Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 8, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Всяка аптека по 4 хиляди паунда
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
pharmabg
събота 26 януари 2019 - 21:27:26

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

Инсталирането на скенери за лекарства може да струва на всяка аптека почти 4 хиляди паунда

Всяка аптека в Обединеното кралство трябва да сканира лекарства, когато законодателството на ЕС влезе в сила през февруари
Всяка аптека в Обединеното кралство трябва да сканира лекарства, когато законодателството на ЕС влезе в сила през февруари

Всяка аптека е изправена пред заплащане на £ 4,000 на всеки пет години, за да купува скенери, за да се съобразят със законодателството на ЕС.


От 9 февруари 2019 г. във всяка аптека в Обединеното кралство ще се изисква да сканира баркодовете за лекарства за изваждане от употреба и да удостовери, че те са истински съгласно законодателството на ЕС за борба с фалшифицирането.Регулаторната агенция за лекарствените продукти и продуктите за здравеопазване (MHRA) не е публикувала конкретни изчисления на разходите за законодателството към аптеките в общността, но оценката на нейното въздействие оценява, че „здравните институции“, които ще трябва да изключат лекарствата от самите тях, а не да направи процеса „от тях ще се изискват от два до три скенера… [при цена от 1300 лири за скенер, което включва софтуер“.„Предполагаме, че [скенерите] ще бъдат подменяни на всеки пет години“, добави той.

Какво представлява Директивата за фалшифицираните лекарства?
Директивата въвежда мерки на ЕС за предотвратяване навлизането на фалшиви лекарства във веригата на доставки. Мерките включват:
  • Нови, задължителни показатели за безопасност - включително уникален идентификатор, който може да бъде сканиран на фиксирани точки по веригата за доставки, и устройство за предотвратяване на намеса - върху външната опаковка на лекарствата
  • Общо, общоевропейско лого за идентифициране на законни онлайн аптеки
  • По-строги правила за внос на активни фармацевтични съставки
  • Засилени изисквания за водене на отчетност за дистрибуторите на едро.

    Източник: Европейска комисия
Най-отгоре
pharmabg
събота 26 януари 2019 - 21:29:08

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

 Споделено от ФБ 
 
   
   
 Вчера прочетох новина, че половината аптеки в България трябвало да затворят на 9-ти февруари, защото нямало да отговарят на европейска директива.Става дума за директивата за верифициране на фалшиви лекарства, при която всеки производител на лекарства ги вкарва в една база данни, а всяка аптека или болница, която ги (про)дава на краен потребител, ги верифицира в системата преди да ги даде.
Първото двуминутно проучване показа, че директивата е от 2011-та и какво по дяволите са правили всички 8 години, не им е виновен ЕС за това.После обаче се разрових в темата, и... Европейската комисия е сътворила една грандиозна тъпотия, за която не можем да обвиняваме българските аптеки. Тъпотия, която вероятно е примесена и с корупция, за да може едни фирми да си доставят софтуера на 28 държави-членки.Та, това на пръв проглед просто за техническа реализация решение, е толкова усложнено, че едвам е заработило и поддръжката му ще бъде ужас. Направили са централен EU Hub, и 28 национални системи, които да се синхронизирт с този hub.
  
Българската организация, която въвежда системата си е свършила прилично работата - една от първите държави сме, която въвежда националната система, използвали са одобрен доставчик, провели са кампании, изпращали са писма, отчели са колко са получени и по какви причини. С URL-а не са се справили, де.. nbsbgiqe1.emvs-nbs.eu:8637 не е точно удобен за въвеждане.
 Но тук идва фундаменталният проблем - би трябвало една такава система да има интерфейси, базирани на отворени стандарти (или дори да не са стандарти, да са публично-достъпни и утвърдени от ЕК).Аз за 1 час търсене не успях да намеря такива. Допускам дори, че двата различни доставчика имат различни интерфейси. Единият (който се ползва в други държави), позволява след регистрация да получиш някаква документация. Но дали интерфейсите са същите? И защо не са просто отворени, а регистрацията да се изисква само за ползване на Sandbox.И да се върнем на аптеките. На по-малките такива би им било напълно достатъчно едно безплатно приложение за смартфон, с който да сканират баркодове и приложението да изпраща данните за верификация. Приложение, което може да се направи за 2 дни. 
 Само че такова няма. Пардон, има 1, но то е от доставчик, който се връзва не към националната система директно, а към своя, от която пък изпраща данните на националните. И иска пари за това, разбира се. 220 лв годишно (за до 1000 лекарства на месец) и 660 лв годишно без ограничения може и да е добра оферта. (Но не съм сигурен има ли български превод). Приложението го няма в play store-a. А, има и един сайт на фирмата-доставчик на националната система, откъдето можели да се правят проверки. verilite.eu .. ако намерите бутон за регистрация, кажете. 
 Отворените интерфейси биха дали възможност за по-висока степен на конкуренция, и за това малките аптеки да бъдат покрити с безплатни приложения. Обаче ЕК е оставила всичко на вендорите и националните организации (които не са публични органи) и сега всичко е една мъгла от споразумения, скрити регистрации, одобрения, и пълна липса на документация. 
 Одобрението не трябва да е на ниво "достъп до интерфейсите", а на ниво аптека - всеки фармацевт се регистрира и получава одобрени да сканира. През какъв софтуер точно ще го прави, няма значение, стига да спазва протокола.Та от чудесната идея да проследяват лекарства и да се борят с фалшиви такива, които реално струват животи, ЕК изглежда е създала едно ИТ чудовище, което не просто ще вдигне разходите на аптеките, ами ще им стесни избора на софтуер, с който да оперират.Въпреки първоначалната ми реакция "какво чакаха 8 години", сега бих подкрепил искането на аптеките за отлагане на крайния срок. И бих поискал от ЕК да си оправи подхода и повече да не прави хубави неща по грешния начин.[ Редактирано неделя 27 януари 2019 - 21:46:37 ]
Най-отгоре
pharmabg
събота 26 януари 2019 - 21:30:56

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

Споделено от ФБ:

    
Anastas Giokov

  - Тази система най-вероятно е разработена и пробутана за приемане на лобистите на фармацевтичните компании. И основната ѝ цел не е да се предотвратят евентуални негативни последствия върху потребителите на лекарства, а да се наложи строго прилагане на авторските им права.

 В много случаи не става дума за "фалшиви" лекарства, а за "пиратски". Тъй като в повечето случаи съставките на даден препарат са добре известни и изключително евтини, продажбата им от "оригиналния" производител на високи и свръх-високи цени (ставащо възможно заради специфичния, непрозрачен пазар), поражда сериозен стимул за нелегално производство, което може да използва абсолютно същите съставки.

  В този смисъл, това лекарство няма да е "фалшиво" (освен опаковката, наподобяваща оригинала), просто няма да носи приходи на оригиналния производител, а на пирата.
[ Редактирано неделя 27 януари 2019 - 21:52:59 ]
Най-отгоре
pharmabg
събота 26 януари 2019 - 21:34:17

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

 Какво значи, че е фалшиво лекарството? al.gif

 Например, всички знаят, че в Аспирина на Байер има ацидум салициликум и следователно всеки може да си го произведе. Има много различни производители на хапчета с тази субстанция и всички те са фалшиви щото не са на Байер ли? Не не са, но сега всички те ще си сложат по още един код, за да си бележат техния салицил на пазара.

 Всяка аптека може да приготви ex tempore прахчета с по 500 мг салицил и да ги отпуска на пациентите си или разни други състави, които само тя си ги знае.

  Това означава ли, че те са фалшиви?

 Всякакви кодове по опаковките са, за да защитят интересите на производителите, а това не е задължение на аптеките и чак пък безвъзмездно.... и за един лев да е - НЕ! 


[ Редактирано събота 26 януари 2019 - 21:37:56 ]
Най-отгоре
pharmabg
събота 26 януари 2019 - 21:38:12

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0388 сек., 0.0084 от тях за заявки.