Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 4, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: БФС
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Няма да те забравим
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
admin
събота 02 септември 2017 - 12:34:01
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956
 
Част от дискусия с участието на Розалин Костов в групата 

23 август в 20:10

По думите му обаче най-големият и нерешен проблем пред българското законодателство е пълната либерализация по отношение на собствеността на аптеките.......


С измененията в Наредба 28, които предстои да бъдат окончателно прието от Министерство на здравеопазването, отпадат изключително много…
zdrave.net
 Когато се филосовства по темата е редно да се познава реалната нормативна ситуация по въпроса - това, което се пропагандира - само фармацевт собственик е една илюзия след като по време на еуфорията от приемането на закона за съсловната организация беше проспано приемането през 2008 г на Решението на Конституционния съд, което трайно бетонира правото на случайния собственик да притежава и открива аптека (без да се изключва това право и на фармацевта).Така, че престанете с чесането на езиците по темата, а преодолейте егоцентризма си и се организирайте в локални групи за да оптимизирате и рационализирате дейността на аптеките си!
  По моделът Марешки, но само с фармацевти ли?
То си е пак търговски модел, а не здравен или фармацевтичен.
  Решението не коментира модела, бил той, етичен, здравен или фармацевтичен, а определя дейността на аптеката съобразно конституционния текст за свободната стопанска инициатива!

 Да, а свободната стопанска инициатива е свързана с механизми целящи големи обороти, а не здравни постижения за човешкия организъм.


 Тази трябваше да бъде позицията на БФС, но тогавашният УС и Председател хабер си нямаха какво се случва, камо ли да формулират мисъл по темата! Резултатът е налице и няма защо да се дават за пример други страни.


 Надеждата умира последна


 А,бе така е, но това не топли! Успехът не се чака - той се организира!
 Няма лошо да се дава пример с други практики, за да знаят младите и да направят информиран личен избор.
 А може ли отново да се попита конституционния съд, под друг предлог, и да се представи нова позиция тогава?
 Не, защото ще се позоват на предишното си решение, освен ако в Конституцията не се приеме изричен текст, определящ ново съдържание на аптечната дейност, различно от търговия с лекарства на дребно.
 И още един въпрос, защо когато фармацевтът е лицензоносител, не може да работи никъде другаде? Например собственикът на завод, може да има и склад и аптека, а ние които сме лицензоносители сме закотвени само тук. Това е нереципрочност в правата и според мен трябва да се промени.
Angel Davidkov
Angel Davidkov Тоест , трябва да се сезира КС за това нещо. В момента добре са ни подредили, да не може да мърдаме.


  Ето това е мисията на организация като БФС, да защити моя интерес, да мога да упражнявам правата си на труд. Вместо това те са назначени да ни ограничават. Професионална организация , назначена от държавата за да ни контролира, защитаваща интересите на държавата , но не и нашите.
 Абсолютно сте прав!
Angel Davidkov
Angel Davidkov Rozalin Kostov Благодаря, мислех си че съм луд, но щом и вие мислите така, значи сме двама.


   Ето как незаконно беше узаконено нарушението на закона и принципа за "само фармацевт собственик"!
Особено мнение
на съдията Румен Янков по к.д. № 2 от 2008 г
 И???.Така ли ще бъде во век и веков?? .....*работи това, за което си учил!*....И още: *всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола* извинете!фармацията---в ръцете на фармацевтите!!!!!!

 Може да се иска промяна в ЗЛПХМ, например
[/html]

[ Редактирано събота 09 юни 2018 - 09:08:19 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
Post to Facebook
събота 02 септември 2017 - 12:53:54


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
admin
събота 02 септември 2017 - 13:56:14
admin=salvia.... моите мнения са си мои лични


Регистриран потребител #1
Регистриран: четвъртък 20 ноември 2008 - 21:27:53
съобщения: 2956

>>>> продължениеЕлена Шекерова
Елена Шекерова Rozalin Kostov, по Ваши данни, навремето сте водили преговори с покойния Проф. Черноземски. Годината трябва да е била 1990 г. И сте "договорили", че друг път освен пълна либерализация няма. Съжалявам, колега Костов, имало е. Но, това сте договорили, този плод порасна. Не разбирам как от тази позиция и поучавате, но в някои неща човек следва да е либерален - имате права да пишете.
Второ, колега Костов, цитирате становище на КС, което въобще не е утвърждавало либерализация, а така беше тълкувано от депутатите на всички политически сили, ако не се лъжа, годината е 2007 г. Лично съм го чела и не философствам, това е факт. Качете оригинален /наблягам сериозно на думата оригинален/ документ и ще Ви покажем.
Има две решения на КС до 2007 г. по въпроса. По първото, покойните големи юристи Проф Живко Сталев и Неделчо Беронов застанаха на принципна позиция, въпреки натиск на секторна индустрия. Те го направиха, очевидно за разлика от Вас.
Но и второто решение на КС, което вероятно давате като мъгляв пример по-горе, не утвърждава либерализация.
Да, днес проблемите са много повече, единствено кокетирането с тезата "етичен модел" не е решение.
Скептични сме, че по въпроса ще работят умни, почтени и отговорни личности. Но винаги можем да помечтаем.


Rozalin Kostov
Rozalin Kostov Нещо не Ви е ясно - Когато трябваше да се промени Закона за народното здраве през 1991г благодарение на личното участие на Президента на Фармацевти без граници и юридическия съветник на тази организация, които бяха гости на СФБ, министърът проф Черноземски беше убеден, че право на собственост върху аптека трябва да има само фармацевт и това си становище като министър той изложи и в писмо до отговорните комисии на Парламента, а също и от трибуната на пленарната зала при обсъждане на промените - но уви, то не беше прието. Тогава ни бе заявени, че или всеки ще има право или закона няма да се променя и частни аптеки няма да има. Предвид настъпващата криза и мрачните перспективи пред Аптечните предприятия и риска колегите да останат на улицата, УС на СФБ взе решението да се съгласи за да бъде осигурена възможност за колегите да работят, а не да започнат да карат таксита.До средата на 1992 г бяха открити повече от 700 частни аптеки, които в голямата си част бяха на колеги. Между другото либералният режим за притежаване и откриване на здравни заведения касаеше и лекарите и стоматолозите и зъботехниците.А иначе можете да се запознаете с Решение 5/ 10.07.2008 г по конституционно дело #2 от 2008 г образувано по искане на Омбудсмана Гиньо Ганев.


Елена Шекерова
Елена Шекерова Rozalin Kostov благодаря, разказвали сте вече как са ви изнудвали. Не знам някога за лекарски практики режимът да е бил либерален...
Но това, което заявявам е, че не можете да представите оригинално решение на КС до 2007 година, което да обявява ограни
чителен модел за противоконституционен. Запознайте се със становището на Проф. Живко Сталев Вие, преди да твърдите кой на какво би се позовал. То е минало, но блестящо юридическо становище.
Също така нещата са се разглеждали и в Европейски съд, заради претенциите на фирмата Док Морис. И там си има излязло съдебно решение.
Останете си с Вашите спомени.


Angel Davidkov Angel Davidkov Ха така, и сега къде е истината?
  Аз не живея със спомени, а с реално свършена работа за благото на съсловието и добруването на колегите. Включително и организирането на петиция сред гражданите през 2002 г когато с нея бяхме подкрепени от 2 парламентарни комисии срещу 
Здравната комисия доминирана от Антония Първанова, която беше внесла проект за либерална собственост и създаване на вериги от аптеки. Ако искате може да се запознаете със стенограмите в Парламента по тази съвсем не лека битка, но постигнала успех. А Решението #5 на Конституционния съд от 2008 г заби пироните в ковчега на професията и окончателно попари шансовете за нещо положително по темата. Ако всесто да се правите в БФС на ново избрани богове можеше да организирате една медийна кампания да организирате също и подкрепа от обществото с подписка или петиция и др. за да блокирате това решение -така се прави, но това е когато знаеш какво да правиш, а не да развиваш самодейност и казионна съпричастност. БФС е бил конституиран като страна по това дело - ха кажете Вие какво становище сте представили в съда?
  Не представлявам БФС, доколкото по закон представителите са избираеми. В случая разисквах като Ваш колега, добре запозната съм с материята, а и съм я живяла.
  Но сте член на БФС предполагам, а аз не пожелах да членувам в подобно нещо, въпреки,че съм бил съучредител и 1-ви председател на СФБ, съучредител на АБА (Асициацията на българските аптекари и съучредител на Международното дружество по фармакоикономика и оценка на резултатите (ISPOR) w Принстън, Ню Джърси, САЩ.
 като казвате фармакоикономика, какво е нивото на нашите специалисти тук, катедрално погледнато


 Ами преценете сам - тук този термин е изпълнен само с цени, сравняване на цени и др. подобни. Фармакоикономиката основно е стратегии за анализ и подход за избор на стойностно ефективна употреба на лекарствата за постигане на оптимални съотношения между терапевтичен ефект и неговата себестойност (разходи за лекарства, продължителност на лечението, честотата на нуждата от квалифициран персонал за терапията, степен на риска от нежелани реакции и лек. взаимодействия - водещи до вторична заболеваемост и др.)
Маг.фарм. Славка Захариева
Маг.фарм. Славка Захариева Членството в БФС не е по желание, а е задължително, за да се упражнава професията в аптек Едва ли сега някой се замисля за възможните несъвместимости и последиците от това.както по отношение на изписването,така и отпускането на лек.средства.преди годинипровеждахме съвместни събирания с лекарите и дискутирахме на тема полипрагмазия.!Мотивирахме се както с химическите промени и взаимодействия,така също и фармакологичните.
Rozalin Kostov
Rozalin Kostov Татяна Михайлова Затова се прави фармакоикономическия анализ - една от целите му е ограничаване на риска от вторично индуцирана заболеваемост от употребата на лекарствата. Това става част от лекарствената политика в раздела "Рационална употреба на лекарствата" и се включва в терапевтичните доктрини за различните заболявания! Разбирате,че това не може да стане при леглото на болния и затова се организира по такъв задължителен за лекарите начин. Е,това у нас не може да се случи от професионална грандоманщина и липса на условия.
[ Редактирано събота 09 юни 2018 - 09:09:29 ]

_________________________________________

Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!

препоръчано

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Как изобщо бихме могли да притежаваме каквото и да било?
В най-добрият случай сме само временни собственици
на играчките си за кратък отрязък от време.

=======
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0531 сек., 0.0083 от тях за заявки.