Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2019

ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 16, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 163
(Регистрирани: 0, Гости: 163) на 04 юли : 07:13

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: Специализиран :: Национална аптечна камара
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
КЛАСА: Интервю с Антон Вълев
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
сряда 23 май 2012 - 00:07:03
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2954
Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара: Здравната каса бави плащания към аптеките в размер на 16 млн. лв.


От една страна, имаме свръх много регулация, която ни поставя в сферата на здравеопазването, а същевременно голяма част от регулациите не са истински


image

Автор: Петър Симеонов

Дата: 21.5.2012

Визитка


Антон Вълев се дипломира във Фармацевтичния факултет на МУ-София през 2000 година със специалност по добра производствена практика. Специализира клинична фармация като стипендиант на Европейската асоциация по клинична фармация в Хановер, Германия. Има атестат по хомеопатия от ЦОРХ и е дипломиран Шуслеров терапевт. Ръководител е на единствената в страната педиатрична аптека „Ерудита“.


 - Г-н Вълев, информирахте медиите, че Патентното ведомство наказва с глоби аптеките покрай търговската война между фирмите „Байер“ и „Руел“ за това, че продават проекта „Асперан“. Заплашихте, че ще престанете да продавате продуктите на „Байер“. Каква е точно вината на фармацевтите?

- Никаква. По казуса „Аспирин“ срещу „Асперан“, фирма „Байер“, която произвежда аспирин и спори за името на продукта с фирма „Руел“, е решила, че след като не може пряко, ще атакува косвено. Взетите решения на Върховния съд са в полза на произвеждащата продукта „Асперан“ фирма „Руел“. Има и решение на комисията за защита на конкуренцията, че „Асперан“ по никакъв начин не подвежда потребителя. Дозата му е различна, опаковката му е много по-различна. Всичко му е различно. Независимо от това фирма „Байер“ е решила, че ще преследва всички и атакува аптечната верига у нас. Затова реагираме толкова остро на действията на Патентното ведомство срещу аптеките у нас.

 - На колко аптеки са наложени санкции от Патентното ведомство заради този корпоративен спор?

 - Патентното ведомство е наложило глоби на шест аптеки. Размерът на глобите е различен. Варират от 1000 до 3000 лева. Като основание за глобите се използва разпространение на продукт, който е копие на патентно защитена марка. Тоест тези, които притежават „Асперан“, в момента се репресират като разпространители на копие. Приема се, че „Асперан“ е копие на патентно защитената марка „Аспирин“. Независимо че „Асперан“ е регистрирано лекарствено средство от Агенцията по лекарствата.

 - До колко време очаквате да получите отговор или видите реакция от Изпълнителната агенция по лекарствата или Министерството на здравеопазването?

 - За съжаление нямам никаква информация дали имат намерение да правят нещо. Законовият срок за реакция е един месец. - В какво се изразява административният терор спрямо аптеките в България, за който вие говорите? - Ако се позовем на конкретния казус – използва се българското държавно патентно ведомство, на което и ние плащаме заплатите и издръжката, за да се притиска дребният бизнес, аптеките. Някой постоянно смята, че трябва да притиска аптеките. Знаете и за скандала с цените на лекарствата. Последно някой говори как цените на лекарствата трябвало да се свалят и как трябва да се намалят надценките на аптеките. Това основно се завъртя в общественото пространство. Миналата година, спомняте си, когато въвеждаха връзката на НАП, първо въведоха връзка с бензиностанциите, след това с аптеките. Сякаш ние нещо крадем. На всеки 4-5 месеца нещо се променя и все аптеките са замесени. После - ние постоянно трябва да правим нещо. Да обслужваме държавата. Да инвестираме едни пари в някакви абсолютни безсмислици понякога. Сега пак ще трябва да даваме пари, този път на адвокати, за да доказваме, че не сме виновни. Ние нямаме нищо общо с този съдебен спор между „Байер“ и „Руел“, който те водят на територията на България, САЩ и Англия. Ние сме в незавидната роля на малките, която се онагледява от поговорката „Когато големите атове се ритат, малките покрай тях изгарят“.

 - Как бихте характеризирали административната тежест, която пада върху аптеките?


- В България не са създадени условия аптечната дейност да се развива като здравна, както трябва да бъде и както е навсякъде по света. От една страна, имаме свръх много регулация, която принципно, по документи, ни поставя в сферата на здравеопазването, а същевременно голяма част от регулациите не са истински регулации. Държавата не влиза в ролята си и не ги изпълнява. Формално е забранено да има вериги аптеки, но никой не спазва изискването и никой не се намеси да спре официално тези вериги, които съществуват. България по никакъв начин не възпира окрупняването по вертикала. Има заводи, които имат търговци на едро на лекарства, които пък си имат аптеки. Тоест имат вертикални вериги, което в Европа е забранено. В България има официална легализация. Всеки може да притежава аптеки, докато в Европа само фармацевти са собственици на аптеки. При нас се случи точно обратното. И в същото време няма свободен пазар. Ние не можем да определяме цените такива, каквито искаме. Държавата постоянно определя маржа, здравната каса е една-единствена и плаща, когато си иска. Между другото, откакто Пламен Цеков е управител на здравната каса, отново има забавяне на плащанията. Забавянето е над 10 дни. Това, което трябва да се изплати, е 15-16 млн. лева.

 - Какво разумно би могло да се направи, за да се преодолее поне част от тази административна тежест върху аптеките?


 - Със сигурност голяма част от регулацията, която в момента държавата трябва да осъществява, но тя не осъществява реално, трябва да се прехвърли към съсловната организация. В нормалните държави, за да разкриете аптека, се иска разрешение от съсловната организация. Друго, за което ние настояваме, е да се създаде квотност. Ние не сме класически пазар. Не трябва да се конкурираме с цени. Трябва да имаме пълно покритие на страната. За да стане това нещо, трябва да има квота – на еди-колко си население да се полага една аптека, за да може тя да генерира достатъчно клиентооборот и този оборот да й гарантира възможност да изпълни всички изисквания спрямо нея. В западните страни се казва, че аптеката трябва да изпълнява всички видове лекарства. Няма както у нас частичен лиценз. В България няма минимално отстояние между аптеките. В нормалните държави има минимални разстояния между една съществуваща и една новооткриваща се аптека, за да не се конкурират от гледна точка на клиентооборот. В България ние сме поставени като в истински пазар все едно продаваме чорапи и в същото време имаме регулация на цените все едно сме в здравната система. Затова ние казваме – или ни освободете изцяло, или въведете регулацията, но я изпълнете от край до край. Да има само фармацевти собственици на аптеки, да има аптечна карта, да има отстояния от съседни аптеки, да има отстояния от денонощни аптеки, да има денонощни дежурства. В малките населени места няма денонощни аптеки. Там аптеките са една или две. Там хората си познават аптекарите и направо им звънят вкъщи за лекарство. Това води до окрупняване на пазара и свръхконцентрация на големи и мощни аптеки в големите градове. Никъде в някое село нямате аптека „Марешки“, защото тя не може да си изпълни оборота. Тази липса на истинска регулация води до това, че малките аптеки в малките населени места тотално изнемогват и фалират. В крайна сметка се получава така, че ако отидете в Смолянския край – там има села толкова отдалечени от населено място с аптека, че един пациент трябва да пропътува 70-80 км, за да стигне до първата аптека. Точно това искаме да не се случва.

 - На кого трябва да принадлежи инициативата, за да се пристъпи към реализация на вашите предложения?


 - Реално това трябва да е политическо решение, което толкова години вече се обещава. Преди избори обещават едни модели и след като минат изборите и ги изберем, се оказва, че всъщност големите монополи веднага ги нахранват и толкова.

 - Какво се промени за вас след смяната на екипа в Министерството на здравеопазването?


 - Мога да отчета, че до момента министър Десислава Атанасова започна да ни пише писма, преди да издадат наредби. Започнаха да създават някакво впечатление поне, че имат желание да се консултират, преди да публикуват някоя наредба. При предишния екип нямаше такова нещо. Издават ти една наредба и ти ходи да обжалваш. Никой не ти чете писмата, никой не ти отговаря. Д-р Стефан Константинов не ни отговори на нито едно писмо.

 - Според вас фирмите производители са монополизирали всичко в страната. Това не е ли малко пресилено?


 - Не наричам тези фирми фармацевтични, а фирми производители. Много често потребителите бъркат фармацевтичните фирми с фармацевтите в аптеките. Затова целенасочено наричаме фармацевтите в аптеките аптекари. За да е ясно, че става въпрос за аптечната дейност, аптечния сектор, аптечния бранш и нямаме нищо общо с фирмите производители. Нашият интерес е коренно противоположен. Фирмата производител има интерес да продаде колкото се може повече от нейните продукти, на колкото се може по-висока цена, а задачата на един аптекар е точно обратното - да ограничава нерационалната консумация. Затова ние сме в естествен противовес на колегите лекари, които изписват лекарства и изписват колкото се може повече лекарства, които могат да покрият едно болестно състояние, докато ние в аптеките се стремим да ограничим щетата върху пациента от употребата на прекалено много лекарства. Затова навсякъде според европейската практика се изисква ние да не сме обвързани с лекарите. Лекарите нямат право да правят договорки с аптеките и аптеките нямат право да правят договорки с лекари.

 - Какво разбирате под корупционни ценови войни, за които говорите?


 - В момента всяко едно лекарство, за да влезе в т.нар. позитивен лекарствен списък, зависи от две неща – каква цена официално ще обяви и какъв подкуп ще се даде, за да се вкара това лекарство възможно най-скоро. Това важи както за оригинални, така и за генерични фирми. Мога да ви кажа, че има фирми, чиито продукти излизат в позитивния списък на третия ден след регистрация. Има и други, чиито продукти излизат след три, четири месеца или една година. - Кои фирми имате предвид? - Важи за абсолютно всички. Това е масова практика. Просто зависи в кой момент някой ще плати едни пари и съответно неговият продукт ще премине в реимбурсната схема. Това може да се види, ако направите справка на регистрацията на продукти в Агенцията по лекарствата. Хората, които не са в тази среда, не им прави впечатление, защото не знаят, но тези, които са вътре, знаят директно за какво става въпрос.

 - Защо обвинявате НЗОК в двуличие?


 - НЗОК като орган е създадена двулично. В България здравната каса не е само здравноосигурителен фонд, чиято задача е да събира едни пари, да ги умножава и да ги разходва за здравето на пациентите. Тя едновременно играе и ролята на контролен орган. От една страна, ние като аптека подписваме договор със здравната каса, равнопоставени сме като договорни партньори, но не съвсем, защото конкретното изпълнение на договора се проверява и санкционира от директора на здравната каса като административен орган. Нещо, което е абсолютно безумие. Около казуса с Нели Нешева лъснаха някои неща. Санкциите, които са налагани на лекарите, и санкциите, които са налагани на аптеките, се връщат в извънбюджетните сметки на касата, които ги разпределят за премии. Тоест касата формално има интерес да прави драстични проверки, което само по себе си не е лошо, но в същия момент нейните служители имат финансов интерес да ни наложат санкция, защото не влиза в държавния бюджет, а влиза в джоба им. Те дори имат бюджетирани обеми, които трябва да вземат под формата на санкции.


_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
сряда 23 май 2012 - 00:11:12


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 184

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0520 сек., 0.0091 от тях за заявки.