Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 4, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ :: От Доневата преса
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Хапчетата били евтини, май?
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
събота 24 март 2012 - 10:05:44
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Хапчета за кръвно и сърце у нас най-евтиниПубликувана: Петък, 23-ти Март 2012,
 автор(и): Йордан Георгиев, Елица Гилтяй, Илияна Ангелова;
 коментари: 6

Хапчета за кръвно и сърце у нас най-евтини


Някои от най-масово изписваните хапчета - за сърце, са с най-нисък процент
на реимбурсация от касата.
 СНИМКИ: РЕНЕТА ПОПОВА
Медикаментите у нас са сред най-евтините в Европа, сочи анализ на международната анализаторска компания IMS Health. Средната цена на една опаковка у нас на ниво производител е 3 евро, а в Германия, където е най-скъпо - 17 евро, става ясно от сравнителните таблици на проучването. Средната цена за Европейския съюз е 8 евро. Близо до нас са страни като Полша - 3,6 евро, и Румъния - 4,2 евро.Голямата манипулация на дебата в медиите, когато се говори за цени на лекарства, е, че от изолирани примери на покачване на цените се правят генерални изводи, обясни Юлиан Узунов, управител на консултантската фирма "Топ мениджмънт адвайзерс".

Ако някъде има различия в цените, е важно да се разбере на какво се дължи това. Има значение какъв е продуктът и дали се продава с рецепта, или на свободния пазар.Кореспонденти на "24 часа" провериха цените на 10 популярни лекарства в 5 европейски страни - Германия, Гърция, Италия, Франция и Румъния. От таблиците ясно се вижда, че у нас многократно по-евтини са лекарствата за високо кръвно (комбинирани АСЕ инхибитори) и един от най-разпространените продукти за сърце - амиодарон. Понякога има дребни различия, но те са свързани с особеностите на местния пазар.В ЕС няма държавна намеса при определяне на цените на лекарствата без рецепта. Те се определят изцяло от пазарни принципи.

 Причината е, че тези медикаменти обикновено са генерични продукти, които се произвеждат от много компании и на пазара се конкурират десетки продукти, които се прилагат за едно и също заболяване или симптоми, коментира Узунов. За генеричните лекарства с рецепта също има голям избор на продукти от различни фирми. Пациентът сам решава какво да купи, дали да доплати или не, защото става дума за същата молекула, но произведена от друг.Свободно продаваните продукти са много по-евтини от тези, които се прилагат по лекарско предписание или в болнични условия. 4,3 лв. е средната цена на медикамент без рецепта у нас.

 За сравнение - тази на продуктите по предписание е 11,54 лв.“Софарма” АД има най-ниската цена на лекарства без рецепта, следвана плътно от “Актавис”. Най-висока средна цена държи компанията Wallmark, която продава главно хранителни добавки.Продажбите на този вид продукти са се увеличили с 20% спрямо 2010 г. по данни на IMS Health. При лекарствата без рецепта ръстът е само 13,10%. За 2011 г. сме купили добавки за 159,6 млн. лв., а хапчета без рецепта - за 355 млн. лв.

 Причината за големия оборот на добавките е, че за рекламата им няма строги ограничения, освен това често ги препоръчват лекари.Въпреки статистиката българинът има усещането, че медикаментите са скъпи. Една от основните причини е, че у нас касата плаща малък процент от цената на предписаните медикаменти. Българите плащат от джоба си средно 62% от стойността на всички лекарства. Това ни нарежда на първо място в Европа.

 Дори в съседна Румъния хората доплащат само 39,4% от цената на всички лекарства. Освен това у нас през последните години се наблюдава леко увеличение на дела на оригиналните продукти за разлика от западните страни, където касите плащат за повече евтини генерични лекарства, става ясно от анализа на IMS Health.Таблиците в него сочат още, че половината продадени опаковки в аптеките са за сърдечносъдови заболявания. Тази група лекарства обаче е с най-нисък процент на реимбурсация от касата - 25 до 50%.

 Ако държавата се ангажира по-сериозно дори само в тази основна група, пациентите, които най-често са възрастни с ниски пенсии, ще усетят облекчение, коментират анализатори. За целта обаче държавата трябва да прояви повече загриженост за здравето на населението, смята Юлиан Узунов. Процентът от БВП за здравеопазване у нас винаги е бил около 4%, а в ЕС е около 9%.

Наред с това ДДС върху лекарствата у нас е с най-високата ставка в ЕС. Това е причина да има разлики с някои цени в чужбина. Обикновено в ЕС той е 7-9%, а у нас 20%. В Испания ДДС е 4%, в Унгария, Естония, Чехия, Литва и Латвия - 5%, а в съседна Румъния - 9%. Други причини отделни масови медикаменти в чужбина да струват малко по-евтино, са по-големият пазар и гарантираните от държавата обороти. В много страни здравните каси плащат почти напълно за предписано с рецепта лекарство.ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Депутатите казват през май как ще паднат цените

Един месец си даде парламентът, за да предложи мерки за понижаване на цените на лекарствата. Това е срокът за действие на временната анкетна комисия от 13 депутати, която бе избрана вчера. Великденската ваканция обаче отлага обявяването на законодателните решения за месец май.Комисията няма да проверява “действията и бездействията на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти, довели до сериозно ощетяване на бюджета и облагодетелстване на корпоративни интереси”. С такава формулировка предложението влезе в пленарната зала, но бъдещата шефка на здравната комисия Даниела Дариткова го редактира.Въпреки бурните протести на опозицията, по чиято обща инициатива бе създаден органът, в крайна сметка ГЕРБ надделя и сега депутатите ще проучват само “причините, довели до повишаването на цените на някои групи лекарства”.

В знак на протест срещу предмета на дейност, както и срещу отказа от равни квоти на управляващи и опозиция, левите и ДПС отказаха да излъчат хора в ръководството, но иначе всяка парламентарна сила определи лекари за свои представители в комисията. Шеф е Галина Милева от ГЕРБ. Това е израз на желанието ни да поемем отговорността за лекарствената политика и да предложим законодателни мерки, обясни Дариткова доминацията на ГЕРБ.

Някой трябва да понесе отговорността, че не беше използвана възможността да се договарят отстъпки, че се децентрализираха търговете, че “някой пие със сериозни глътки от канчето на фармацевтичните компании”, настояха Ангел Найденов и Мая Манолова от БСП. Дариткова обаче призова комисията да не се превръща в “лов на вещици”.Прокуратурата да поеме лицата, за които се установи отговорност за корупционните практики, апелираха отдясно. Синята коалиция дава на комисията и здравното министерство пакет от мерки за поевтиняване на медикаментите.20% от бюджета на НЗОК да са за лекарства, настояват десните. Касата да разшири референтния списък за образуване на цената на лекарствата със съседни страни, включително и нечленки на ЕС, е друга лансирана мярка.

 Според опозицията корупцията и оскъпяването ще спрат, ако министерството и Изпълнителната агенция по лекарствата поемат обратно регулацията. Преди това обаче трябва Сметната палата да влезе в МЗ за пълен одит за периода от 2005 г. Съотношението между генерични и оригинални лекарства трябва да се регламентира в пропорция 3:1 в полза на генеричните, както е в страните от ЕС, пише още в пакета от мерки.

В основата на проблема е зависимостта производител - дистрибутор - аптека, затова трябва да се забрани свързани лица да са собственици на фирми по тази вертикала. Предлагат се и драстични финансови санкции при установяване на интегрирани структури в производството и търговията с лекарства.

Университетските болници да си върнат статута на държавни структури, лансира междувременно депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов. Превръщането им в търговски дружества влоши качеството на обучението на медиците, мотивира той промените в Закона за лечебните заведения.
ЕЛИЦА ГИЛТЯЙ

“БГ Фарма”: Няма ясна методика за отстъпките

В Закона за здравното осигуряване да се впише, че цените на лекарствата, за които плаща касата, не бива да надвишават тези, които е постигнало министерството на централизиран търг през 2010 г. Това е едно от последните законодателни предложения на бившия здравен министър Стефан Константинов.

Предлагат се промени в принципите на договарянето, но не и методика как да става това, коментира Росен Казаков, изпълнителен директор на асоциацията на генеричните производители "БГ Фарма". “От минал опит знаем, че няма ли ясен регламент, винаги се получават грешки, нещата не сработват. Методиката трябва да бъде предварително ясно разписана”, казва Казаков. Сега не било ясно как точно ще става договарянето на отстъпки от всички медикаменти, които плаща НЗОК, както д-р Константинов е предложил.

 Друга идея е срокът за актуализация на цените да се намали. Сега той е 1 г. Това трябва да стане с наредба, а не с промяна в закона, казва Казаков.Включването на страни като Косово и Турция в групата референтни държави, с които се сравняваме за цените на лекарствата, противоречало на принципите от договора за членство в ЕС. “Регулационните режими в тези държави не са хармонизирани с европейските директиви. Ние като членове на ЕС трябва да се съобразяваме с редица строги изисквания, които там не важат. Регулацията в страни извън ЕС позволява на лекарствения пазар да има съвсем други взаимоотношения. Смятаме, че не е правилно държава от ЕС да се сравнява с друга извън съюза”, обобщи Казаков.

Румънци минават Дунава, за да купят добавки и цяр за щитовидната жлеза

През последните години покрай шопинга си в Силистра все повече румънци от района на град Кълъраш и в селищата покрай сухоземната ни граница с Румъния закупуват и лекарства, липсващи в техните аптеки. Някои българи също пътуват до съседната страна, за да се възползват от дребни разлики в цените. Там данъкът добавена стойност върху медикаментите е 9%.

Румънците търсят у нас най-много изчезнал от техния пазар лек за щитовидната жлеза. Купуват също отделни антибиотици, както и хранителни добавки, каквито у нас се предлагат в изобилие, разказват собственици на аптеки в Силистра. В крайдунавския град те са в много по-голяма конкуренция помежду си, отколкото в румънския Кълъраш, който е с два пъти повече население. И на двете места аптеките са 16-17.“Случва се румънци да купуват по 40 опаковки от хранителните добавки в нашата аптека, както и отделни опаковки от антибиотици и кортикостероиди, включително и по рецепти, издадени от лекари в Румъния”, заяви за “24 часа” аптекарят от Силистра Димитър Кръстев.В Кълъраш пък нашенците търсели най-често аспирин, ползван за туршии. На мода е и един гръцки лек за ревматизъм, допълва го задочно негова колежка от румънския град.

 Потребителите оттатък Дунава обаче се оплакват от лъжливи реклами. “Не са особено скъпи лекарствата в Кълъраш. Има обаче много от големите вериги аптеки, които обещават в обяви атрактивни условия, а на място се оказва, че продаваните от тях лекарства не са по-евтини”, каза Виорика, която е пенсионерка със средна пенсия. В съседната страна гражданите могат да се информират в специален сайт ЛИНК. Той представя повечето аптеки от цялата страна, като онлайн може да се провери какви лекарства са на разположение в момента и какви са цените им.

Румъния е една от 8-те референтни страни в ЕС за цените на лекарствата у нас. Това означава, че нашите не могат да надвишават най-ниските цени там.Корнел е мъж към 60-те, който работи като служител в Кълъраш: “Хубаво е, че има намаления на различни лекарства, но аптекарите се оплакват, че с по 8-9 месеца закъсняват плащанията от здравната каса на т. нар. компенсации за хронично болни, пенсионери и деца, което обрича на фалит по-малките аптеки.

”В Румъния един собственик може да има няколко аптеки, но на всяка от тях трябва да назначи отделен фармацевт за ръководител. Прави впечатление, че във всяка аптека има масичка с кана с безплатна вода за ожаднели пациенти. Отделно, докато се чака, може да се ползва комбинирания уред за мерене на кръвно налягане, холестерол, ръст и тегло, каквито има и у нас в някои големи супермаркети.

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ
[ Редактирано събота 24 март 2012 - 10:17:08 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
събота 24 март 2012 - 10:19:56


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0571 сек., 0.0132 от тях за заявки.