Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]
[ ]
[ ]
Новини 2019

ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 


Ден и час

 


Търсене PHARMABG.NETОнлайн

Гости: 3, Регистрирани: 0 ...

най-много онлайн: 115
(Регистрирани: 0, Гости: 115) на 01 апр : 13:27

Регистрирани: 242
Най-новият регистриран: EMILIQ

Всички публикации на форума за admin

Тема: ИНТЕРВЮ С МИРОСЛАВ НЕНЧЕВ /2011г. (От пресата) Написано на: 18 ное : 13:09Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз:

 Искаме фиксирани цени на лекарствата


 Дата: 2011-04-11
 Интервю

- Г-н Ненчев, за да съществува фармацевтичният бизнес, какъв трябва да бъде моделът - търговия или медицински услуги?

- Аптеката е здравно заведение и в нея се извършват фармацевтични услуги. Крайно време е МЗ да разбере, че терминът "здравни услуги" е далеч по-всеобхватен от термина "медицински услуги" и че освен "изпълнители на медицински услуги" има и такива специалисти, които полагат "фармацевтични грижи" за хората. Във фармацията имаме едновременно взаимосвързано предлагане на стока и фармацевтична услуга. Фундаменталната грешка, допускана до момента, е фаворизиране на стоката и игнориране на услугата.

- Либерален или етичен модел на аптеките искате?

- БФС иска да се възстанови етичният модел на собственост на аптеките в съответствие с практиката в повечето държави-членки на ЕС и с Правото на ЕС. Трябва да се въведе ефективна нормативна забрана на вертикалната и хоризонталната интеграция, чрез която юридически и/или физически лица притежават и/или участват в предприятия за производство (внос), търговия на едро и на дребно с лекарствени продукти. Още през май 2009 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че държавите имат пълното право да предоставят собствеността на аптеките само на фармацевти. До 2009 г. повечето български политици и експерти защитаваха тезата, че етичният модел на собственост противоречи на правото на ЕС и затова трябва да се отмени. БФС многократно обясняваше, че това не е вярно. Нашата теза бе потвърдена от Съда на ЕС, но изпълнителната и законодателната власт не искат повече изобщо да я обсъждат.

- Трябва ли да има долна граница на лекарствата?

- БФС настоява за реформиране на системата на ценообразуване чрез фиксиране на крайните цени на продуктите по лекарско предписание, което е европейска практика. Въвеждането на фиксирани цени ще допринесе за по-равномерно териториално разпределение на аптеките и ще подобри достъпа на пациентите. Фиксирането на цените автоматично ще повиши в национален мащаб качеството на фармацевтичните услуги и грижата за пациента, които, за съжаление, не са в основата на провежданата лекарствена политика през последните години. При еднакви ценови условия на достъп пациентите ще се ориентират към най-компетентните специалисти. Регулирането чрез фиксиране цените на лекарствата ще ограничи разходването на средства в лекарствоснабдяването и ще повиши събираемостта от преки и косвени данъци, като се премахне възможността чрез отстъпки и намаления да се манипулират цените на продаваните продукти, както и размерът на дължимите данъци. В този смисъл, въвеждането на фиксирани цени за социално-значимите, хронични заболявания, ще доведе освен до равнопоставеност на българските пациенти и до предотвратяване на финансовите и данъчни злоупотреби.

-  Как да се формират цените на медикаментите?

- Според това дали са по лекарско предписание или не. Тези, които са по лекарско предписание, трябва не да се регистрират, както в момента предлага за част от тях Министерство на здравеопазването, а  да се определят като окончателна крайна цена на дребно. Съгласно европейската практика фиксирана цена на лекарствен продукт по лекарско предписание е цената, определена от държавата, на която се отпускат продуктите по лекарско предписание в аптечната мрежа, независимо от източника на заплащане.

- По закон фармацевт не може да има повече от 4 аптеки, има обаче собственици с по 500. Как става това?

- Този феномен се дължи на законодателната политика. През 2008 г., когато бе отменен етичният модел на собственост на аптеките (един фармацевт - собственик на една аптека), бе създадено като компромис правилото, че едно лице не може да притежава повече от 4 аптеки. Това ограничение обаче бе замислено като неприложимо от предходното Народно събрание, тъй като не е придружено от забрана свързани лица да имат повече от 4 аптеки. Поради липсата на такава забрана в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ограничението от 4 аптеки не действа пълноценно. Всеки може да регистрира и 50 дружества, всяко от които да има по 4 аптеки.  Необходимо е законодателно да се премахне възможността за монополизиране на фармацевтичния пазар чрез създаването на хоризонтално - вертикални структури (собственост на взаимосвързани лица и фирми).

-  Вие заставате зад идеята да няма аптеки на разстояние не по-малко от 500 м една от друга. Какви проблеми ще решат тези промени?

- Неравномерното разпределение на аптеките в различните населени места, както и лишаването на хората от лекарства и денонощен достъп до фармацевтични услуги, особено в малките селища, несъмнено може да бъде отчетено като голямо "постижение" на "лекарствената политика". Трябва да се разработи национална програма за подобряване на условията за предоставяне на този вид помощ в неблагоприятни райони и малки населени места, като за целта се въведе системата за стимулиране. В следствие на липсите на подобни политики в страната се появиха т.нар. рекламни пунктове и други обекти, в които се отпускат лекарствени продукти, включително и по лекарско предписание и заплащани от НЗОК, без осигуряването на задължителната фармацевтична консултация.
БФС е сезирал всички институции в България, като се започне от премиера, министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция за лекарствата и се стигне до главния прокурор, че България е единствената държава -членка на ЕС, която не може да се справи с отпускането на лекарствени продукти в обекти без разрешения за аптеки.
Законът категорично забранява лекарствени продукти по лекарско предписание да се отпускат по друг начин, освен в аптека, получила разрешение от министъра на здравеопазването. Нещо повече, в резултат на нашите сигнали полицията и прокуратурата доказаха, че продуктите системно се отпускат в т.нар. рекламни пунктове, но оправдаха тази практика с тезата, че пунктът извършва "услуга на близки и познати", т.е. пациентите от цялото населено място се явяват познати и близки. Това, освен, че е нелепо, поставя всеки ден в опасност живота и здравето на хората.

- Искате в аптеките да работят само магистър фармацевти. Аргументите на нефармацевтите са, че във фармациите се продават и козметика, хранителни добавки, санитарни материали.
Как един непрофесионалист обаче ще предложи лекарство?

- Въобще не трябва да се обсъжда въпросът за отпускане на продукти в аптеката, без да има магистър-фармацевт. То е като в една болница да се лекуват пациенти, без да присъства лекар. Забравя се, че съгласно Закона за здравето аптеката е здравно заведение. Предложението в аптеката да работят лица без никакво медицинско образование при условие, че контролните органи не могат да се справят с пунктове, в които се отпускат лекарствени продукти, е незряло. В  държавите от ЕС подобни лица или нямат право да извършват никакви дейности по отпускане на продукти, или трябва да имат съответната подготовка, а тя нерядко е с продължителност от три години. Това поставя и въпроса защо държавата е инвестирала немалко средства в обучението на помощник-фармацевтите и разумно ли е те да останат без работа, за да бъдат удовлетворени желанията на шепа "бизнесмени". Изхвърлянето на улицата на 7 000 помощник-фармацевти за сметка на хора без квалификация, е абсурдно и противодържавно.В отговор на: Здравословно ли се хрàните (Неспециализиран) Написано на: 28 юни : 12:01

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

Тема: Здравословно ли се хрàните (Неспециализиран) Написано на: 28 юни : 11:14

Здравословно ли се хрàните
 Най-добрата диета е да не спазвате диета. Иначе казано диетата трябва да се превърне в начин на живот. Временните хранителни режими постигат резултати, но те няма да са трайни, ако след това се върнете към лошите си навици.

 Закуската ви дава повече енергия дори от чаша кафе. Затова не бива да я пропускате. Изберете закуска, богата на фибри и протеини. Така ще забравите за проблемите с нередовния стомах и ще сте сити до обяд.

Откажете се от т.нар. junk food/боклучава храна.
Боклучавата храна най-често съдържа много калории и мазнини и ниско количество полезни хранителни вещества. Редовната употреба на junk food води до затлъстяване и всички здравословни проблеми, които идват с това. Ако все пак обичате боклучава храна, може да си позволявате понякога, стига да не става ежедневие.

Захарта дава енергия, но след като действието й премине, се чувствате много по-изморени. Затова внимавайте какво купувате и винаги четете етикетите, дали и колко добавена захар съдържат продуктите.

Рибата е една от най-полезните храни и добър източник на протеин и омега-3 мастни киселини и витамин D. Наблягайте на мазните риби, като сьомга, сардини, херинга, риба тон, скумрия.

 Плодовете и зеленчуците са жива храна, която ни зарежда с витамини и минерали. Редовната консумация на плодове и зеленчуци помага да изчистим тялото си от токсините. Освен това те съдържат малко калории и много хранителни вещества. Затова са задължителни за здравословното хранене.

 Разнообразната и естествена храна ще достави на организма всички необходими елементи за функционирането му, защото това е заложено по един великолепен начин в еволюцията на Човека.
Затова „слушайте“ тялото си, то знае какво иска!

  Не прекалявайте с хигиената!
 Добре е още от раждането, да отглеждаме децата си като спазваме основните хигиенни правила, но без изпадане в крайности. Маниаците на тема чистота отглеждат болнави и алергични деца, защото тяхната имунна система закърнява при стерилна обстановка и не знае как да се справи с предизвикателствата на заобикалящата ни действителност.

 Не изключвайте и мазнините от менюто си, моля!
 Горките мазнини, подложени на забрани с години, докато някой се сети колко са полезни! Разбира се в умерени количества и качествени, предимно растителни. Реабилитирани са даже и маста и сланината.
 Всъщност причина за атеросклерозата е състоянието на кръвоносните съдове, а не лошите мазнини.
 Виновни за наднорменото тегло са излишните въглехидрати, защото се натрупват като мазнини в тялото.

 Яйца - холестерол, инфаркт!?
 Това дори и децата го знаят! Да, ама не!
Хапвайте смело яйца!
 Доказа се, че холестеролът в яйцата не е толкова много и толкова опасен. Организмът сам синтезира холестерол, който е по-вреден, отколкото внесения с храната. А и има теория, че екзогенният (внесен с храната) потиска ендогенния (собствен).
 Сам по себе си холестеролът е полезен за тялото, от него се синтезират хормоните, участва в изграждането на клетъчната стена, нервната система и т.н. Безспорно, излишъкът е вреден, но това не е основание да се изключат яйцата, а да се внимава с количествата.

 Не приемайте нискокалорични напитки, ако искате да отслабнете! Експериментално е установено, че приемащите нискокалорични напитки всъщност приемат повече калории за деня. Явно си наваксват с други източници. Единствената здравословна напитка е водата. Не се мъчете да излъжете тялото си, ако не можете без напитки, пийте традиционните, но в малки количества.

 Не мийте зъбите си веднага след хранене! Особено, ако сте хапнали кисели храни и напитки (фреш, цитруси, плодове). Киселината временно леко размеква емайла и ако веднага се подложи на агресивно търкане с четка и паста, той се уврежда. Затова се препоръчва миенето на зъбите да става 30 минути след хранене.

Хлябът е най-често консумираният хранителен продукт.

        Видът на зърнената култура и брашното, добавените вещества и технологията на производството на хляба определят неговата хранителна стойност.

        СЪСТАВ И ХРАНИТЕЛНИ СВОЙСТВА НА ХЛЯБА
        Зърната, от които се приготвя хляба (пшеница, царевица, ръж) съдържат около 70% въглехидрати, 10-12% белтъци и 2-8% мазнини. Останалата част се допълва от вода, минерални вещества, витамини, хранителни влакнини и други.
 
     ВИДОВЕ ХЛЯБ

        Съществуват два основни видове хляб: тъмен и бял.
        Тъмните видове хляб се приготвят от брашно, получено чрез смилане на цялото зърно или премахване само на зародиша му. По този начин се запазват ценните вещества: влакнини, белтъчини, мазнини, витамини и минерали.
Белият хляб се приготвя от рафинирано брашно, получено след отстраняване на Външната обвивка и зародиша на зърното. Поради това белият хляб съдържа предимно скорбяла и В незначителни количества ценните съставки на зърното.

        ЗДРАВОСЛОВНО ЗНАЧЕНИЕ НА ТЪМНИТЕ ВИДОВЕ ХЛЯБ
        Тъмният хляб трябва да присъства ежедневно в храненето на децата и възрастните хора.
        С полезните си съставки той е по-здравословен от белия, тъй като:
                - понижава серумното ниво на холестерола, в резултат на което намалява рискът от развитие на атеросклеро¬за и съдови болести;
                - поддържа в нормални граници кръвната захар;
                - подпомага оптималното функциониране на червата и предпазва от запек;
                - улеснява поддържането на здравословно телесно тегло;
                - оказва благоприятен ефект върху нервната, имунната и сърдечно-съдовата системи.

        Тъмните видове хляб се препоръчват за профилактика на:
                - атеросклерозата и свързаните с нея две най-значими заболявания - исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест;
                - повишеното кръвно налягане;
                - диабета;
                - наднорменото тегло и затлъстяването;
                - рака на дебелото черво и на гърдата

Тема: СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ ОТ БОВЛ (НОВИНИ ОТ МЕДИИТЕ) Написано на: 26 окт : 05:13


СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ (СОФИЯ, 15 МАЙ 2017):

 Българската организация за верификация на лекарствата подписа договор със Solidsoft Reply за внедряване и поддържане на Националната система за верификация на лекарствата в България.

След прецизна и комплексна процедура за избор, организирана от Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ (БОВЛ), беше определен изпълнител на Националната система за верификация на лекарствените продукти в България. Дружеството, с което се подписа договор, е Solidsoft Reply. То е специализирано в областта на решения за развитие на бизнес дейностите на облачната платформа Microsoft Azure. БОВЛ е организация с нестопанска цел, учредена през 2016 г., която отговаря за прилагането на Директивата относно предотвратяването на навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти (Директива 2011/62/ЕС).

 В своя избор БОВЛ се присъединява към съответните организации в Швеция, Дания, Ирландия и Словения, като списъкът на европейски държави, избиращи Solidsoft Reply за изпълнител на съответните национални проекти расте с бързи темпове.

 Въвеждането на система за верификация на лекарствените продукти в цяла Европа е ключова мярка за осигуряване на безопасността на пациентите, чрез предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти в законната верига на доставка. Съгласно Директивата лекарствените продукти трябва да са с уникален идентификационен белег и средство срещу подправяне, което позволява удостоверяване на автентичността на всяка лекарствена опаковка при нейното отпускане и гарантира на европейските и на българските пациенти недопускане на фалшифицирани лекарствени продукти. През февруари 2016 г. беше приет Европейският делегиран акт, изискващ пълно прилагане на Европейската система за верификация на лекарствените продукти в срок до февруари 2019 г.

  Solidsoft Reply е избраният изпълнител от Европейската организация за верификация на лекарствените продукти (EMVO) за реализирането на Европейския център за верификация на лекарствени продукти (the European Medicines Verification Hub), на който производителите на лекарствени продукти и паралелните дистрибутори въвеждат своите данни, които в последствие се насочват към съответните национални системи. Използват се най-новите технологии на Microsoft, върху облачната платформа Microsoft Azure Cloud.

 БОВЛ
 Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) е създадена през 2016 г. в резултат на сътрудничеството между ключовите заинтересовани страни във фармацевтичния сектор. Учредителите са Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз.

 Solidsoft Reply
 Solidsoft Reply
е компания от групата Reply, която разработва решения за развитие на бизнес дейността на фирми с използването на облачната платформа Microsoft Azure. Сертифициран Microsoft Gold партньор, Solidsoft Reply специализира в следните области: системна интеграция на платформа Microsoft, включваща BizTalk Server и Logic-Apps, Service-Bus и API-Management върху публичната облачна платформа Microsoft’s Azure PaaS; разработка на приложения (Custom Application Development) на платформа Microsoft Azure; поддръжка на ключови системи и приложения за бизнеса (Business critical application support); операционни услуги Azure и управление на жизнения цикъл на приложения. Компанията се е утвърдила като безспорен лидер в сектора и има множество публикации. Доверен съветник на Microsoft., Solidsoft Reply са със силно присъствие в разработването на иновативни решения от 1993 г. и са съдействали за успеха на над 500 предприятия. www.solidsoftreply.com

Reply
 Reply
специализира в разработката и внедряването на решения, базирани на нови комуникационни канали и цифрови медии. Чрез своята мрежа от специализирани дружества Reply подкрепят водещи индустриални групи в Европа в сектора на телекомуникациите и медиите, индустрията и услугите, банковата и застрахователната дейност и публичната администрация в определянето и развиването на бизнес модели, съвместими с Big Data, облачните технологии, цифровите медии и други интернет приложения. Услугите на Reply включват: консултантски услуги, системна интеграция и цифрови услуги.
 www.reply.com

Контакти за медиите БОВЛ
 Илиана Паунова
 ipaunova@bgmvo.org

Reply Fabio Zappelli
f.zappelli@reply.com

Roberta Giani
r.giani@reply.com


В отговор на: Проект за изменение на Наредба 28 (БФС) Написано на: 07 окт : 09:55


МОТИВИ
по проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти (обн., ДВ, бр. 109 от 2008 г.)


Предложеният проект е изготвен във връзка с необходимостта от създаване на по- голяма яснота относно дейността на търговците на дребно с лекарствени продукти, повишаване качеството на услугите, предоставяни от аптеките, гарантиране безопасността на пациентите, както и на служителите от аптеките на лечебните заведения.
 На първо място, съществуващото изискване за поставяне на надпис „аптека“ има за цел да запознае пациентите и да обозначи вида на здравното заведение. Същото няма за цел рекламна дейност. С предложението се цели да се преустанови съществуващата за общините неяснота, относно предназначението на посочените табели. На следващо място, с въвеждането на нова разпоредба се посочва, че дейността на аптеките се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика. Съгласно досегашния ред такова изискване съществуваше единствено за аптеките към лечебните заведения. С посоченото нововъведение се цели преодоляване на празнотата, относно уредбата на аптеките, които не се стопанисват от лечебните заведения.
 Също така се предлагат промени, с които се облекчава процедурата по получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, както и за получаване на разрешение за разкриване на аптека към лечебните заведения за задоволяване на собствените нужди. С това се цели по-бързото и ефективно обслужване на заявителите на посочените дейности, което ще доведе до намаляване на административната тежест за тях.
 Предлагат се и изменения в наредбата, с които се цели осигуреност на дейността на здравните заведения със съответния квалифициран персонал от медицински специалисти. На следващо място с проекта се предвиждат промени, които да доведат до намаляване на административната тежест, като отпадане на необходимостта Българския фармацевтичен съюз (БФС) да издава хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт. Съгласно досегашната уредба, във всяка аптека следва да се съхранява копие от документ за правоспособност и членство в БФС, както и копие от удостоверения за посетени курсове за повишаване квалификацията на лицата, работещи в аптеката. Данни за събраните кредитни точки за продължаващо медицинско обучение за всеки магистър-фармацевт, редовен член на БФС са налични публично и в реално време през сайта на организацията. На последно място, се предлага отпадане на разпоредби, касаещи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения. Целта на предложената промяна е да се гарантира безопасността и здравето на всички, които имат досег с посочения вид лекарствени продукти, тъй като същите представляват източник на повишена опасност от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната способност. С проекта не се изисква разходване на финансови и други средства, необходими за прилагане на новата уредба. Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на правото на Европейския съюз, поради което не е необходимо изготвянето на анализ за съответствие с него.

В отговор на: Проект за изменение на Наредба 28 (БФС) Написано на: 06 окт : 23:51

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

В отговор на: Проект за изменение на Наредба 28 (БФС) Написано на: 06 окт : 21:42


СПРАВКА
за отразяване на становищата , получени след обществено обсъждане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба No 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти1.Български фармацевтичен съюз 


 УС на БФС счита, че изготвеният проект е в съответствие с действащото законодателство, неговите цели и съдържание отговарят на необходимостта от регулиране на обществените отношения с предмет дейности по търговия на дребно с лекарствени продукти в аптеки, разкрити в болнични лечебните заведения и с пряк достъп до населението.
 Проектът е съобразен с изискванията на Закона за нормативните актове и надлежно е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. По същество, промяната относно целта за поставяне на надпис „аптека“ на здравните заведения е навременна
  В УС на БФС има множество сигнали и оплаквания от магистър-фармацевти, че органите на общините изискват съгласуване на посочените надписи с изискванията на съответните общински съвети за проектиране и поставяне на рекламни съоръжения. Предложението цели да се преустанови съществуващата за общините неяснота  относно предназначението на посочените табели.
 С проекта се премахва и празнотата, относно уредбата на аптеките, които са получили разрешение за дейност по чл. 222, ал. 1 от ЗЛПХМ и не се стопанисват от лечебни заведения.
 Към настоящия момент, според чл. 33а от Наредба No 28, дейността на аптеките на лечебни заведения по чл. 222, ал. 4 ЗЛПХМ се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика, приети съгласно чл. 5, т. 3 от Закона за съсловнат а организация на магистър - фармацевтите (ЗСОМФ).
 Посочената разпоредба е в раздел IV на Наредба No 28 и се отнася само за аптеките, открити в лечебни заведения по чл. 222, ал. 4 от ЗЛПХМ. Същевременно, законовата делегация за издаване на Правилата за добра фармацевтична практика е уредена в чл. 5, т. 3 от ЗСОМФ, като предметния им обхват не е ограничен само до аптеки, открити в лечебни заведения.
 Правилата за добра фармацевтична практика съдържат правила за поведение, чийто адресат са магистър-фармацевтите, членове на БФС и които гарантират безопасността и качеството при обслужване на пациентите.
 Липсата на изисквания към дейността на аптеките, които не са към лечебни заведения, поставя пациентите на тези аптеки в режим на по-ниска степен на обезпеченост от гледна точка на изисквания за добра фармацевтична грижа и качество.
 С промените в наредбата се преодолява тази празнота.
 Проектът предлага отмяна на Приложение No 7 към чл. 11, ал. 1 от Наредбата, като то да бъде разработено по изцяло нов начин, с което се цели по-голяма яснота в заявените обстоятелства, облекчаване на процеса на промяната му и намаляване на административната тежест за заявителя.
 Измененията и допълненията в разпоредбите на чл. 32 и чл. 32а са свързани с промените в реда и начина на водене на регистъра на магистър-фармацевтите по реда на ЗСОМФ от страна на съсловната организация. Към момента БФС е издал на над 90% от всички свои членове професионална карта за членство, като същевременно поддържа и актуализира национален електронен регистър на членовете, до който контролните органи имат достъп чрез интернет.
 Проектът няма да има отражение върху финансовата обезпеченост на дейността на аптеките, нито към публичната бюджетна рамка. Проектът няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, бюджета на МЗ/НЗОК и дейностите на търговците на дребно, като не налага извършването на инвестиции в персонал и оборудване.

Становище - приема се

2. Инициативен комитет от магистър-фармацевти, членове на БФС

 Най-силно влияние от предложения проект има § 2, а именно въвеждането в сила на Правилата за добра фармацевтична практика (ДФП). Мотивите към наредбата ясно заявяват искане за преодоляване на празнотата относно регламентирането им в аптеките. Ето защо искаме да поставим въпроса направен ли е анализ на разходите от страна на търговците на дребно – аптеките за въвеждане на тези правила?
 Направена ли е оценка на въздействието, което в този случай, освен на частни субекти, би рефлектирало и върху бюджетните такива?
 Правилата за ДФП от пожелателни вече стават задължителни. Това води след себе си до последствия, които биха рефлектирали върху цялостната дейност на аптеката. В това число персонал, бюджет, помещения, изпълнение на дейностите.
 И ако правителството прие Закона за движение по пътищата, обещавайки инвестиции в камери по транспорта със същественото основание, че дори и един човешки живот е важен, то МЗ помисли ли по въпроса, колко болни хора ще останат без лечение, принуждавайки много малки аптеки в отдалечени райони да обявят фалит?
 Друг важен момент е, че контролът по спазване на наредбата се осъществява от МЗ и ИАЛ, а спазването на Правилата за ДФП досега се контролираха от Комисията по качество на БФС, т.е. това е под контрола на съсловната организация и съобразно ЗСОМФ.
 Въпросът е кой ще контролира спазването на Правилата за ДФП от тук насетне? Ако спазването и прилагането на разпоредбите на дадена наредба се контролират косвено, чрез периодичните избори за конституирането на Парламент, то как ще се гарантира контролът върху изменението на подобни правила, внедрени в подзаконов нормативен акт от самодостатъчна организация, каквато се явява и професионалния съюз – съсловна организация на магистър-фармацевтите. Защото освен по начините и изискването за работа на магистър-фармацевтите, чрез тези Правила се вменяват значителни разходи за собствениците на аптеки, нито пряко поради ограничението за професионална принадлежност. Ако законотворецът, в случая МЗ, не може да гарантира тези граждански права на собствениците на аптеки, то тук е моментът МЗ да наложи рестрикции относно собствеността на аптеките по подобие на унгарския модел. Трябва изначално да се въведат правила, които само експерти (фармацевти) да определят, с цел гарантиране здравето на нацията, както повеляват и решенията на Съда на е вропейските общности по обединени дела С - 171/07 и С - 172/07 и по дело С - 531/06, определяйки, че фармацевтичните услуги, подобно на здравните услуги, попадат в обхвата на чл. 152 от ДЕО (отм.) и чл. 168 от ДФЕС на ЕС и е необходимо да се отчете първостепенна та компетентност в тази област на държавите - членки.
 Всъщност в чл. 168 от ДФЕС ясно се постановява:
 „Действията на Съюза са съобразени изцяло с отговорностите на държавите - членки що се отнася до определянето на тяхната здравна политика, както и в организирането и предоставянето на здравни услуги и медицински грижи. Отговорностите на държавите - членки включват управлението на здравните услуги и медицинските грижи, както и разпределянето на ресурсите, които са им предоставени“. Следователно, необходимо е да се признава и спазва първостепенната компетентност на страните - членки по въпросите, засягащи регулацията на отношенията по отпускане на лекарствени продукти.
 Този принцип задължително трябва да се спазва, с оглед преследването на най-важната задача, а именно – защитата на гражданите и тяхното здраве, включително при въвеждане на уредба, която гарантира управляемост и предвидимост в системата на търговията на дребно с лекарствени продукти.
 В Решение по дела С - 570/07 и С - 571/07, Съдът на ЕО отново изрично допус ка въвеждане с национална уредба на ограничения върху издаването на разрешения за създаването на нови аптеки.
 Следва да се посочи опитът на други държави членки на ЕС, които след въвеждане на либерализация на търговията на дребно с лекарствени продукти, въведоха ограничения в окрупняването на търговията на дребно.
 В Унгария уредбата претърпя именно подобно развитие

 Становище -не се приема
 Мотиви:
 Разпоредбата на § 2 има за цел единствено да създаде последователност на правно – техническия подход в уредбата относно болничните аптеки и останалите аптеки, в които се осъществява търговия на дребно с лекарствени продукти.
 Към настоящия момент, чл. 33а о т Наредба No 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, изрично пояснява, че дейността на аптеките на лечебни заведения по чл. 222, ал. 4 ЗЛПХМ се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика , приети съгласно чл. 5, т. 3 от Закона за съсловната организация на магистър - фармацев тите (ЗСОМФ). Такава разпоредба липсва относно аптеките, които не са болнични.
 Това създава правна непрецизност, която се преодолява с настоящия текст на § 2. Разпоредбата не води никакви промени в сега съществуващата правна уредба. Законово действащ принц ип е, че членовете на Българския фармацевтичен съюз са длъжни да спазват правилата за добра фармацевтична практика като носят отговорност за тяхното неспазване (порицание; глоба в размер от една до пет минимални работни заплати; заличаване от регистъра на регионалната фармацевтична колегия за срок от три месеца до три години – налагани от съсловната организация).
 Това изрично е прогласено в чл. 35, т. 2, чл. 37, т. 2 и чл. 38 от Закона за съсловната организация на магистър -фармацевтите. Други лица нямат правомощия да установяват и санкционират нарушения на правилата за добра фармацевтична практика.
 Разпоредбата на § 2 не е свързана с никакви финансови средства за аптеките. Тя има единствено декларативно действие и напомня за необходимостта от спазване на действащите изисквания на Закона за съсловната организация на магистър - фармацевтите.3. Сдружение с нестопанска цел „Експерти за просперитет на гражданското общество“

Най-съществено влияние от предложения проект има § 2, а именно въвеждането в сила на Правилата за добра фармацевтична практика (ДФП).
 Мотивите към наредбата ясно заявяват искане за преодоляване на празнота, относно уредбата й в аптеките. Към мотивите е добре да видим анализа на МЗ за разходите от страна на търговците на дребно – аптеките, за въвеждане на тези правила; в едно с оценка на въздействието върху бюджетни разпоредители на местно ниво каквито са общинските аптеки – знаем, че местния бюджет се събира по места, но се разпределя централно.
 Правилата за ДФП от пожелателни вече стават зад ължителни. Това, след себе си води до последствия, които биха рефлектирали върху цялостната дейност на аптеката. В това число подсигуряване спазването на тези правила по отношение на персонал, помещения, облекло, обзавеждане и оборудване.
 Друг важен момент е, че контрол по спазване на наредбата се осъществява от МЗ и ИАЛ, а спазването на Правилата за ДФП до сега се контролираше от Комисията по качество на БФС. Кой ще контролира спазването на Правилата за ДФП от сега нататък?
 Ако спазването и прилагането на разпоредбите на дадена наредба се контролират косвено, чрез парламентарните избори , то как ще се гарантира контрола върху изменението на подобни правила внедрени в подзаконов нормативен акт от съсловна организация, каквато е БФС?
 Защото освен по начините и изискването за работа на магистър-фармацевтите, чрез тези Правила се вменяват значителни разходи за собствениците на аптеки, които не могат да влияят нито косвено, чрез парламентарни избори, нито пряко поради ограничението за професионална принадлежност.
 Ако законодателят, в случая МЗ, не може да гарантира тези граждански права на собствениците на аптеки, то тук е моментът МЗ рестриктивно да ограничи собствеността на аптеките по подобие на унгарския модел.
 Така изначално да се въведат правила, които само експерти (фармацевти) да определят с цел гарантиране здравето на нацията, както повеляват и решенията на Съда на европейските общности по обединени дела С - 171/07 и С - 172/07 и по дело С - 531/06 определяйки, че фармацевтичните услуги, подобно на здравните услуги, попадат в обхвата на член 152 от ДЕО (отм.) и чл. 168 от ДФЕС на ЕС и е необходимо да се отчете първостепенната компетентност в тази област на държавите-членки. 
 Всъщност в чл. 168 от ДФЕС ясно се постановява:
 „Действията на Съюза са съобразени изцяло с отговорностите на държавите-членки що се отнася до определянето на тяхната здравна политика, както и в организирането и предоставянето на здравни услуги и медицински грижи. Отговорностите на държавите-членки включват управлението на здравните услуги и медицинските грижи, както и разпределянето на ресурсите, които са им предоставени“.           
 Следователно, необходимо е да се признава и спазва първостепенната компетентност на страните-членки по въпросите, засягащи регулацията на отношенията по отпускане на лекарствени продукти. Този принцип следва да се счита не само за уместен, но и за необходим и съразмерен при преследването на най-важната задача, а именно, защитата на гражданите и тяхното здраве, включително при въвеждане на уредба, която гарантира управляемост и предвидимост в системата на търговията на дребно с лекарствени продукти.
 В Решение по дела С - 570/07 и С - 571/07, Съдът на ЕО отново изрично допуска въвеждане с национална уредба на ограничения върху издаването на разрешения за създаването на нови аптеки.
 Следва да се посочи опитът на други държави членки на ЕС, които след въвеждане на либерализация на търговията на дребно с лекарствени продукти, въведоха ограничения в окрупняването на търговията на дребно. В Унгария уредбата претърпя именно подобно развитие.
 Справка Доклад на унгарското правителство до Унгарския парламент по практическото прилагане на правилата относно откриването на аптеки за периода 1 януари 2011 г. – 1 юли 2014 г.


 Становище - не се приема
 Мотиви:
 Разпоредбата на § 2 има за цел единствено да създаде последователност на правно – техническия подход в уредбата относно болничните аптеки и останалите аптеки, в които се осъществява търговия на дребно с лекарствени продукти. Към настоящия момент, чл. 33а о т Наредба No 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, изрично пояснява, че дейността на аптеките на лечебни заведения по чл. 222, ал. 4 ЗЛПХМ се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика , приети съгласно чл. 5, т. 3 от Закона за съсловната организация на магистър - фармацев тите (ЗСОМФ). Такава разпоредба липсва относно аптеките, които не са болнични. Това създава правна непрецизност, която се преодолява с настоящия текст на § 2. Разпоредбата не води никакви промени в сега съществуващата правна уредба. Законово действащ принц ип е, че членовете на Българския фармацевтичен съюз са длъжни да спазват правилата за добра фармацевтична практика като носят отговорност за тяхното неспазване (порицание; глоба в размер от една до пет минимални работни заплати; заличаване от регистъра на регионалната фармацевтична колегия за срок от три месеца до три години – налагани от съсловната организация). Това изрично е прогласено в чл. 35, т. 2, чл. 37, т. 2 и чл. 38 от Закона за съсловната организация на магистър - фармацевтите. Други лица нямат правомощия да установяват и санкционират нарушения на правилата за добра фармацевтична практика.
 Разпоредбата на § 2 не е свързана с никакви финансови средства за аптеките. Тя има единствено декларативно действие и напомня за необходимостта от спазване на действащите изисквания на Закона за съсловната организация на магистър - фармацевтите.
 Предложението за ограничаване на собствеността върху аптеките не е предмет на наредбата и противоречи на принципа на свободната стопанска инициатива.


4. Национална аптечна камара

Сегашен текст:
Чл. 49.(Нов – ДВ, бр. 2 от 2012 г.) Заявките и потвържденията за отпускане по интернет на лекарствени продукти без лекарско предписание се съхраняват на ха ртиен носител в аптеката или дрогерията за срок 5 години.
Предлагаме след думата „хартиен“ да се добави „или електронен“, като текста се измени по следния начин:
Чл. 49. Заявките и потвържденията за отпускане по интернет на лекарствени продукти без лекарск о предписание се съхраняват на хартиен или електронен носител в аптеката или дрогерията за срок 5 години.
Мотиви:
Предвид цялостната концепция за електронна търговия, Държавната политика за цифровизация и преминаването към електронно здравеопазване генерирането на хартиени заявки и репорти от изцяло електронни системи, каквито са софтуерите за интернет търговия с лекарствени продукти е алогично. Към прага на очакваното преминаване към електронни рецепти, електронно пациентско досие и подобряване на обслужването на пациентите административно и икономическо по-разумно е регистърът по смисъла на чл. 49 от наредбата да се поддържа в електронен или хартиен вид.


Становище - приема се
Мотиви:
 
Предложението ще доведе до увеличаване на възможностите за аптеките или дрогериите , да съхраняват заявките и потвържденията за отпускане по интернет на лекарствени продукти без лекарско предписание по избор или на хартия или на електронен носител.В отговор на: Фармацевтичният бизнес - в топ три индустрии (Специализиран) Написано на: 27 сеп : 14:51

Добави коментар към горната статия ^ bv.gif

Тема: Фармацевтичният бизнес - в топ три индустрии (Специализиран) Написано на: 27 сеп : 10:10


За откриятията и клиничните изпитвания във фармацевтиката, самолечението, страничните ефекти, срока на годност и качествата на лекарствата


 Почти няма човек на планетата, който да не е клиент на този бизнес, и какво се случва в него засяга всички ни.
 
За много утвърдени лекарства излизат проучвания, че всъщност не са толкова полезни или че дават дългосрочни неблагоприятни ефекти. Например наскоро отново за ибупрофена. Защо се получава това?

  - Ибупрофенът е много хубава молекула и като средство за лечение на възпаление е вече наравно с парацетамола. Проблемът с проучванията... Има страшно много проучвания и това, което убягва на хората е, че ние говорим тук за популационни статистики, всеки съди по баба си и леля си, но ако погледнем голямата картина виждаме други по-общовалидни резултати.
 Когато се разработва лекарство, то се тества клинично при подбрана популация от хора.    
 Има си критерии за включване. Подбират се хора, които не са супер хетерогенни, защото при хетерогенна извадка никога няма да се получи хубаво проучване. Но дори една богата голяма фирма ще направи проучване, което в най-добрия случай ще обхване десетина хиляди души, понякога 15 и повече, макар че това вече е екзотика.
 След което, си представете, че това е лекарство за лечение на язва. Потенциалните потребители са над 1 млрд. и ако един страничен ефект се наблюдава с честота едно на 15 хиляди души, той никога не може да бъде хванат в рамките на формалната програма за клинични проучвания. Понякога 10-15 години, след като нещо, е пуснато на пазара се оказва, че то има неприемливи – супер редки, но ужасно тежки странични ефекти, които не позволяват то да се употребява в хуманната медицина.
Има един антибиотик например – хлорамфеникол – и все още при тежки инфекции той има своята роля, може да се използва дори за лечение на антракс, чума и менингити, но от капките за очи с това вещество са умрели хора, документирано. Защото при един на 30 хиляди души прави много тежка анемия.
 Винаги в медицината се гледа съотношението полза-риск. Има тежки заболявания с лоша прогноза, при които ние абсолютно пренебрегваме някои странични ефекти, които биха били неприемливи ако, да речем, човек ще лекува хрема. Ако ще лекуваме хрема и ще ни окапва косата или пък ще станем стерилни - тогава това не бихме го приели. Всичко е въпрос на кантар.

 Фармацевтиката се развива експоненциално, непрекъснато се тестват нови молекули и бързо влизат за клинични изпитвания и експериментално лечение сред пациентите, но те нямат критичната маса данни, за да знаят дали лекарството не вреди повече, отколкото помага.

 - Ако направим бърз преглед, язвената болест например е заболяване, от което все още може да се умре. Обаче преди десетилетия за същинско лечение са се взимали антиациди, които нямат траен ефект и рано или късно се стигало до хирургия, с която да се изреже проблемът. В момента има лекарства, които се справят с всяка язва в рамките на няколко седмици. Има огромен напредък. За ХИВ - каквото и да говорим, човекът със своя гений успя да превърне едно ужасяващо заболяване в хронична болест. В момента хората не развиват СПИН, а персистират десетилетия с ХИВ-инфекция. Хепатит С също беше победен.
Във всяка индустрия особено в такава индустрия, в която има голям марж, има и много страшни неща, но ползите от нея са много по-големи от всичките вреди, за които се говори.

 И още нещо за клиничините изпитвания на нови лекарства - те са хиляди и дават надежда на милиони болни, при които нищо друго налично не работи, но колко време може да отнеме лекарството да достигне наистина до тях? И имат ли основание да се радват, ако чуят например, че някакви учени някъде са разработили нова молекула точно срещу тяхната болест?

 - Зависи кои са учените и къде се намират. Ако са учени от университет, те могат да намерят нещо много ценно, но нямат финансовия ресурс да го докарат до пазара. Защото истината е, че това е състезание, което е подобно на оплождането. Втурват се много сперматозоиди, но един отива и върши някаква работа.
Отпадането е много голямо - отпадат лекарства на различен етап от разработването им. Може да е още на етапа пред клиниката, да се окажат канцерогенни при мишките, да речем. А за съжаление, едно проучване понякога може да е направено и много леге артис, но когато подадеш документи за регистрация по официалната процедура, те просто да ти кажат: не, не ни седи много добре. Така че могат да минат 10 години, могат да минат и милион години, т.е. в крайна сметка никога да не стигне до пазара.
Много често у нас се преекспонират свойства. Някой нещо открил или победил рака... Никога няма да бъде победен ракът в този смисъл, защото ракът не е една болест, това са над 300 различни заболявания и с лечението им ще се случват интересни неща, но те ще бъдат все по-тясно насочени. Няма как да се намери едно хапче за всичките.
 И затова е много опасно, когато учени се занимават с шарлатания, това е наукоподобие.     
 Да, той е открил нещо, което не е минало даже през плъх, мишка, куче или маймуна, но той вече говори за излекуване. Определена биологична активност не гарантира клиничен ефект.

 Кога самолечението е добър вариант и окей ли е изобщо?

 - Окей е, разбира се. Ние живеем в динамичен свят и знаем, че лекарите стават все по-трудно достъпни. Да, в идеалния случай, за всяко нещо трябва да ходиш на лекар, но нито имате време, нито имате желание да се занимавате и двамата, заради това, че си кихнал няколко пъти. Всичко зависи от това кой е пациентът. Ако пациентът е здрав, нормален, интелигентен човек, той би могъл да поеме в свои ръце част от грижата за себе си и да се консултира с фармацевт за някои неща.
Ако обаче пациентът знае, че има тежки хронични заболявания, че има имунен дефицит, че е много възрастен, че му е правена тежка оперативна интервенция, че има тежко инфекциозно заболяване – да, разбира се, всичко е въпрос на популация. И да, понякога едно лекарство е асоциирано с рискове, но тези рискове са да речем едно на половин милион, има такива. Това е голямата картина, обаче има и популации, в които този риск ще е много голям.
 Затова самите компании, които толкова се демонизират понякога от хората, си имат отдели по безопасността на лекарствата и са длъжни да събират периодична информация за лекарствената безопасност, която да подават в агенциите по лекарства. Така че и агенциите и компаниите търсят странични ефекти и ги докладват непрекъснато.

 Изтеклият срок на годност на лекарствата проблем ли е? Широкият мит е, че може и след това да се пият, но до кога?

 - Абсолютен проблем е. Изтеклият срок на годност е нещо, което означава, че лекарството трябва да се вземе и да се изхвърли в боклука. Всеки ще ви каже "да, ама...". Но с това "ама" не правим нищо. И за кренвирша важи - може би ще става за ядене след една седмица, ама...
 Тъй като лекарствата съдържат активни съставки и помощни вещества, производителят е провел серия от проучвания, които показват в какъв период от време лекарствената субстаниция остава непроменена над 90% от това, което трябва да е. Ако пише 10 мг активно вещество, и 9 да е пак ще върши работа. Но извън срока на годност вече ние попадаме в зоната на здрача. Те самите са отпуснали някакъв толеранс, но след като мине срокът на годност производителят не носи отговорност за нищо, което се случва.
 В много от случаите ще се касае за това, че просто лекарството няма да бъде достатъчно ефективно, но има случаи, при които е установено, че лагеруването дори при нормална среда води до натрупване на токсични отпадни продукти. Тетрациклините например, тези антибиотици, крият риск от бъбречно увреждане, когато са с изтекъл срок на годност. При капките за очи пък като ги отвориш, независимо какво пише на опаковката, след отваряне са годни четири седмици, защото вътре могат да се развият много опасни бактерии, които могат да увредят окото.
 Така че изтеклият срок на годност просто означава това - че продуктът вече не е годен за употреба.

 Как пациентите сами могат да си провалят лечението? Освен да отказват или да забравят да пият лекарството, какво друго може да ги саботира?

 - Лекарството е предписано от лекар или препоръчано от фармацевт на конкретна личност. Принципът на индукцията - от общото към частното - тук не е валиден. Не можем да считаме, че за всички хора, които познаваме с подобни симптоми можем да препоръчаме нашето лекарство. Защото един пациент с болест на Хочкин може да има висока температура и ние давайки му антипиретик ще му маскираме клиниката. Има хора, които имат язва, защото имат рядко туморно заболяване, но ако им се препоръча лекарство за язва, ще се прикрият симптомите и няма да отидат на лекар. Така че е много важно да не се препоръчва просто така.
 Другото важно е да не се пие по-кратко, или по-дълго, отколкото е казано. Ако антибиотикът е за 5-7 дена - пиеш го, независимо че на третия ден си окей. И обратното, ако докторът ти е казал, че за съжаление имаш хипертония и ще пиеш хапче доживот - ами доживот ще го пиеш.

 Има ли каквито и да е основания да се пият хомеопатични лекарства?

 - Хомеопатията е доста по-различна от конвенционалната медицина като принцип. Като цяло тези продукти са възникнали традиционно и като учение, говорим за началото на 19 век. Т.е. те не са минавали през тази формална оценка на безопасност, ефективност и т.н. Предвид че там дозите са много ниски, те вероятно са безопасни. По отношение на ефективността - нищо не може като кон с капаци да се отрече, но не съм специалист по хомеопатия.
 Хората да не спират конвенционалното лечение. Нека да опитат, ако искат и с хомеопатия, но ако лекарят им е предписал някакъв лекарствен продукт да не го спират, най-малкото без да поговорят първо с него.

 На въпросите отговори проф. Георги Момеков, д.ф., председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София

/в. Дневник, 26.09.17/В отговор на: Няма да те забравим (БФС) Написано на: 02 сеп : 13:56

>>>> продължениеЕлена Шекерова
Елена Шекерова Rozalin Kostov, по Ваши данни, навремето сте водили преговори с покойния Проф. Черноземски. Годината трябва да е била 1990 г. И сте "договорили", че друг път освен пълна либерализация няма. Съжалявам, колега Костов, имало е. Но, това сте договорили, този плод порасна. Не разбирам как от тази позиция и поучавате, но в някои неща човек следва да е либерален - имате права да пишете.
Второ, колега Костов, цитирате становище на КС, което въобще не е утвърждавало либерализация, а така беше тълкувано от депутатите на всички политически сили, ако не се лъжа, годината е 2007 г. Лично съм го чела и не философствам, това е факт. Качете оригинален /наблягам сериозно на думата оригинален/ документ и ще Ви покажем.
Има две решения на КС до 2007 г. по въпроса. По първото, покойните големи юристи Проф Живко Сталев и Неделчо Беронов застанаха на принципна позиция, въпреки натиск на секторна индустрия. Те го направиха, очевидно за разлика от Вас.
Но и второто решение на КС, което вероятно давате като мъгляв пример по-горе, не утвърждава либерализация.
Да, днес проблемите са много повече, единствено кокетирането с тезата "етичен модел" не е решение.
Скептични сме, че по въпроса ще работят умни, почтени и отговорни личности. Но винаги можем да помечтаем.


Rozalin Kostov
Rozalin Kostov Нещо не Ви е ясно - Когато трябваше да се промени Закона за народното здраве през 1991г благодарение на личното участие на Президента на Фармацевти без граници и юридическия съветник на тази организация, които бяха гости на СФБ, министърът проф Черноземски беше убеден, че право на собственост върху аптека трябва да има само фармацевт и това си становище като министър той изложи и в писмо до отговорните комисии на Парламента, а също и от трибуната на пленарната зала при обсъждане на промените - но уви, то не беше прието. Тогава ни бе заявени, че или всеки ще има право или закона няма да се променя и частни аптеки няма да има. Предвид настъпващата криза и мрачните перспективи пред Аптечните предприятия и риска колегите да останат на улицата, УС на СФБ взе решението да се съгласи за да бъде осигурена възможност за колегите да работят, а не да започнат да карат таксита.До средата на 1992 г бяха открити повече от 700 частни аптеки, които в голямата си част бяха на колеги. Между другото либералният режим за притежаване и откриване на здравни заведения касаеше и лекарите и стоматолозите и зъботехниците.А иначе можете да се запознаете с Решение 5/ 10.07.2008 г по конституционно дело #2 от 2008 г образувано по искане на Омбудсмана Гиньо Ганев.


Елена Шекерова
Елена Шекерова Rozalin Kostov благодаря, разказвали сте вече как са ви изнудвали. Не знам някога за лекарски практики режимът да е бил либерален...
Но това, което заявявам е, че не можете да представите оригинално решение на КС до 2007 година, което да обявява ограни
чителен модел за противоконституционен. Запознайте се със становището на Проф. Живко Сталев Вие, преди да твърдите кой на какво би се позовал. То е минало, но блестящо юридическо становище.
Също така нещата са се разглеждали и в Европейски съд, заради претенциите на фирмата Док Морис. И там си има излязло съдебно решение.
Останете си с Вашите спомени.


Angel Davidkov Angel Davidkov Ха така, и сега къде е истината?
  Аз не живея със спомени, а с реално свършена работа за благото на съсловието и добруването на колегите. Включително и организирането на петиция сред гражданите през 2002 г когато с нея бяхме подкрепени от 2 парламентарни комисии срещу 
Здравната комисия доминирана от Антония Първанова, която беше внесла проект за либерална собственост и създаване на вериги от аптеки. Ако искате може да се запознаете със стенограмите в Парламента по тази съвсем не лека битка, но постигнала успех. А Решението #5 на Конституционния съд от 2008 г заби пироните в ковчега на професията и окончателно попари шансовете за нещо положително по темата. Ако всесто да се правите в БФС на ново избрани богове можеше да организирате една медийна кампания да организирате също и подкрепа от обществото с подписка или петиция и др. за да блокирате това решение -така се прави, но това е когато знаеш какво да правиш, а не да развиваш самодейност и казионна съпричастност. БФС е бил конституиран като страна по това дело - ха кажете Вие какво становище сте представили в съда?
  Не представлявам БФС, доколкото по закон представителите са избираеми. В случая разисквах като Ваш колега, добре запозната съм с материята, а и съм я живяла.
  Но сте член на БФС предполагам, а аз не пожелах да членувам в подобно нещо, въпреки,че съм бил съучредител и 1-ви председател на СФБ, съучредител на АБА (Асициацията на българските аптекари и съучредител на Международното дружество по фармакоикономика и оценка на резултатите (ISPOR) w Принстън, Ню Джърси, САЩ.
 като казвате фармакоикономика, какво е нивото на нашите специалисти тук, катедрално погледнато


 Ами преценете сам - тук този термин е изпълнен само с цени, сравняване на цени и др. подобни. Фармакоикономиката основно е стратегии за анализ и подход за избор на стойностно ефективна употреба на лекарствата за постигане на оптимални съотношения между терапевтичен ефект и неговата себестойност (разходи за лекарства, продължителност на лечението, честотата на нуждата от квалифициран персонал за терапията, степен на риска от нежелани реакции и лек. взаимодействия - водещи до вторична заболеваемост и др.)
Маг.фарм. Славка Захариева
Маг.фарм. Славка Захариева Членството в БФС не е по желание, а е задължително, за да се упражнава професията в аптек Едва ли сега някой се замисля за възможните несъвместимости и последиците от това.както по отношение на изписването,така и отпускането на лек.средства.преди годинипровеждахме съвместни събирания с лекарите и дискутирахме на тема полипрагмазия.!Мотивирахме се както с химическите промени и взаимодействия,така също и фармакологичните.
Rozalin Kostov
Rozalin Kostov Татяна Михайлова Затова се прави фармакоикономическия анализ - една от целите му е ограничаване на риска от вторично индуцирана заболеваемост от употребата на лекарствата. Това става част от лекарствената политика в раздела "Рационална употреба на лекарствата" и се включва в терапевтичните доктрини за различните заболявания! Разбирате,че това не може да стане при леглото на болния и затова се организира по такъв задължителен за лекарите начин. Е,това у нас не може да се случи от професионална грандоманщина и липса на условия.


Отиди на страница       >>  

Back on top ^'crystalx 1.1' by Joei. Original html theme by Nuvio. This theme also contains code by Wiedhodho.
Време за изпълнение: 0.1987 сек., 0.0825 от тях за заявки.