Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 3, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ :: От пресата
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
ИНТЕРВЮ С МИРОСЛАВ НЕНЧЕВ /2011г.
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
pharmabg
четвъртък 21 февруари 2019 - 22:45:55

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз:

Искаме фиксирани цени на лекарствата


Дата: 2011-04-11
Интервю

- Г-н Ненчев, за да съществува фармацевтичният бизнес, какъв трябва да бъде моделът - търговия или медицински услуги?

- Аптеката е здравно заведение и в нея се извършват фармацевтични услуги. Крайно време е МЗ да разбере, че терминът "здравни услуги" е далеч по-всеобхватен от термина "медицински услуги" и че освен "изпълнители на медицински услуги" има и такива специалисти, които полагат "фармацевтични грижи" за хората. Във фармацията имаме едновременно взаимосвързано предлагане на стока и фармацевтична услуга. Фундаменталната грешка, допускана до момента, е фаворизиране на стоката и игнориране на услугата.

- Либерален или етичен модел на аптеките искате?

- БФС иска да се възстанови етичният модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в повечето държави-членки на ЕС и с Правото на ЕС. Трябва да се въведе ефективна нормативна забрана на вертикалната и хоризонталната интеграция, чрез която юридически и/или физически лица притежават и/или участват в предприятия за производство (внос), търговия на едро и на дребно с лекарствени продукти. Още през май 2009 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че държавите имат пълното право да предоставят собствеността на аптеките само на фармацевти. До 2009 г. повечето български политици и експерти защитаваха тезата, че етичният модел на собственост противоречи на правото на ЕС и затова трябва да се отмени. БФС многократно обясняваше, че това не е вярно. Нашата теза бе потвърдена от Съда на ЕС, но изпълнителната и законодателната власт не искат повече изобщо да я обсъждат.

- Трябва ли да има долна граница на лекарствата?

- БФС настоява за реформиране на системата на ценообразуване чрез фиксиране на крайните цени на продуктите по лекарско предписание, което е европейска практика. Въвеждането на фиксирани цени ще допринесе за по-равномерно териториално разпределение на аптеките и ще подобри достъпа на пациентите. Фиксирането на цените автоматично ще повиши в национален мащаб качеството на фармацевтичните услуги и грижата за пациента, които, за съжаление, не са в основата на провежданата лекарствена политика през последните години. При еднакви ценови условия на достъп пациентите ще се ориентират към най-компетентните специалисти. Регулирането чрез фиксиране цените на лекарствата ще ограничи разходването на средства в лекарствоснабдяването и ще повиши събираемостта от преки и косвени данъци, като се премахне възможността чрез отстъпки и намаления да се манипулират цените на продаваните продукти, както и размерът на дължимите данъци. В този смисъл, въвеждането на фиксирани цени за социално-значимите, хронични заболявания, ще доведе освен до равнопоставеност на българските пациенти и до предотвратяване на финансовите и данъчни злоупотреби.

- Как да се формират цените на медикаментите?

- Според това дали са по лекарско предписание или не. Тези, които са по лекарско предписание, трябва не да се регистрират, както в момента предлага за част от тях Министерство на здравеопазването, а да се определят като окончателна крайна цена на дребно. Съгласно европейската практика фиксирана цена на лекарствен продукт по лекарско предписание е цената, определена от държавата, на която се отпускат продуктите по лекарско предписание в аптечната мрежа, независимо от източника на заплащане.

- По закон фармацевт не може да има повече от 4 аптеки, има обаче собственици с по 500. Как става това?

- Този феномен се дължи на законодателната политика. През 2008 г., когато бе отменен етичният модел на собственост на аптеките (един фармацевт - собственик на една аптека), бе създадено като компромис правилото, че едно лице не може да притежава повече от 4 аптеки. Това ограничение обаче бе замислено като неприложимо от предходното Народно събрание, тъй като не е придружено от забрана свързани лица да имат повече от 4 аптеки. Поради липсата на такава забрана в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ограничението от 4 аптеки не действа пълноценно. Всеки може да регистрира и 50 дружества, всяко от които да има по 4 аптеки. Необходимо е законодателно да се премахне възможността за монополизиране на фармацевтичния пазар чрез създаването на хоризонтално - вертикални структури (собственост на взаимосвързани лица и фирми).

- Вие заставате зад идеята да няма аптеки на разстояние не по-малко от 500 м една от друга. Какви проблеми ще решат тези промени?

- Неравномерното разпределение на аптеките в различните населени места, както и лишаването на хората от лекарства и денонощен достъп до фармацевтични услуги, особено в малките селища, несъмнено може да бъде отчетено като голямо "постижение" на "лекарствената политика". Трябва да се разработи национална програма за подобряване на условията за предоставяне на този вид помощ в неблагоприятни райони и малки населени места, като за целта се въведе системата за стимулиране. В следствие на липсите на подобни политики в страната се появиха т.нар. рекламни пунктове и други обекти, в които се отпускат лекарствени продукти, включително и по лекарско предписание и заплащани от НЗОК, без осигуряването на задължителната фармацевтична консултация.
БФС е сезирал всички институции в България, като се започне от премиера, министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция за лекарствата и се стигне до главния прокурор, че България е единствената държава -членка на ЕС, която не може да се справи с отпускането на лекарствени продукти в обекти без разрешения за аптеки.
Законът категорично забранява лекарствени продукти по лекарско предписание да се отпускат по друг начин, освен в аптека, получила разрешение от министъра на здравеопазването. Нещо повече, в резултат на нашите сигнали полицията и прокуратурата доказаха, че продуктите системно се отпускат в т.нар. рекламни пунктове, но оправдаха тази практика с тезата, че пунктът извършва "услуга на близки и познати", т.е. пациентите от цялото населено място се явяват познати и близки. Това, освен, че е нелепо, поставя всеки ден в опасност живота и здравето на хората.

- Искате в аптеките да работят само магистър фармацевти. Аргументите на нефармацевтите са, че във фармациите се продават и козметика, хранителни добавки, санитарни материали.
Как един непрофесионалист обаче ще предложи лекарство?

- Въобще не трябва да се обсъжда въпросът за отпускане на продукти в аптеката, без да има магистър-фармацевт. То е като в една болница да се лекуват пациенти, без да присъства лекар. Забравя се, че съгласно Закона за здравето аптеката е здравно заведение. Предложението в аптеката да работят лица без никакво медицинско образование при условие, че контролните органи не могат да се справят с пунктове, в които се отпускат лекарствени продукти, е незряло. В държавите от ЕС подобни лица или нямат право да извършват никакви дейности по отпускане на продукти, или трябва да имат съответната подготовка, а тя нерядко е с продължителност от три години. Това поставя и въпроса защо държавата е инвестирала немалко средства в обучението на помощник-фармацевтите и разумно ли е те да останат без работа, за да бъдат удовлетворени желанията на шепа "бизнесмени". Изхвърлянето на улицата на 7 000 помощник-фармацевти за сметка на хора без квалификация, е абсурдно и противодържавно.Най-отгоре
pharmabg
четвъртък 21 февруари 2019 - 22:56:28

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 41

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

Най-отгоре
Post to Facebook
петък 01 март 2019 - 09:36:02


Регистриран потребител #500
Регистриран: сряда 21 септември 2011 - 06:43:20
съобщения: 187
 
PHARMABG - parlamentum / Verba volant, scripta manent!
Closed group · 1,336 members
Join Group
PHARMABG - parlamentum  
затворена група за магистър-фармацевти
пишете си  УИН при присъединяване
Всеки уважаващ...
 


________________________________
__________________________________
Моля, посетителите да кликнат по един път на рекламата, за да поощрят този сайт!
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0341 сек., 0.0081 от тях за заявки.