Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 8, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ :: От пресата
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
ЕМА, ела в София
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
петък 11 август 2017 - 11:46:20
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
11-17.08.2017 г., с. 24-25

 
  КАНДИДАТУРА   ЕМА, София

  Как България се изложи с искането за домакинство на Европейската лекарствена агенция

  
Десислава Николова I desislava.nikotova©capital.bg

 Познато ли ви е усещането, в което се появявате в понеделник в училище с домашно, което сте написали в последните 15 минути преди часа, а всички останали са се подготвяли през уикенда и са дошли с цял тон допълнителни материали? Чувството, което ви завладява в този момент, вероятно е срам и желание да не ви обръщат особено внимание. Ако ЕС беше училище, то България тази седмица щеше да я е срам и да се старае да остане незабелязана в ъгъла.

 Миналата седмица приключи подаването на документи за кандидатите да приютят намиращата се сега в Лондон Европейска лекарствена агенция (ЕМА) или както е представена в България - Европейската агенция по лекарствата. 19 страни подадоха кандидатурите на свои градове в Брюксел. Сред тях беше и София. Достатъчно е да се погледне сайтът, на който са качени всички оферти, за да стане ясно кое от домашните е писано на коляно в последния момент. Българската оферта е дълга 4 страници, придружена с преведено на три езика писмо от Бойко Борисов. Когато описваше офертите, брюкселското издание Politico посочи като предимство на испанската оферта, че е... със 150 страници по-дълга от българската. Повечето държави са посветили специални уебсайтове на кандидатурата си, придружени с видеопрезентации, някои от тях имат специални посланици по темата.

 Проблемът всъщност не е в това дали ще вземем или не тази агенция. Повече от ясно е, че шансовете са минимални (а със съответната презентация - минусови). Но начинът, по който се случи и завърши тази кандидатура, е тъжна констатация за способностите на българската администрация да координира и управлява процеси и да създава смислени проекти. Това, да припомним, е същата администрация, която след половин година ще трябва да прави това упражнение всеки ден, докато управлява ЕС.

 В последната минута

Че две европейски агенции -тази за лекарствата и банковата - ще се изнесат от Лондон, е ясно още след гласуването за Brexit. Причината толкова много държави да искат европейска агенция е, че тя води със себе си много позитиви. Първо, става дума за огромна структура - в ЕМА работят 890 души постоянно, като годишно през нея минават десетки хиляди експерти (виж карето). Това е част от европейската регулационна и институционална рамка, която би била вплетена в София постоянно. Чисто практически, това значи много бизнес - броят на хората, които ще дойдат за шестте месеца на председателството например, е по-малък от броя на експертите, които посещават града с ЕМА всяка година.

  България решава да мисли за домакинство на лекарствената агенция в края на 2016 г., когато Петър Москов е здравен министър. Той смята, че България и Румъния трябва да създадат общ лекарствен пазар ида имат единна кандидатура за Европейската лекарствена агенция, като дирекциите й се поделят между София и Букурещ.  Служебният министър Илко Семерджиев не включва кандидатстването за ЕМА в приоритетите на краткия си мандат.

 Служебният премиер Огнян Герджиков отговаря на парламентарно питане по въпроса и обяснява, че шансовете на България да стане седалище на ЕМА са малки, но това не означава, че трябва да сме пасивни, и затова има идея да кандидатстваме Заедно с Румъния.  Както е очевидно, темата остава на ниво риторика и никой не я пренася на ниво действия. Неофициално пред „Капитал" източници посочиха, че всеки нов здравен министър Заварва множество декларации на различни неправителствени организации, че искат ЕМА да е в София, и липса на екип, който да работи.  В последните седмици преди изтичането на крайния срок за представяне на кандидатурата е създадена работна група от здравното и външното министерство, която подготвя документите. През цялото време България повтаря, че нейно предимство, както на Румъния и Хърватин, е, че не е домакин на нито една европейска агенция.  След като правителството одобрява кандидатурата, евродепутатът Ангел Джамбазки съобщава, че идеята за ЕМА в София е лично негова.

  Един месец или един ден
 На въпрос защо кандидатурата е подадена в последния възможен ден, без уебсайт или визита в агенцията, от МВнР казаха, че това е въпрос, който трябва да бъде отправен до здравното министерство. То е вносител на предложението в Министерски съвет, лекарствата и лекарствената политика са под неговата шапка. Оттам не отговориха на този въпрос.

 Според дипломатическото ведомство: „В подготовката на кандидатурата участваха експерти и от други министерства и ведомства. Обобщаването на разнородната информация и съставянето на кандидатурата отне 1 месец." Абсолютно същия отговор дадоха и от МЗ.

  Изключително трудно е да се види кое в четирите страници текст без нито една графика е отнело един месец. „Това решение би показало, че ЕС взима важни решения, базирани на обективни критерии", се казва в българската оферта агенцията да дойде в София. Единственият критерий, изтъкнат в този абзац като важен обаче, е оптимизмът на българите за ЕС. Малко по-надолу се говори за икономическия ръст и бума в строителството.

 Мястото, което предлагаме, е София Тех Парк - все така пустеещият парк, който трябваше да стане креативното ядро на нова българска индустрия и наука. В текста има и откровено неверни твърдения като това, че България има добре функционираща транспортна система (БДЖ може би?).

 2и200 

 От офертите личи, че местните общини са положили много усилия да се уверят кои са училищата с международни сертификати на тяхна територия и кои смятат да се разширяват. Виена например има 20 двуезични училища, за които родителите не плащат, и девет международни училища с капацитет от 6164 ученици.

  София предлага на децата на служителите на ЕМА да учат безплатно в държавните и общинските училища, които обаче не са акредитирани по европейски стандарти. Като възможности са посочени Англоамериканското училище, Американският колеж, Deutsche Schule, немската гимназия „Константин Гълъбов" и Френският лицей, като в почти всички от тях (без немската гимназия) обучението се заплаща.

 Част от държавите са назначили специални посланици на кандидатурата си за ЕМА, например Франция и Дания. Официални пратеници на градовете и държавите са посещавали многократно агенцията, за да се срещнат с управата и служителите и да разберат от първа ръка нуждите им и да се подготвят по-добре. Кметът на Милано например, който предлага агенцията да се помещава в емблематичната сграда на Pirelli, лично посещава ЕМА и иска архитектурните планове на сегашната сграда в Лондон, за да могат да ги преповторят.

  България е една от малкото страни членки, на която въпреки че е предлагано многократно, не организира официална визита в ЕМА. София също така, разбираемо, няма готова сграда за такава агенция и предлага тепърва да я построи. Повечето кметове на градове кандидати и правителствата са лично ангажирани и обещават изключително съдействие за преместването на служителите. В четирите страници на България е посочено единствено средното ниво на наеми на кв.м в София (взето неясно откъде).

 Заради изискването за достъпност Румъния води преговори с националния си превозвач дали би могъл да осигури директни полети до всички европейски столици заради работата на ЕМА в офертата на Порто например е изчислено, че с прекачвания от европейските столици пътят със самолет до София е средно 4.55 часа. България едва ли е имала време да проведе такива преговори.

  Самото лобиране за кандидатурите на останалите държави датира от миналата година, като в него са ангажирани посланиците на страните членки, които посещават и българските министерства и ги запознават с брошурите за кандидатурата си.

 Ако няма ремонт, не ни трябва
 Разбира се, със или без силна кандидатура, София никога не е била 6 челната редица за ЕМА. Това вероятно обяснява летаргията на местните ведомства към надпреварата. В крайна сметка тук така или иначе нищо няма да се промени. Страната, домакин на ЕМА, няма по-добра лекарствена регулация - регулацията на лекарствата в ЕС е една и съща, а България е пълноправен член в тази област. За българския пациент няма никакво значение къде точно е седалището на ЕМА, това по никакъв начин няма да се отрази на качеството на лекарствата или достъпа му до тях.

Но предвид, че европейски агенции се местят изключително рядко (досега има само един такъв случай), а източната част на съюза има шанса да се включи за пръв път активно в състезанието, беше въпрос поне на чест да се опитаме да се представим достойно.

  Вероятно щеше да е по-добре, ако покрай преместването трябваше да се ремонтира нещо или да се построи някой булевард.Тогава вниманието на управляващите щеше да е по-фокусирано.

  


[ Редактирано петък 11 август 2017 - 12:30:25 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
сряда 16 август 2017 - 06:49:34


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0817 сек., 0.0147 от тях за заявки.