Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 5, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
неделя 01 април 2012 - 14:43:19
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

Демокрация ли? Елате утре!


Кой кого контролира в България?

Понеже в България правилата непрекъснато се нарушават, това руши и самата държавност. Партиите са авторитарни и популистки, приличат на "банди" и "шайки". А обикновените хора предпочитат "силната ръка" пред демокрацията.

Подобно е отношението и в държави като Украйна и Русия. Докато манталитетът в Германия, Чехия и Полша сочи в обратната посока. Четирима български експерти коментираха тези тревожни наблюдения в дискусия, организирана от германската фондация "Фридрих Еберт".

 Българската политическа чалга
Българският парламент удари дъното по обществено доверие, а партиите в страната са авторитарни и популистки. Понеже в България правилата непрекъснато се нарушават, това руши и самата държавност, а в същото време усилва у хората желанието за силно управление. Според проф. Петър-Емил Митев "силната ръка" е ерзацът на държавността, защото превръща политическото общуване в политическа чалга.

"Ако трябва да дам едно от определенията за демокрация, то е държавно устройство, при което обществото контролира властта. В България обаче политическата деградация се наблюдава с равнодушие", продължава проф. Митев, според когото невежеството у хората се разраства, а това допълнително влошава положението. Разбира се, като член на ЕС България има късмета, че разполага с коректива на евро-критериите, но те далеч не се осъществяват автоматично. 

Тиранията на мнозинството
 Опасност за демокрацията излъчват още и различните извънпарламентарни центрове на власт, които функционират в страната. Силните на деня пренебрегват изцяло политическата опозиция, полицейското насилие нараства, а това са още две недемократични тенденции, припомня проф. Петър-Емил Митев.

И превръщането на парламента във функция на правителството е сериозна хронична болест на българската демокрация", предупреждава на свой ред проф. Георги Карасимеонов. Когато институцията на парламента се уважава само наужким, когато мнозинството тиранизира малцинствата, когато опозицията е неефективна, а медиите - слаби, опасността от пълзящ авторитаризъм вече е съвсем реална, отбеляза експертът и цитира данни на американски изследователски център, според които 68% от анкетираните в България предпочитат силен лидер, а едва 20 на сто - демокрация.

България - на две
Заплаха за българската демокрация са и българските партии. Според експертите повечето партии в България са предимно авторитарни и популистки. Новите партии, като Атака, ДСБ, ГЕРБ, са от лидерски тип, в тях вътрешната демокрация на практика не съществува, казва проф. Карасимеонов.

"Банди или шайки" - това са двата типа партии в България според доц. Антоний Тодоров. "Бандите са сравнително организирани и по-стабилни, а шайките се събират за момента и после се разпръсват", обяснява Тодоров. И политологът Огнян Минчев е на мнение, че в България демокрацията е застрашена. Според него българското общество е разделено на две основни групи: "малка олигархия, която контролира огромна част от националното богатство, и голяма маса от бедни хора". За да има устойчива демокрация, обобщава Минчев, трябва да има и силна средна класа, както и активно гражданско общество - особено когато става дума за крехка демокрация като българската.

Автор: А. Ненкова, Редактор: А. Андреев[ Редактирано неделя 01 април 2012 - 14:43:51 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
неделя 01 април 2012 - 14:45:36


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0747 сек., 0.0122 от тях за заявки.