Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2020

ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
 


 


Търси PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 3, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 171
(Регистрирани: 0, Гости: 171) на 27 авг : 22:00

Регистрирани: 215
Най-новият регистриран: pharmabg

Форуми

PHARMABG.NET :: Форуми :: Подкатегории :: НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
НАЙ-ДОСТЪПНИТЕ!?!
Редактори: admin , salvia, иван, Post to Facebook, pharmabg
Автор Отговор
pharmabg
неделя 02 юни 2019 - 09:09:39

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 45[ Редактирано неделя 02 юни 2019 - 09:47:40 ]
Най-отгоре
pharmabg
неделя 02 юни 2019 - 18:40:01

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 45

На 7 април отбелязваме Све­товния ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Тази година Денят се фокусира върху универсалното здравно покритие. Целта е хората да разберат по-добре какви услуги и подкрепа могат да имат, къде и как могат да ги използват. Всичко това със стремеж да се гарантира, че всички хора имат достъп до здравни услуги, когато се нуждаят от тях, без да изпитват финансови затруднения. СЗО акцентира и на важната роля, която здравните специалисти изпълняват, за да помогнат на отговорните за вземането на решения да разберат какво е необходимо на хората по отношение на здравните грижи, особено на ниво първична помощ. Регионална фармацевтична колегия София-столична всяка година отбелязва този ден, стараейки се да представи пред обществеността и пациентите ролята на магистър-фармацевтите в системата на здравеопазването. Колегията напомня, че магистър-фармацевтите са Вашите специалисти по лекарствата и са най-достъпните медицински специалисти. Те се грижат найподходящото лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза, проверяват дали всичко е правилно и подходящо за всеки пациент. Магистър-фармацевтите използват научните си познания за разработването на лекарства, с които да помагат на пациентите. Работят за постигането на повече и по-добри лечебни резултати.

Магистър-фармацевтите не са собственици на големи фармацевтични компании, продавач-консултанти и продавачи.

Магистър-фармацевтите са висококвалифицирани медицински специалисти, които се обучават и завършват медицински университет заедно с лекари и дентални лекари.
Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, не е магазин.

Само магистър-фармацевти могат да отпускат лекарствени продукти по лекарско предписание и да дават консултации в аптеката за тях.

Магистър-фармацевтите се грижат за профилактиката на Вашето здраве и превенция на заболяванията. За да изпълняват съвестно своята мисия, професията им е строго регулирана и спазват редица правила.

За да могат да упражняват професията си, членуват в регионални колегии и спазват професионални кодекси, етични правила и норми. Задължени са да преминават различни форми на продължаващо обучение до последния си работен ден, да спазват правила за защита на личните данни, както и да изпълняват всички закони и наредби, свързани с лекарство снабдяването.

Магистър-фармацевтите работят в различни сфери по пътя на лекарството. Най-много са заетите в открити аптеки, с които пациентите най-често имат досег. Болничните магистър-фармацевти са ангажирани с много отговорности, свързани с медикаментозното лечение на пациентите в болница, в различните отделения, в които се лекуват хора с различни заболявания. В България вече има и клинични фармацевти, с които се цели намаляване на разходите и лечение на болните според индивидуалното им състояние.

Магистър-фармацевти работят и в медицински представителства и дистрибуторски компании, които без тях не могат да функционират и лекарствата не биха достигали до аптеките и пациентите. В заводите за производство на лекарствени продукти магистър-фармацевтите са ангажирани с технологичните процеси. Част от магистър-фармацевтите работят в обществени организации, други са натоварени с отговорни задачи в институции. Много важна роля имат магистър-фармацевтите, преподаващи в университетите, които обучават студентите, например как се правят (отпечатват) лекарства, чрез 30 принтиране. В последните години все повече магистър-фармацевти работят в клиничните изпитвания на нови лекарства.

Ако всичко това Ви звучи странно и далечно, то погледнете снимките и се убедете сами. Магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката знаят всичко за Вашето лекарство - дозировка, съхранение, правилен прием, те могат да Ви консултират и насочат към лекар, да Ви окажат фармацевтична грижа. Болничните фармацевти работят с различни, а понякога и опасни вещества. Част от работата им е в стерилна среда, където чрез съвременни специализирани машини работят с цитотоксини и цитостатици - терапия за онкологично лечение. За да са достатъчно квалифицирани, магистър-фармацевтите са задължени да усъвършенстват уменията си и обогатяват знанията си.

Част от фармацевтите са преминали обучение по първа долекарска помощ, можете да ги познаете по плакат на работното им място, който обозначава това, или карта (бадж), на която пише, че могат да оказват първа помощ. В много страни магистър-фармацевтите измерват кръвното налягане и кръвна захар, консултират пациентите при отказ от тютюнопушене. Това започва да се случва и у нас. Най-активни в това отношение са студентите по фармация, които през цялата година организират събития, свързани с превенция на заболявания и профилактика, подготвяйки се за бъдещите си задачи и изискванията на обществото. По време на тях се извиват опашки от хора, които желаят да измерят кръвното си налягане и кръвната захар. Освен всичко това магистърфармацевтите обичат природата и се грижат за нея.

Редом със сложните фармацевтични, биологични и химични науки, те добиват опит и по дисциплини като фармакогнозия (изучаването на лечебните суровини от природен произход) и ботаника. Ето защо не е учудващо, че в сърцето на столицата, в Борисовата градина до паметника на Хаджи Димитър, има „горичка" на магистър-фармацевтите. През 2017 г. там столичните магистър-фармацевти засадиха 10 дъба с увереността, че природата е здравният център на бъдещето.

Ако сте пропуснали да честитите Деня на здравния работник на Вашия магистър-фармацевт или да отбележите Световния ден на здравето, можете да го поздравите по случай Еньовден на 24 юни, който е професионален празник на фармацевтите у нас, или на 25 септември, когато се отбелязва Световният ден на фармацевтите. Не забравяйте, че Световният ден на здравето е за всички и че всеки ден трябва да се изживява с мисъл за здравето.

Регионална фармацевтична колегия София-столична Ви желае да бъдете здрави, да се грижите за личното си здраве и това на близките си, защото здравето е най-висшата ценност, както и да вярвате, че за всяка болка има лек. Колегията отправя благопожелания и към всички здравни и медицински специалисти - всички магистър-фармацевти, лекари, дентални лекари, професионалистите по здравни грижи, защото само с общите усилия на всички ще се намери лек и за здравната система и ще се грижим за по-доброто качество на живот на болните и благополучието на здравите.

Най-отгоре
pharmabg
неделя 02 юни 2019 - 18:45:59

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 45

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

Най-отгоре
pharmabg
неделя 02 юни 2019 - 18:58:39

Регистриран потребител #700
Регистриран: събота 26 януари 2019 - 18:02:51
съобщения: 45


ПОИСКАЙТЕ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ГРУПАТА
САМО ЗА МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ
PHARMABG - parlamentum / Verba volant, scripta manent!
Closed group · 1,353 members
Join Group
PHARMABG - parlamentum затворена група за магистър-фармацевти
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System


Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.0387 сек., 0.0112 от тях за заявки.