във фармацевтичния сектор и тя е много сериозно име. Самият факт, че идва от там е много голям плюс за нея. Гергана Павлова е един от много силните ми зам.-министри. Що се касае до другия зам.-министър Десислава Димитрова, тя няма нищо общо със "Софарма". Тя е била в чужбина. На нея й е възложено единствено и само усвояване на средства по европрограми. И съм й казал, че за нейната работа съдя само по това”, заяви д-р Константинов. Той добави, че него никой не го  овладял. „Аз знам, че говорят „Кой всъщност управлява министерството?”. Важното е обаче аз да правя това, което смятам, че е полезно за здравеопазването”, каза още министърът.

По отношение на това, че има опасност фирмата, спечелила търга, да предлага изотопите на високи цени д-р Константинов коментира, че тяхната стойност ще се реферира с най-ниската в Европа. „Всеки може да дойде и да каже, че в Австрия струва 50 лв. Аз гледам колко струва например в Турция. Когато се регистрира лекарствен продукт или в случая изотоп в България, ние се реферираме по шест европейски държави. И ако в Австрия, Чехия, Унгария цената е най-ниска, ние ще го реферираме по тях”, каза той. Министърът поясни, че цената на изотопа в никакъв случай няма да бъде 2000-2500 лв. Според него толкова ще струва цялото изследване, като в него освен стойността на изотопа са включени труда на лекарите, поддръжката на ПЕТскена и др. „В момента държавата отпуска 8 млн. лв. на година и затова инвеститорът  трябва да си направи сметка. Той няма за 10 години да вземе 80 млн. лв., защото това е цената за изследването, а изотопа е само част от него. Утре ако министър Дянков ми каже, че икономическата криза ще се задълбочи толкова много, че на всички министерства ще отрежем бюджета, трябва да ви кажа, че моментално и това изследване ще бъде порязано”, коментира д-р Константинов.

[ Редактирано четвъртък 24 ноември 2011 - 20:51:07 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
четвъртък 24 ноември 2011 - 21:00:39


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
Т.Йотов
понеделник 11 юни 2012 - 16:34:02

Регистриран потребител #6
Регистриран: вторник 25 ноември 2008 - 14:17:05
съобщения: 279
Повдигат срещу Павлов и Донев обвинения за пране на пари


Засега прокуратурата отказва официално да потвърди информацията. Ще се въздържа в следващите 24 часа от коментар, е казал градският прокурор на София Николай Кокинов

Любомир Павлов (л) и Огнян Донев


Разследването срещу съсобствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев е приключило преди седмица с мнение на наблюдаващия прокурор да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и дънъчни престъпления.

Това съобщиха Българското национално радио (БНР) и електронното издание на в. "Сега".

Засега прокуратурата отказва официално да потвърди информацията. Ще се въздържа в следващите 24 часа от коментар, е казал градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от "Тема daily".

Двамата са получили призовки да се явят в Националното следствие.


t.j. yotov
Най-отгоре
admin
понеделник 11 юни 2012 - 17:09:06
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
 
Любомир Павлов и Огнян Донев. Снимка: БГНЕС

Разследването срещу съсобствениците на медийна група "България" Любомир Павлов и Огнян Донев е приключило преди седмица с мнението на наблюдаващия прокурор да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни престъпления, съобщи БНР.

Двамата са получили призовки да се явят в Националното следствие. До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Руц. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Сигналите срещу Донев и Павлов бяха подадени в края на май 2011 г. първо до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, а веднага след това са препратени към държавното обвинение. Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Двата сигнала представляват подробно частно разследване, извършено от Грозев, Хабсбург и Руц, което има за цел да докаже съмненията, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на Общинска банка. Тримата изразяват съмнение, че именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.
Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица. Подалите сигнала бивши съдружници на Павлов смятат, че този ход цели прикриването на схемите.

В края на миналата седмица вестник "Преса", който е част от воюващата с Павлов и Донев издателска група на Тошо Тошев и Валери Запрянов, публикува запис на разговор на Павлов с неназовано лице, от който става ясно, че Павлов е водил чрез вестниците си "Труд" и "24 часа" целенасочена кампания срещу определени политици като Иван Костов и Георги Първанов. Извън това издателят говори как вътрешният министър Цветан Цветанов кадрувал в съдебната система и че настоящият Висш съдебен съвет ще избере удобен за ГЕРБ главен прокурор, припомни Медиапул.

По-рано днес ДСБ настоя премиерът Бойко Борисов да вземе отношение по разпространените по медиите фрази от подслушани разговори на съсобственика в "Медийна група България" Любомир Павлов, а главният прокурор да провери защо се бави досъдебното производство срещу Павлов и съдружника му заяви зам.-председателят на партията Радан Кънев.

Разследването по завземането на дяловете в медийната група започна след два сигнала до парламентарната комисия за контрол на ДАНС, които бяха изпратени от нейния председател и лидер на ДСБ Иван Костов в прокуратурата.

"Очакваме реакцията на премиера по повод грубата намеса и кадруване в съдебната система от страна на вътрешния министър", коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.
Според ДСБ казусът е тест за институциите. Дясната партията тълкува записа като доказателство, че Синята коалиция е разрушена отвън - от ГЕРБ и от близките им медийни монополи.[ Редактирано понеделник 11 юни 2012 - 17:11:47 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
понеделник 11 юни 2012 - 17:24:23


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0896 сек., 0.0137 от тях за заявки.