Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 3, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ :: От пресата
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Аптеките с надценки на супермаркет
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
четвъртък 13 октомври 2016 - 10:57:06
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
[html] ТЕЛЕГРАФ / 12.10.2016 г., с. 13
Антон Вълев, председател, на Националната аптечна камара:
 
АПТЕКИТЕ РАБОТЯТ С НАДЦЕНКИ КАТО В СУПЕРМАРКЕТА


Хopa, които не знаят къде е факултетът по фармация, продават лекарства

Магистър фармацевт Антон Вълев е завършил фармация през 2001 г. в Медицинския университет - София. Специализира клинична фармация в Хановер
Пет години по-късно основава педиатрична аптека
Член е на Българското медицинско хомеопатично дружество, на Българската асоциация по педиатрия, на Контролната комисия на Български фapмацевтичен съюз и е в УС на Европейското общество по интегративна медицина в България

ПОЛИ ПАНТЕВА

- Г-н Вълев, страната ни е на второ място в Европа по брой аптеки, но на едно от последните по достъп на населението до лекарства. От къде произтича този парадокс?
- В България няма регулация, която да казва на какво население колко аптеки се разкриват, каквато е практиката в света. Това води до разкриване на такива обекти само на търговски изгодните места. Или с други думи - да, имаме много аптеки, но те са концентрирани само в големите населени места, там, където има финансов интерес те да присъстват.
- Можем ли да дадем пример в цифри?
- Средностатистически в България се падат по 1900 души на аптека. Това е общият брой, но не всички тези хора са пациенти. За сравнение в Унгария, където най-скоро се въведе регулацията, една аптека се разкрива на минимум 5000 души. Същото е и в Германия. В Холандия е 10 000, а в Дания 14 000 човека. И там, докато тази квота не се запълни, няма как да се разкрие нов обект. Ние нямаме такова изискване.
- Приемаме, че липсата на регулация е един от основните проблеми, какви са останалите?
- Всъщност липсата на регулация измества аптечната система в посоката на търговия и затова, казано по-глобално, проблемът ни е в липсата на държавна политика. Например в България всяко физическо или юридическо лице може да разкрие аптека. Без значение дали е журналист, адвокат, инженер, сдружение, фондация, фирма. Абсолютно всеки може да се занимава с фармация.
-Това не би ли могло да доведе до конфликт на интереси, ако например лекар си има собствена аптека?
- Има много аптеки, които са собственост на лекари дори в момента. И, разбира се, че това е конфликт на интереси. То е парадоксално и в повечето европейски страни не е разрешено, а там където е, то външният участник, който не е специалист, не може да притежава повече от 49%, т.е. той е миноритарен собственик, а мажоритарният е магистър фармацевт.
- Освен за разкриване обаче актуална тема е и закриването, особено на денонощни аптеки...
- Да, наскоро разговаряхме с колеги от една софийска верига аптеки, които затвориха всичките си денонощни обекти. Няма ги вече.
- Защо?
- От финансова гледна точка поддържането им е абсолютно нерентабилно, освен ако не е в големите населени места или ако не се намира до болница и спешен център. В останалите случаи е икономически неизгодно. И не случайно при проверки се установява, че нощно време не работят фармацевти, а студенти, които все още нямат нужната квалификация.  Просто в България има ценова война и всеки министър, който иска да намали цената на лекарствата, не го прави чрез тяхната стойност, а чрез надценките на аптеките. В момента една аптека у нас работи на средностатистическа надценка около 8-10%, което се равнява на надценката, която имат супермаркетите. Но в тях няма услуга, има само стоки и никой не стои до вас, за да ви консултира. Освен това в тях работят неквалифицирани кадри, а не магистри по фармация, които 6 години са учили с държавни пари. И не на последно място там се разчита на оборот, докато в аптеката е обратното. В нея трябва да има всичко налично, дори и когато не ви трябва и не се продава.
- В момента се обсъждат немалко нововъведения, част от които ще бъдат прокарани чрез промени в закона за лекарствата...
- Тези промени започнаха да стават част от законодателен пакет едва при екипа на министър Петър Москов. Всички останали можеха да си позволят да пробват нещо, но след това отстъпваха назад. В интерес на истината в България имахме закон, в който се казваше, че само магистър фармацевт може да е собственик на аптека. Това беше по времето на Тройната коалиция и просъществува точно година и половина. Защото когато дойде краят на мандата, се реши точно обратното - отново всички да могат да са собственици. Можете сами да се досещате защо.
- Какво още може и трябва да се направи?
- Да се подсигури проникване на аптечната система до малките населени места, квалифициране на фармацевтите, контролните органи да не си затварят очите. И заедно с всичко това държавата, фармацевтичният съюз, аптечната камара, хората от бранша и медиите да направим една кампания. Да обясним каква е ролята на лекарството, че то е опасна стока, да обясним каква е ролята на фармацевта, че той е там да ви пази от лекарства, а не да ги продава. Това е от гледна точка на държавата, но общините също могат да допринесат... -Как?
- Като за начало могат да спрат да тероризират аптеките. Защото на много места те искат да им се плаща за реклама. Вместо да се радват, че имат денонощна аптека, те отиват и казват „вие имате два метра табела, която свети...,,.
  Второ, аптеките са здравни заведения и като такива общината или държавата в зависимост от терена трябва да подсигури достъп за инвалиди. В повечето български аптеки
инвалидите изобщо не могат да влязат, защото общините не са направили прословутите наклончета на тротоарите или рампи пред входа на аптеката, а това е тяхно задължение. Това, което общините не правят, а могат, е например там, където има една аптека, която не работи денонощно, да й платят субсидия, с която да се наемат фармацевти. Или субсидия под формата на квартира, ваучери за пътуване.
  Друго, което те могат, а не правят, е да дадат преференциални условия за разкриване на аптеки в малките населени места, отдаване на общински помещения и т.н.
- А идеята за мобилни аптеки?
- Тя е безумна. Мобилната аптека представлява един микробус, който по график разнася лекарства в определени населени места. Ако обаче сложите някъде такова нещо, то ще премахне икономическата обосновка от разкриването на филиал, т.е. там, където ще обслужват микробуси, нито ще има аптеки, нито ще има филиали. Освен това в едни тежки метеорологични условия, например когато падне снегът, мобилната аптека няма да може да стигне навсякъде и така гражданите и селяните пак ще останат без фармацевтична грижа. Времето е фактор и за друго -през лятото, август месец, като го напече този микробус слънцето, как ще се съхраняват лекарствата? И не на последно място -кой магистър фармацевт ще го качите да се разкарва с микробуса? Нито има желание, нито има икономическа обосновка.
- След публикация в „Телеграф" за статистиката от електронната карта на аптеките, получихме обаждания, че тя не е вярна. Според данните например излиза, че в Пловдив и Велико Търново няма денонощен достъп до лекарства, а такъв има. Какво е обяснението за това разминаване?
-Тази карта, която направи Български фармацевтичен съюз (БФС-бел.авт), е на базата на официалните документи, които са предоставени от съответните държавни институции. Това означава, че към текущия момент сайтът mapteka.bg де факто показва колко неясно е положението на аптеките. Защото тези данни са извадка на Агенцията по лекарствата, която регистрира всички аптеки, извадка на Министерство на здравеопазването за аптеките, които обслужват лекарства от наркотичния списък, и извадката на Националната здравноосигурителна каса, обединени с Регистъра на БФС. Това са четири официални източника. Оказва се обаче, че когато ги съберем на едно място, те абсолютно не си кореспондират и доказателството е именно в това разминаване в данните и реалността.
- Заговори се за идеята на фармацевтите да им бъде разрешено да заменят изписан медикамент с негов генерик. Как ви се струва това?
- Това е искане на Националната аптечна камара от август 2010 г. Ние първи казахме, че това трябва да се случи, тъй като работата на магистър фармацевта по образование, по квалификация и по нормативна база в почти всички държави е именно да заменя лекарства.
- Съществува ли все още практика хора, които не са с необходимото образование, да продават лекарства?
- Да, съществува. И те не са един или двама човека, които да ги хванем и да приключим с проблема, а е глобално явление в обществото, на което хората не вярват. Защото те изобщо не допускат, че човекът срещу тях, който е в бяла престилка, всъщност изобщо не знае къде се намира Фармацевтичният факултет. В момента има наслагване на две явления. Едното е именно липсата на държавна регулация, а другото се нарича корупция сред контролните органи.
- Какви са другите проблеми на аптеките, които пряко касаят пациентите? 
  - Аптеките, които обслужват лекарства от наркотичния списък, се броят на пръсти. Освен това регистърът е таен и освен ако не влезете във въпросната електронна карта на БФС, вие няма как да разберете коя аптека обслужва зелени рецепти.
 Другото нещо е, че обслужването на наркотичния регистър и лекарствата по закона за наркотиците, е изключително сложно и тежко административно, а сумите, които се вземат, са нищожни. И това е причината такива аптеки почти да няма.
 Същият е казусът и за населените места, в които има аптека, но тя не работи със здравната каса. Защото когато се работи с НЗОК, една огромна група от лекарства аптеката ги купува, плаща ги на доставчика, дава ги на пациента, защото те са безплатни за него, и накрая аптеката получава 1,60 лв. на рецепта.
 Сега си представете, че сте собственик на аптека и идва пациент с рецепта, в която са изписани два вида лекарства, като само първото е 3 опаковки, а всяка една опаковка струва 3000 лв., ще го правите ли?
_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
четвъртък 13 октомври 2016 - 11:04:08


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0477 сек., 0.0104 от тях за заявки.