Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 6, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Закони, Наредби и Правилници в областта на фармацията :: наредби, закони :: ПРОМЕНИ В ЗЛПХМ - I
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
До УС на БФС - Становище
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
Post to Facebook
четвъртък 27 октомври 2016 - 14:23:53


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

До УС на БФС –гр. София 
   
  Становище относно: 
 
 Проект на Законопроект за изменение и допълнение на ЗЛПХМ, публикуван за обществено обсъждане на 19.10.2016г.

Ние долуподписаните 26 редовни членове на БФС – собственици,  управители и наети маг. фармацевти днес 24.10.2016г. се събрахме в зала на хотел Алианс –Пловдив с цел разглеждане на предложенията на МЗ за изменение и допълнение към ЗЛПХМ.
Настоящето становище отразява приетите предложения и позиции относно разпоредбите на проекта.
Следвайки систематиката на законопроекта:
1/ Подкрепяме становището на БФС от 01.12.2015год. относно предложенията към § 4 раздел I се създава чл. 17г, нов -
 § 5. В Глава втора, раздел I се създава 
  чл. 17г -   Предлагаме към списъка с лица, които имат инициатива за сигнализиране на липси или недостиг на лек. продукти да се добавят и търговците на едро и на дребно с лек. продукти и БФС.
-        Като сме категорично против това да се въвежда като  ново задължение на аптеката, а да се подава като доброволен сигнал по електронен път и да бъде максимално улеснен за ползване.
2/§ 41. В чл. 195, ал. 1-„Търговия на едро с лекарствени продукти могат да извършват и юридически лица, създадени от държавата или от Националната здравноосигурителна каса, притежаващи разрешение за тази дейност, издадено от ИАЛ.“

Разсъждения:
 . Защо е нужно създаването на нови юридически лица от Държавата? Не може ли да се използват вече съществуващите търговци на едро, които имат създадена система според добрата дистрибуторска практика, достатъчно персонал и работеща система за доставки? Изчислени ли са разходите, които ще възникнат, за да може този нов търговец на едро да пригоди помещения и процеси според Добрите практики - инфраструктурни разходи? Какви ще са оперативните разходи и разходите за персонал, разходи за логистика? Целесъобразно ли е създаването на такива търговци на едро, финансирането, на които ще бъде осъществявано със средства на данъкоплатеца?

НЗОК като фонд опериращ с обществени средства влиза в конфликт на интереси, ако създаде ТЕ и сама определя правилата за закупуване и разходване на лек. средства и създава правила, които тя самата ще контролира. 

3/Подкрепяме предложението на БФС относно § 44-чл.222
 в ал.1 след думите „територия на Република България” се добавят думите: „ включително чрез свързани с него лица по смисъла на Търговския закон”

  4/§ 45 чл.209а нова ал.3
 Предлагаме този текст да отпадне поради нарушаване на нормални търговски практики и взаимоотношения, което в никакъв случай не е  пазарен механизъм.Искаме да отбележим че тези практики коментирани в 
§ 9. Създава се чл. 26а: са доста либерални, а ние смятаме че Връзката с мед специалисти е укорима и води до изкривяване в здравеопазването  
5/Относно § 58. В чл. 221,където се дава възможност за генерично заместване- подкрепяме инициативата в тази посока, но искаме гарантирано генерично заместване и се притесняваме че наредбата, която ще регламентира тази възможност значително ще затрудни прилагането му.

Притеснителни са и високите глоби предвидени при неспазване на тази наредба, което автоматично ще откаже колегите от тази възможност. 
 
6/§ 61. В чл. 225,ал.1 се добавя:  .., както и на населенл места с недостиг на аптека съгласно Националната аптечна карта.Чл225а и чл225б въвеждат нови понятия – аптека на втори / следващ адрес, мобилни аптеки

Будят притеснения неясноти по въпроса за недостига на аптека, както и колко следващи адреса може да има след втори.

Смятаме,че този текст не облекчава създаването на аптеки в места, където такива не са разкрити, нито стимулира разкриването на такива.
 
 Мотивите на министерството:
 Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по – малки инвестиции и по – малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена, разходите на администрацията са много ниски, съответно таксите за услугата ще бъдат минимални.

 Няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър – фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по – малко от два дни седмично по4 часа.

Преди години по същата причина таксите за разкриване на аптека бяха значително намалени, така че това не е пречка за разкриване на аптека.

Изискванията към тези аптеки - трябва да отговарят на условията на наредбите за ред, устройство и орг. на работа. Единственото облекчение е че маг. фармацевтът или пом. фармацевтът могат да работят при облекчен работен график.

 Неспазването на раб. време пък е  придружено с доста високи санкции отново.

Тук не е ясно дали остава ограничението в населени места с недостиг на аптека, където има аптека разкрита от маг. фармацевт, да не може пом. Фармацевт да разкрива такава

Смятаме, че така направените промени не кореспондират с ограничението за 4- ри аптеки на едно юридическо лице и практически отварят пътя за още по-големи хоризонтални структури.

 Предлагаме там където няма разкрити аптеки или са недостатъчни общините да имат ангажимент към социалната дейност по разкриване на аптеки и да въведат стимули за това.

Предлагаме аптеките на втори и последващ адрес, с всичките облекчения които носят да са в рамките на 4-те разрешени аптеки.

Относно чл.225б/ сме категорично против въвеждането на мобилни аптеки, като структури на съществуващи аптеки или под друг вариант.

Предлагаме чл.225б/ да отпадне

7/Относно в чл.227б(1) и 227г изработване на аптечна карта, представители.

Подкрепяме предложението на БФС да се преразгледа броят на представителите от всяка община в областта, защото тези представители ще имат мнозинство при вземане на решения, при така предложените състави на комисии.

Предлагаме аптечната карта да има само информативен характер и на базата на анализа, който ще се направи след нейното изработване да се приемат съответните регулаторни мерки.Така разписан законът дава възможност веднага след изработването на картата, да започне разкриването на аптеки на втори/ последващ адрес и мобилни аптеки.

      Проектът не дава гаранции за Функционирането на Националната аптечна карта съобразно нейната цел  

8/Член 272б(1) Предлагаме този член да отпадне. Прекалено рано е въвеждането на този регламент в закона.Отново ще натоварим аптеката с нови разходи по въвеждане на тези системи за проследяване автентичността на лекарствата. 
 
9/§ 69.чл.233а нов. Подобен график, от гледна точка на трудовото законодателство е невъзможен за аптеки с 1 или 2 магистър-фармацевти, които ще трябва да осъществят и нощно дежурство.
 Осъществяването на дейност, която е нерентабилна, също противоречи на търговското законодателство, при което разходите надхвърлят приходите. 
 По-скоро държавата трябва да поеме своята социална отговорност и да субсидира подобна дейност във всички областни центрове или да въведе стимули за такава дейност – например такса за работа през нощта.

Не приемаме силово наложен график за нощни дежурства.

  10/    Фармацевтите са против високото ниво на таксите глоби , защото са многократно над техните приходи от дейността. 
  11/ Фармацевтите искат фиксирани крайни цени , за да осигурят нормално професионално обслужване, каквато е и тяхната роля за опазване на общественото здраве.   

Дата: 24.10.2016год
Пловдив
Хотел „Алианс”
Прилагаме списък ръчно написан и подписан от присъстващите.


________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
Post to Facebook
четвъртък 27 октомври 2016 - 14:39:16


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0406 сек., 0.0085 от тях за заявки.